Orolig mage och magkramper

Upplever du ofta magkramper, förstoppning och trötthet? Då kan det vara symptom på irritabel tjocktarm. Kolla alla symptomen här och få samtidigt lösningen på flera magproblem.

Kvinna ligger i sängen och har kramp i magen.

Du har magkramper och känner dig svullen

Irritabel tjocktarm är en folksjukdom som drabbar omkring 15–30 procent av oss. Betydligt fler kvinnor än män lider av det.

LÄS OCKSÅ:Förstoppning? Så blir du av med den

Vanliga symptom på irritabel tjocktarm

  • Kramper i nedre delen av magen som kommer och går under dagen, men mera sällan på natten.
  • Mycket gas i magen, svullen mage och antingen förstoppning eller växlande avföring där du ibland är helt förstoppad och ibland har diarré.
  • Ibland åtföljs magproblemen av trötthet och influensaliknande symptom. Irritabel tjocktarm kännetecknas dessutom av att man vid undersökningar av tarm och blod inte omedelbart kan se att något är fel.

Hur märker jag att magen är uppblåst?

Därför drabbas du av irritabel tjocktarm

Experterna vet inte riktigt vad som orsakar irritabel tjocktarm, men misstänker att det bland annat kan bero på en kost med för lite fibrer och för mycket fett och socker. Även alkohol och starka kryddor kan rubba balansen i tarmen. Efter en tarminfektion, till exempel vinterkräksjuka eller "turistmage", kan många uppleva en period av irritabel tarm eftersom tarmens många goda bakterier slås ut. Även stress och psykiska påfrestningar kan förvärra dina symptom och möjligen även bidra till att utlösa dem.

LÄS OCKSÅ: Tjocktarmscancer – så här förebygger du bäst

Detta kan du göra vid irritabel tjocktarm

Du ska i allmänhet vara noga med att äta en fiberrik och fettsnål kost, det vill säga mycket grönsaker, frukt, fågel, fisk och lite kött. För en del kan det också hjälpa att välja en diet som heter low fodmap. I korta drag går den ut på att äta mindre av de kolhydrater som ger mycket gas i tarmen, som kål, lök, fullkorn och frukt.

Du håller dieten i fyra till åtta veckor, varefter du åter­introducerar de enskilda livsmedlen tills du har upptäckt vad och hur mycket du kan tåla av de olika livsmedlen. Du kan hitta en guide till dieten på iform.se/fodmap. För många kan det dessutom vara skönt att lägga en värmekudde på magen för att lindra kramper och smärtor.

Så blir du av med svullen mage