Probiotika är magens bästa bakterievän

Det är inte alltid som kroppen är kompis med bakterier, men särskilt magen blir riktigt glad för probiotika. De goda bakterierna har nämligen en gynnsam effekt på dina tarmar. Så kanske är det bra för dig att köpa matvaror med probiotiska bakterier eller ta probiotiskt kosttillskott.

Probiotika piller

HAR DU HÖRT TALAS OM PROBIOTIKA? Läs mer om de vänliga bakterierna här.

Probiotika för en glad mage

För vem är probiotika-tillskott extra viktigt för?

Probiotika består av levande och snälla bakterier likt några av de som du själv har i din tarm. Bakterierna kan vara en stor hjälp om du lider av akut diarré, till exempel i samband med en utlandsresa eller en antibiotikakur. Även hos folk som lider av irritabel tjocktarm med svullen mage och förstoppning har probiotiska bakterier visat sig kunna ha en effekt. Det är dock inte allt! Man har upptäckt att sammansättningen av dina tarmbakterier har stor betydelse för ditt immunförsvar och ditt allmänna välbefinnande, så om du känner att kroppen under en period är svag och sårbar kan det vara värt att testa med en daglig shot av probiotika.

LÄS OCKSA: Lugn mage med FODMAP-dieten

Hur mycket probiotika bör jag ta?

De olika produkterna på marknaden är en veritabel djungel, och det finns tyvärr fortfarande inte tillräcklig forskning som kan berätta vilken mix av bakterier som är bäst, eller hur mycket probiotika du bör ta. Följ anvisningarna på det paket du har köpt och prova dig fram försiktigt. Om du plötsligt börjar ta stora doser kan det börja bubbla och jäsa, och ge luft och smärtor i tarmarna.

Vilka matvaror ger samma effekt som kosttillskottet?

  • Du kan äta dig till probiotiska bakterier genom att tanka upp med bland annat surmjölksprodukter, som A-fil, Dofilus neller Kefir.

  • Mjölksyrabakterier finns också i fermenterade livsmedel, som surkål.

  • Ät massor av färska grönsaker. Det här är nyttiga livsmedel som innehåller många gynnsamma kostfibrer, vilket får de probiotiska bakterier som redan lever i din tarm att trivas.

LÄS OCKSÅ: 7 frågor om probiotika

Så här stärker du (också) tarmen

Drick vatten – Vatten hjälper de sunda fibrerna att röra sig genom tarmen. Och det är bra eftersom förstoppning är mycket dåligt för dina tarmar.

Skär ner på köttet – Särskilt processat kött, som korvar, bacon och pålägg eftersom det ger näring till skadliga bakterier i tarmen.

Undvik socker – Socker från godis och läsk stressar magen. Välj istället mörk choklad och färska bär.

Rör på dig dagligen – Motion sätter fart på tarmarna.

Läs också hur psylliumfröskal kan hjälpa dig

Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?