Plogging – kvinna samlar upp skräp.
Plogging

När du ploggar får du automatiskt in styrketräning på löpturen. 

© iStock

Plogging räddar både miljön och formen

Du är supertrendig om du tar med dig en skräppåse på nästa löptur. Fenomenet plogging breder ut sig världen över och går i all sin enkelhet ut på att plocka upp skräp medan du springer.

3 april 2018 av Jeanette Linder

Som löpare rör du dig överallt genom städer och natur, så varför inte utnyttja möjligheten att också göra något för miljön? Det är tanken bakom den senaste svenska träningstrenden, som kallas plogging och som går ut på att samla skräp på löpturen. 

Ja, det är faktiskt inget skämt. Världen över springer just nu löpare runt med skräppåsar, tomma plastflaskor och småskräp i fickorna, och söker man på plogging på sociala medier kan man se tydliga bevis för entusiasmen kring konceptet med att kombinera träning och miljömedvetenhet. 

Squat och skräpplockning i ett

Namnet plogging är en kombination av joggning och det svenska ”plocka upp”. Utöver den sköna känsla som kommer av att städa i naturen, ger den nya trenden också dig stora möjligheter att få ut ännu mer av löpturen. Tänk bara på alla squats som du kan göra, när du böjer dig ner för att plocka upp skräp. 

Kroppen utmanas faktiskt på flera fronter, om du verkligen letar överallt i naturen och böjer dig ner och sträcker på dig, om och om igen. Och du får helt naturligt in lite intervallträning genom att sätta extra fart mellan skräpfynden.

Är du sugen på en omgång plogging, är det enda du behöver en skräppåse och eventuellt ett par plasthandskar, om du är lite känslig. Skräpet kan du sedan slänga i en papperskorg längs vägen, och hittar du ingen så blir det perfekt armträning när du sätter in slutspurten med en full skräppåse över axeln.


Plogging på Instagram

Plogging sprider sig över hela världen. Här är en rad plogging-bilder från Instagram – kolla själv de senaste Instagram-uppdateringarna med #plogging här

Et opslag delt af Plogga (@plogga) den

Et opslag delt af Tara (@mn_lakegirl) den

Et opslag delt af Napoli Running (@napolirunning) den

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar