5 tecken på att du hittat löpglädjen

Du vet att din kärlek till löpning är på topp när du kan nicka igenkännande till flera av de här uttalandena.

Kvinna som är ute och springer och ler och är glad.

LÖPNING – Även när det är som tyngst kan löpningen framkalla leenden Det beror bl a på endorfiner.

© Thomas Dahl

Låt oss vara ärliga – löpglädje är sällan något som inträffar de första 10, 20 eller kanske inte ens 50 första gångerna du knyter på dig löparskorna. Löpning är faktiskt onaturligt för oss människor, som helst vill spara på kalorierna inför sämre tider.

Att så många ändå lyckas tycka om – ja till och med nästan bli beroende av – löpning, beror inte minst på känslan av stolthet och prestation som uppstår efter en löprunda, och de endorfiner som susar runt i kroppen när vi springer.

Kan du nicka igenkännande till några av de här fem upplevelserna med löpning hör du troligen till dem som redan har hittat löpglädjen!

Du kommer ut i alla väder

När inte ens regn och blåst kan hindra dig från att springa några kilometer har du på allvar blivit en löpare. Med rätt kläder kan löpning i dåligt väder faktiskt också bli en skön upplevelse där du får upp värmen i kroppen och du känner dig extra hurtig och duktig för att du kom iväg.

Du älskar träningskläder

Ett tydligt tecken på löpglädje är att dina träningstoppar och tights tar lika mycket plats i garderoben som dina vanliga kläder. Ja, du kanske till och med har använt dina träningskläder på jobbet eller fest, för att du älskar dem så mycket!

Du lägger märke till löpare

Tar ditt hjärta ett litet extra skutt när du ser andra löpare i spåret? Blir du sugen på att springa när du ser andra göra det? Om du blir lite avundsjuk när du hör andra prata om löpning så vet du att du är ett riktigt löparfreak.

Du utmanar dig själv

När dina vanliga löprundor inte räcker och du börjar att leka med tanken på att springa längre är det ett säkert tecken på att du har börjat älska löpning. Då är det nämligen inte längre något som bara ska klaras av, utan något du utforskar och gärna vill hålla fast vid och fortsätta bli bättre på.

Du gör det bara

När du inte längre måste tvinga ut dig själv i spåret – utan bara gör det som en självklarhet – så vet du att löpningen har blivit en del av dig. Har du en tendens att diskutera det med dig själv för länge, så kom ihåg att du aldrig ångrar en löprunda!

Tips för att börja älska löpning

Var realistisk.

Tro inte att du ska kunna springa 5 km som nybörjare. Börja sakta men säkert.

Kombinera löpning och promenader.

Det är ett bra sätt att lära sig springa på, så du vänjer kroppen vid belastningen både mentalt och fysiskt.

Kom ihåg hur du mår efteråt.

Det är inte alltid kul när du ska springa iväg, men känslan du har efter en löprunda finns det få saker som kan konkurrera med.