Ät dig sund och glad på bär
Så utnyttjar du bären bäst
Ät 2 dl om dagen
Mellan 100 och 250 gram bär eller ca 2 dl om dagen ser ut att kunna ge en märkbar effekt på din hälsa. Du kan inte äta för många bär. Din mage säger automatiskt stopp, långt innan du kommer upp i skadliga nivåer.
Variera mellan bären
Mesta möjliga hälsoeffekt får du om du varierar så du får i dig bär i olika färger, och kompletterar med frukt och grönt från hela färgskalan.
Ät dem råa
Det är utan tvivel bäst att äta bären färska och obehandlade, t ex som snacks, ovanpå kvarg eller i en sallad. Men det finns även mycket nyttigt att hämta i frysta och tillagade bär, t ex i form av en bärkompott.
Förvara dem kallt
Bär håller sig bäst i kylskåpet, om du inte ska äta dem samma dag. Men ta ut dem i god tid innan de ska ätas, så blir smaken och doften mer intensiv.
Tanka upp med bär hela dagen
Morgon
Lägg färska björnbär på din morgonfil, eller gör en god sommarsmoothie med kvarg, lite kokosolja, ½ banan och massor av färska bär.
Vi kan varmt rekommendera denna bärsmoothie.
Förmiddag
Ät några nävar färska bär som mellanmål, t ex körsbär, som tål att tas med i väskan utan att bli mosade.
Lunch
Lägg färska jordgubbar på din macka istället för köttpålägg, så får du mycket C-vitamin och besparar dig själv fett och kalorier.
Du kan även laga den här läckra sommarsalladen med kyckling, jordgubbar och pinjekärnor.
Eftermiddag
Ät en ostsmörgås med en söt och god krusbärskompott på, och piffa upp ditt dricksvatten med ett par färska hallon.
Kväll
Laga en soppa med björnbärssalsa på toppen, och servera färska hjortron, röda vinbär eller rårörda lingon till fisk eller kött.
Du kan gärna komplettera köttet med den här goda fänkålssalladen med blandade bär.
Dessert
Har du plats över i kaloribudgeten så unna dig själv en smaskig blåbärspaj och toppa med ett par kulor hemmagjord glass.
Vill du ha fler idéer till goda dessertrecept med bär så kan du hitta dem här.