6 fördelar med att springa långsamt
De flesta löpare drömmer om att springa långt och snabbt, men det finns faktiskt många fördelar med att trampa på bromsen
De flesta löpare drömmer om att springa långt och snabbt, men det finns faktiskt många fördelar med att trampa på bromsen
SAKTA NER – När du springer långsamt vänjer du kroppen vid att använda fett som bränsle.
När du springer långt och långsamt ökar du din uthållighet. Det vill säga att musklerna blir bättre på att utnyttja det syre som de tillförs. Ju uthålligare du blir, desto längre tid kommer dina muskler klara av att arbeta innan de blir trötta, och det är en fördel redan på distanser över ett par kilometer.
Långa löprundor tränar cellernas förmåga att förbränna fett och använda det som energikälla. I början av långpassen får musklerna energi från kroppens energilager i form av sockerämnet glykogen, men gradvis så ändras förbränningen från socker till fett. Och ju bättre kroppen blir på det, desto mer minskar risken för att du ska få energibrist och tvingas lägga i bromsen när du springer ett halv- eller helmaratonlopp.
Långpassen gör också att senor, muskler och benvävnad gradvis blir starkare och mer slitstarka. På så sätt minskar du risken för skador, för trots att man mycket väl kan bli sliten av att springa långt kommer skadan oftast smygande. Det gör att man lättare kan förebygga skadan innan den förvärras.
Du belastar inte musklerna lika mycket när du springer långsamt jämfört med när du trycker gasen i botten. Det innebär att du inte behöver lika lång tid för att återhämta dig, utan du kan i stället träna mer frekvent.
Det är mycket lättare att ta på sig löpskorna och ge sig ut och springa om man inte behöver pressa sig själv tills det svartnar för ögonen.
När du springer långsamt behöver du inte koncentrera dig på att pressa dig själv fysiskt eller mentalt. Det ger dig mer ork och energi som du t.ex. kan använda för att lyssna på en ljudbok eller en podd. Samtidigt kan det vara svårt att hålla tempot nere när man kopplar av och laddar mentalt.