Gravid vecka 28 (27+0–27+6)

I vecka 28 växer både du och ditt foster snabbt. Fostret väger nu 1 kg och har – med hjälp – större chans att överleva en för tidig födsel.

Gravid vecka 28 – mage och foster

GRAVID VECKA 28 | Välkommen till den tredje och sista trimestern av din graviditet!

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 28, har du varit gravid i 27 hela veckor + 0 dagar till 27 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 27+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 27+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 28 graviditetsveckan.

Gravid vecka 28: Vad händer med dig?


Välkommen till den tredje och sista trimestern av din graviditet!

Nu syns det verkligen att du är gravid. Det här är den tid då de flesta kvinnor upplever den största viktökningen. Låt de extra kilona komma från en hälsosam och näringsrik kost och håll fast vid dina dagliga 30 minuters måttlig motion - även om din kropp känns trött. Det kommer att ge dig mer energi. Och gravida kvinnor som är vältränade har i allmänhet lättare förlossningar.

Läs också: Gravidträning - säker och hälsosam onlineträning med I FORM

Gravid vecka 28: Vad händer med ditt foster?


Det är inte bara du som blir större under den här tiden. Fostret och dess organ växer också snabbt. Från och med nu och under de kommande tre månaderna kommer fostret att ha allt bättre förutsättningar att klara sig utanför livmodern vid en för tidig förlossning.

Även fostrets fettdepåer växer. Och utvecklingen av fettlagren under huden gör att fostret ser rundare, tjockare och mer bebislik ut.

Den här veckan börjar fostret öppna ögonen och blinka. Färgen på ögonen nu är inte nödvändigtvis den slutliga färgen. Färgen kan förändras under de första sex månaderna efter födseln.

Vid en för tidig födsel behöver lungorna hjälp för att fungera. Proteinet surfaktant, som fostret själv producerar, är nödvändigt för att lungorna ska kunna utvecklas och för att syreutbytet ska fungera optimalt. Produktionen av surfaktant är fortfarande för låg i detta skede. Ett barn som föds för tidigt behöver därför extra tillskott av surfaktant.

Om du anses löpa överhängande risk att föda för tidigt kan du behandlas med steroider. Detta görs för att påskynda mognaden av fostrets lungor.

Källor: Barnmorska [Christina Maltby], 1177