Sant och falskt om alkohol
"Vin gör dig inte tjock". "Kaffe botar baksmälla". Det finns massor av myter om alkohol - vi lär dig vad som är sant och vad som är falskt.
"Vin gör dig inte tjock". "Kaffe botar baksmälla". Det finns massor av myter om alkohol - vi lär dig vad som är sant och vad som är falskt.
"Rödvin är bra för hjärtat" hör man ofta – men visste du att det faktiskt bara gäller för kvinnor över 45 år och att det rör sig om en mängd mellan en halv och en hel enhet? Det finns massor av myter om alkohol - har du koll på vad som är sant eller falskt?
Jo, alkohol är dessvärre mycket fettbildande. Det innehåller nästan lika mycket energi som fett. Däremot mättar det inte nämnvärt, vilket gör att man inte äter mindre, kanske snarare mer därför att alkohol gör måltiden till en större njutning. Studier visar också att alkohol till maten hämmar fettförbränningen.
Nix. Varken kaffe, frisk luft eller en dusch gör någon skillnad. Kanske känner du dig klarare i huvudet, men din kropp förbränner inte alkoholen snabbare. Fysisk aktivitet senarelägger förbränningen av alkohol, men du kan inte lura systemet för når du slutar fortsätter förbränningen och därför tar det längre tid att förbränna alkoholen än det gör i soffan.
Ja. Du kan få ett mer oförutsägbart och snabbare rus än om du dricker efter att du har ätit eller medan du äter.
Ja – om du dricker i störa mängder. En låg till måttlig alkoholkonsumtion dödar troligen inga hjärnceller, men om du dricker 5-10 enheter om dagen under en längre period påverkas många av din kropps funktioner, även hjärnan.
Nej. Det finns ingen logik i att baksmälla, som är ett tecken på förgiftning, ska behandlas med mer av samma vara. Vatten är det bästa, eftersom alkohol är vätskedrivande och vätskebrist är en del av orsaken till att du mår dåligt dagen efter.
Nej. När din kropp förbränner alkohol, försämras din sömn. Om du har druckit innan du lägger dig är det troligt att du vaknar tidigt på morgo- nen. Det påverkar också de sömnstadier du vanligtvis går igenom under en natt.
Ja. Hjärt- och kärlproblem drabbar oftast män först från 40–45-årsåldern, och kvinnor efter klimakteriet. Därför är rödvinets hjärtskyddande effekt bara relevant för vuxna och äldre. Om du är ung har alkoholen inga positiva effekter för dig – bara skadliga.
Både och. Alkohol lindrar stress efter en hektisk dag eftersom alkohol utlöser dopamin, vilket är lugnande. Men forskning visar också att en stressad person är mer benägen att vilja ha mer alkohol, och därmed lätt hamnar i en ond cirkel.
Nej. Läkare rekommenderar att inte dricka för mycket alkohol när du vill skaffa barn, eftersom det skadar både mäns och kvinnors fertilitet. Men du behöver inte avstå helt. Ett glas då och då har ingen negativ inverkan på fertiliteten.
Nej. Det är en myt att du bränner en enhet i timmen. En kvinna på 65 kg bränner 2 cl sprit på 1 timme och 45 minuter, medan det för en man på 80 kg tar 1 timme och 15 minuter. Dessutom startar förbränningen först efter 45 minuter. Och nej, bastu, träning och kaffe ökar inte förbränningshastigheten.
Ja. Det får vi ge dem. Alkohol fördelar sig i kroppens vätskor, och muskler innehåller mycket mer vatten än fett. Eftersom män generellt är större och mer muskulösa än kvinnor, uppnår män en lägre promillehalt än kvinnor när de dricker samma mängd alkohol.
Källa: professor Morten Grønbæk, Statens Institut för Folkhälsa