Gravid vecka 30 (29+0–29+6)

Ditt foster är inne i slutspurten och behöver mer än fördubbla sin vikt under de senaste månaderna. Detta kräver extra näring från dig. Tänk på att äta nyttig och balanserad kost.

Gravid vecka 30 – mage och foster

GRAVID VECKA 30 | Under denna tid bör du känna fosterrörelser varje dag. Om det blir helt stilla i din livmoder, ring din barnmorska.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 30, har du varit gravid i 29 hela veckor + 0 dagar till 29 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 29+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 29+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 30 graviditetsveckan.

Gravid vecka 30: Vad händer med dig?


Det är under den tredje och sista trimestern som fostret går igenom en viktspurt. Faktum är att vikten nästan fördubblas under de sista månaderna före födseln. Och normal kost kommer kanske inte att kunna ge det extra protein, kalcium, fosfat och järn som denna turbotillväxt kräver.

Det är därför smart att din kropp har lagt dessa näringsämnen åt sidan under lång tid och fyllt på sina förråd så att den har något att ta till. Vissa näringsämnen lagras i moderkakan, de flesta är redo att användas någon annanstans i kroppen.

Men det är inte alltid tillräckligt. Du kan utveckla ett antal brister, särskilt när det gäller [kalcium] (https://iform.se/nyttig-mat/kostrad/kalcium), fosfater och ett antal vitaminer. Risken för att utveckla järnbrist är särskilt hög. Det är också viktigt att få i sig 10 mg [D-vitamin]https://iform.se/halsa/forebyggande/sa-far-du-i-dig-tillrackligt-mycket-d-vitamin) varje dag och extra kalcium – helst i form av mejeriprodukter. På mödravårdscentralen följs dina järnnivåer och andra värden och de kommer att ordinera kosttillskott om du behöver det.

Läs även: De viktigaste kosttillskotten vid graviditet

Med mindre utrymme i livmodern kan fostrets rörelser kännas smidigare och kraftigare än tidigare. **Under dessa veckor är det viktigt att känna liv varje dag. Om det är stilla i livmodern, ring barnmorska. Det är bättre att kolla en gång för mycket än en för lite.

Gravid vecka 30: Vad händer med ditt foster?


Skelettet är fortfarande mjukt, men utvecklas gradvis till att bli hårdare och mer kompakt. Hjärnan, musklerna och lungorna fortsätter också att utvecklas.

Och det lilla livet fortsätter med sina ihärdiga försök att bli bättre på att andas. En av dess andningsövningar är att hicka. Det är de små ryckningarna i magen som du kanske känner då och då.

Fostret tränar också på att se. Ögonen kan röra sig i ögonhålan och de kan känna av förändringar i ljusintensiteten inne i livmodern.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177