Det händer när du äter glutenfritt
Funderar du på att byta ut bröd, havregryn och pasta mot glutenfria alternativ? Fundera över varför. Det är nämligen inte nödvändigtvis hälsosamt att äta glutenfritt.
Funderar du på att byta ut bröd, havregryn och pasta mot glutenfria alternativ? Fundera över varför. Det är nämligen inte nödvändigtvis hälsosamt att äta glutenfritt.
Om du letar efter glutenfria versioner av saker som bröd, frukostflingor och pasta, behöver du inte leta längre. Försäljningen av glutenfria livsmedel har exploderat de senaste 10 åren och enligt en marknadsanalys från analysföretaget Mordor Intelligence ska försäljningen fortsätta att öka med 11 procent före 2027.
En tarmsjukdom som ger inflammatoriska tillstånd i tunntarmen när du äter gluten.
Läs också: Glutenallergi - kolla om du kan vara drabbad
Men hur är det med alla oss andra? Vinner vi något på att skippa det ökända proteinet? Vi frågade dietisten Mette Borre, som är anställd på Århus Universitetssjukhus och specialiserad på mag- och tarmsjukdomar.
Källa: Mette Borre, klinisk dietist som är specialist på mage- och tarmsjukdomar
I FORM nr. 15/2023