Gravid vecka 26 (25+0–25+6)

Fosterrörelserna är nu så kraftiga att även andra kan se och känna dem om de lägger en hand på din mage. Läs mer om vad som händer i vecka 26 här.

Gravid vecka 26 – mage och foster

GRAVID VECKA 26 | Om du inte har börjat träna din bäckenbotten så är det dags nu. Det förebygger inkontinens i slutet av graviditeten och efter förlossningen.

© I FORM & iStock

När du är gravid i vecka 26, har du varit gravid i 25 hela veckor + 0 dagar till 25 hela veckor + 6 dagar.

Dagarna i den har veckan betecknas av barnmorskan som vecka 25+0-6, där 0-6 är det antal dagar som gått av veckan. När man ska säga hur långt du är gången i din graviditet, räknar man antal fullgångna veckor och dagar i graviditeten. Vecka 25+0 betyder alltså att det är den första dagen i den 26 graviditetsveckan.

Gravid vecka 26: Vad händer med dig?


Nu är det inte bara du som kan se och känna den lilla krabaten. Fosterrörelserna har blivit så starka att andra kan se och känna dem när de lägger en hand på din mage och det kan vara en fantastisk upplevelse för till exempel din partner och mor- och farföräldrar.

Om du inte redan har börjat träna din bäckenbotten, börja nu. Det förebygger inkontinens mot slutet av graviditeten och efter förlossningen. De muskler som du behöver använda när du gör övningarna är samma muskler som du använder när du pressar ihop en stråle när du kissar. Och du behöver bara pressa några gånger om dagen med dessa muskler för att få effekt.

Läs också: Hur man tränar när man är gravid

Gravid vecka 26: Vad händer med ditt foster?


Huden är inte lika genomskinlig som tidigare, men den är fortfarande rynkig. Ögonfransarna har vuxit ut. Och näsborrarna börjar öppna sig. Tå- och fingernaglar blir gradvis längre.

Det finns ingen luft i livmodern, så fostret kan inte andas ordentligt. Men det har övat på att andas under en lång tid genom att göra andningsrörelser.

Under de sista 3-4 månaderna av graviditeten undertrycker dock fostret andningsrörelserna och lungorna kollapsar nästan helt. Man vet inte exakt varför detta händer. Kanske är det av praktiska skäl, för att lungorna inte ska fyllas med vätska och mekonium - massan i fostrets matsmältningskanal.

Källor: Barnmorska Christina Maltby, 1177