Gravid vecka 39 (38+0–38+6)

I vecka 39 kommer sammandragningarna ofta. Om de gör ont är det riktiga värkar. När det bara är 10 minuter mellan dem är det dags att ringa förlossningsavdelningen.

Gravid vecka 39 – mage och foster

GRAVID VECKA 39 | Fostret upptar nu nästan hela livmodern. Dess utrymme att växa är därför mycket begränsat.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 39, har du varit gravid i 38 hela veckor + 0 dagar till 38 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 38+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 38+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 39 graviditetsveckan.

Gravid vecka 39: Vad händer med dig?


Nu kan det hända när som helst! Du har förmodligen en hel del sammandragningar. De kan variera i styrka och varaktighet, men sammandragningar är aldrig smärtsamma. Om sammandragningarna gör ont är det inte sammandragningar, utan riktiga värkar.

I början varierar sammandragningarna i styrka och varaktighet, men gradvis blir de starkare och mer regelbundna. När värkarna kommer med 10 minuters mellanrum är det en bra idé att kontakta den förlossningsavdelning du valt, eftersom förlossningen närmar sig. Men om det känns tryggt att ta kontakt med förlossningen tidigare under förlossningsförloppet ska du givetvis göra det.

Förr eller senare under förlossningen spricker fosterhinnorna och fostervattnet börjar rinna. Sammandragningarna blir tätare och starkare, med endast korta pauser mellan dem.

Gradvis tränger fostrets huvud in i förlossningskanalen, och med hjälp av sammandragningarna roterar fostret genom förlossningskanalen och ut i världen. Vid 96 % av alla förlossningar kommer huvudet först. Och det är en fördel om det sker på detta sätt. Huvudet är den del av barnet som har störst omkrets. Så när det trycks igenom finns det också utrymme för resten av fostret att glida ut.

Det är ingen hemlighet att förlossningen gör ont. Men smärtan upplevs olika från kvinna till kvinna. När värkarna har kommit igång ordentligt kommer du förmodligen att känna en hel del smärta - särskilt om du håller andan under värken. Men om du tar ett djupt andetag kommer din kropp att slappna av mer och det blir lättare att hantera smärtan.

När fostret passerar genom förlossningskanalen kommer du att uppleva en annan typ av smärta. Krystvärkarna kryddas nu med smärtan från livmoderhalsen, huden i underlivet och vaginalväggen som expanderar.

Men innan du vet ordet av är förlossningen över och efter en lång väntan kommer du äntligen att kunna säga hej till din nya lilla människa.

Gravid vecka 39: Vad händer med ditt foster?


Fostret upptar nu större delen av livmodern. Dess rörelseutrymme är därför mycket begränsat. Den talgliknande substans som tidigare täckte kroppen har brutits ned och de duniga lanugohåren har försvunnit.

Avfallsprodukterna i fostrets tarmar har samlats till en grönsvart massa som kallas mekonium. Det kommer vanligtvis ut strax efter födseln, men ibland även tidigare, och fostervattnet blir färgat.

Även om det mesta av fostrets skelett har hårdnat och blivit starkt, är vissa av benen fortfarande mjuka och flexibla, vilket gör det lättare för barnet att passera genom den trånga förlossningskanalen. Skallen är uppbyggd av separata benplattor som pressas samman under förlossningen. Detta gör det lättare att komma ut i världen. Benplattorna växer ihop under det första levnadsåret.

Källor: Barnmorska, 1177