Det händer när du äter glutenfritt

Funderar du på att byta ut bröd, havregryn och pasta mot glutenfria alternativ? Fundera över varför. Det är nämligen inte nödvändigtvis hälsosamt att äta glutenfritt.

Kvinna som handlar bröd i en matbutik

GLUTENFRITT – Du kan absolut leva glutenfritt OCH sunt. Men det kräver kunskap och omtanke. Ta ev hjälp från en dietist.

© iStock

Om du letar efter glutenfria versioner av saker som bröd, frukostflingor och pasta, behöver du inte leta längre. Försäljningen av glutenfria livsmedel har exploderat de senaste 10 åren och enligt en marknadsanalys från analysföretaget Mordor Intelligence ska försäljningen fortsätta att öka med 11 procent före 2027.

Detta är goda nyheter för de cirka 1–2 procent av befolkningen lider av celiaki.

En tarmsjukdom som ger inflammatoriska tillstånd i tunntarmen när du äter gluten.

Läs också: Glutenallergi - kolla om du kan vara drabbad

Men hur är det med alla oss andra? Vinner vi något på att skippa det ökända proteinet? Vi frågade dietisten Mette Borre, som är anställd på Århus Universitetssjukhus och specialiserad på mag- och tarmsjukdomar.

Är det hälsosamt att välja bort gluten?

Bara om du lider av celiaki.

Gluten är de proteiner som finns i spannmålen vete, råg och korn och de är inte ohälsosamma. Det kan vara hälsosamt i förhållande till din vikt att minska intaget en aning om du främst får gluten från livsmedel som vitt bröd, vit pasta och söta frukostflingor.

Men om du äter fullkornsprodukter med gluten finns det inget att vinna på att gå över till glutenfria alternativ.

Läs också: Lugn mage med FODMAP-dieten

Är glutenfri kost bra mot uppblåsthet?

Vissa människor väljer bort gluten eftersom de tror att det hjälper mot uppblåsthet, gasbildning och irritabel tarm. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att gluten är boven i dramat.

Om du mår bättre i magen av att inte äta t ex bröd kan det mycket väl istället bero på de korta kolhydraterna som finns i bröd och många andra livsmedel, som bryts ner av bakterier i tjocktarmen och orsakar mycket gasbildning och obehag.

Här handlar det om korta kolhydrater som kallas oligosackarider, fruktos, polyoler (en sockeralkohol) och slutligen i vissa fall laktos.

Läs också: Varför får man IBS?

Kan det vara osunt att äta glutenfritt?

Det kan det faktiskt.
Utan gluten riskerar du att gå miste om viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Du får både protein, fullkorn och fibrer i många glutenhaltiga livsmedel. Saker som det inte finns så mycket av i de färdiga glutenfria produkterna, som istället vanligtvis är fyllda med stärkelse.

Om du har celiaki kan du få i dig en del av näringsämnena genom till exempel fullkornsrismjöl och fullkornsmajsmjöl, men det kräver oftast att du bakar själv och vet vad du gör.