Oönskad hårväxt i ansiktet? Det här kan du göra

Det är inte bara män som kan få synliga hårstrån i ansiktet. Många kvinnor upplever det också, och det är långt ifrån alla som uppskattar det. Vad gör man då? Rakning är väl knappast en bra idé – eller? Här får du råd mot oönskad hårväxt.

En kvinna står nära en soegel med en pincett för att få bort oönskad hårväxt i ansiktet.

OÖNSKAD HÅRVÄXT? Hår i ansiktet kan tas bort med en pincett, men om det är mycket hår kan du också försöka med mer effektiva metoder.

© iStock

Det är inte ovanligt att kvinnor för ökad hårväxt i ansiktet. Faktiskt är det så många som var femte kvinna som får det. Men det betyder inte att vi jublar över synen av nya strån på hakan eller på överläppen.

Om du ogillar hårstråna, så finns det effektiva sätt att bli av med oönskad hårväxt i ansiktet. Vi har pratat med två experter och fått en förklaring till vad som är orsaken till att hårväxten dyker upp.

Läs mer om oönskad hårväxt i ansiktet:

1 Vad är ökad hårväxt?


Det är först och främst ganska vanligt. Trots det är det inte något som många pratar om. Många uppfattar hår i ansiktet som okvinnligt, och vill försöka dölja det och jagar lösningar.

Kraftig hårväxt hos kvinnor har en medicinsk beteckning. När det börjar att växa kroppshår på andra ställen än runt könet och i armhålorna, och när hårstråna utvecklar sig till kraftig, grov borst så kallar man det hirsutism. När kvinnor har hirsutism i ansiktet växer håret ofta på kinder, överläpp och haka. Håret på huvudet hålls i det här sammanhanget utanför.

Kvinna med oönskad hårväxt på överläppen

OÖNSKAD HÅRVÄXT – Det är ofta på överläppen och hakan som håret börjar att växa på kvinnor.

© gettyimages

2 Vad är orsaken till ökad hårväxt?


Det kan finnas fler orsaker till att kvinnor utvecklar hirsutism. Men för cirka hälften av alla kvinnor som har det, är det inte möjligt att ta reda på orsaken. Det kallar man idiopatisk hirsutism. Idiopatisk betyder nämligen “utan uppenbar orsak”. För den andra hälften av fallen beror det på någon av dessa faktorer:

Varför får man oönskad hårväxt i ansiktet?

Oönskad hårväxt i ansiktet

HÅR I ANSIKTET – DET HÅRIGA ARVET

Många kan hitta källan till ökad hårväxt i sitt släktträd. Graden av ansiktshår ärver du i stor utsträckning från dina föräldrar.

Din etnicitet har också stor inverkan. Asiater har lite kropps- och ansiktshår, medan människor från Mellanöstern ofta har tjockt och mörkt hår.

Om ditt ansiktshår är en del av ditt arv kommer det inte plötsligt, då är det en permanent del av dig.

Oönskad hårväxt i ansiktet

HÅR I ANSIKTET – LIVETS HORMONELLA SVÄNGNINGAR

För många beror ansiktshår på en ökad nivå av det manliga könshormonet testosteron. Det är hormonet som ökar hårväxten i armhålorna och på könsorganen.

Både män och kvinnor producerar testosteron, men män producerar mest. Om en kvinna har en förhöjd nivå av testosteron, kan det leda till ökat hår i ansiktet och på andra ställen på kroppen.

Vid olika tidpunkter i livet kommer kvinnors testosteronnivåer sannolikt att öka. Det gäller bland annat när vi är gravida och i klimakteriet. Att vara överviktig kan också öka nivån av testosteron, vilket resulterar i mer hår i ansiktet.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar klimakteriet och hormoner din vikt

Oönskad hårväxt i ansiktet

HÅR I ANSIKTET – SJUKDOMEN PCOS

En vanligt orsak till hirsutism är sjukdomen PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Det är också ett hormonellt tillstånd med förhöjda mängder manligt könshormon. Men här pratar vi om en sjukdom där det är förändringar i äggstockarna som påverkar hormonbalansen.

Tillståndet börjar ofta mellan 15–25 år och drabbar 2–6 procent av kvinnorna i fertil ålder.

Oönskad hårväxt i ansiktet

ANDRA SJUKDOMAR

Bland de mycket sällsynta orsakerna till ökad hårväxt i ansiktet finns sjukdomar i binjurarna, tumörer i äggstockarna och så kallade hypofyssjukdomar, som är en överproduktion av hormonet prolaktin.

Är du drabbad av någon av dem, kommer det att ske en ganska snabb förändring av hårväxten, och det kommer att dyka upp en rad andra påtagliga symtom på sjukdomarna. Fråga din läkare om du är osäker.

3 Hur vanligt är oönskad hårväxt?


Trots att få kvinnor kanske pratar om sin skäggväxt, så är hirsutism långtifrån sällsynt. Man tror att cirka 20 procent av alla kvinnor har ökad hårväxt. Alltså var femte.

4 Hur mycket hår är för mycket?


Man kan inte ge något tydligt svar på hur mycket hår som är ökad hårväxt – alltså hirsutism. Vi är ju alla olika. Och behåring bestäms i hög grav av arv och enticitet. Men de flesta människor har en klar uppfattning av vad som är normal behåring för just dem.

Men trenden för kvinnor har länge varit minsta möjliga behåring, vilket gör att många har en felaktig bild av vad som är normalt. Många tror att de har ökad hårväxt utan att ha det.

Det finns alltså ingen skarp gräns för vad som är en normal och onormal behåring hos kvinnor. Men inom vetenskapen har man ett verktyg, som kan hjälpa dem att avgöra om det är hirsutism eller inte. Skalan kallas Ferriman-Gallwey. Den går ut på att läkaren värderar personen utifrån var hårväxten sitter och hur mycket det finns av den. Det är alltså upp till läkaren att bedöma.

Ökad hårväxt i ansiktet – hirtuism – grafik med nivåer

Är du osäker på om du lider av hirsutism kan du be en läkare värdera din hårväxt. Läkaren jämför behåringen med illustrationer som dessa, som är indelade i 4 nivåer och utifrån det diagnostisera om du har sjukdomen eller inte.

5 Hur kan man ta bort hår i ansiktet själv?


Har det växt ut mer hår i ansiktet än du vill ha – och fler strån än en pincett klarar av att ta bort – så finns finns det flera effektiva metoder för att få bort det.

  • Kräm
  • Epilering
  • Vax
  • Blekning
  • Trådning (threading)

Läs mer om metoderna för att ta bort hår i ansiktet här nedanför. Längre ner i artikeln kan du också läsa om effektiva behandlingar av oönskad hårväxt (alltså behandlingar som du inte kan göra hemma själv).

Hur tar man bort oönskad hårväxt i ansiktet?

  • HÅRBORTTAGNING – KRÄM
    Hårborttagningskrämer är budgetvänliga och innehåller kemikalier som gör hårstråna så svaga att de går av när krämen torkas bort. Hårborttagningskrämen kan dock irritera huden så testa först på ett litet område innan du börjar.

  • HÅRBORTTAGNING – EPILERING
    Här använder du en elektrisk epilator, som drar ut varje hårstrå från roten. Det kan göra ont – framförallt de första gångerna. Välj en skonsam epilator, som är till just ansiktet. Resultatet håller i upp till fyra veckor.

  • HÅRBORTTAGNING – VAX
    Använd vaxremsor som är speciellt framtagna för ansiktet. Lägg på en remsa och dra snabbt bort den. Behanglingen gör huden lite röd, så gör det inte precis innan du ska gå ut. Resultatet håller i cirka fyra veckor.

  • HÅRBORTTAGNING – BLEKNING
    Blekningskräm får håret i ansiktet att smälta in mot hudtonen. Metoden är bra för mörkt hår, som bildar skuggor på överläppen. Men var försiktig om du har känslig hud. En del blekningskrämer kan irritera huden.

  • HÅRBORTTAGNING – TRÅD
    Threading-metoden kommer ursprungligen från Mellanöstern. En tunn bomullstråd förs med saxrörelser över huden så att hårstråna dras ut med roten. Det kräver träning, men sedan kan man få bort även de allra finaste stråna.

  • HÅRBORTTAGNING – PINCETT
    Du kan enkelt ta bort små hårstrån med en pincett.

Kvinna får håret borttaget i ansiktet med tråd-metoden

TA BORT OÖNSKAD HÅRVÄXT MED TRÅD – Helt lätt är det inte, så gå till en skönhetsklinik som erbjuder threading om du vill testa det.

© gettyimages

6 Är rakning en bra idé?


För män är det ingen vetenskap att bli av med ansiktshår. Använd bara skrapan eller rakapparaten så är det klart. Men är det en bra idé för kvinnor att raka sina ansikten?

Ja och nej.

Man behöver i alla fall inte avstå från det av oro för att håret ska bli kraftigare. Det är nämligen en myt att rakning ger kraftigare hårväxt. Hårets växt och struktur styrs nerifrån hårsäcken. Så vad som föregår uppe vid hudytan kan inte påverka hårsäckens arbete. Stråna blir varken grövre eller fler av att rakas bort – och det gäller oavsett var på kroppen håret sitter. Orsaken till att många tror att rakning ökar hårväxten är nog att stubben som växer ut efter rakning känns mer stel, och man ser mörka prickar rätt tydligt.

Det finns en annan anledning till att rakning inte är den bästa metoden för att ta bort hår i ansiktet. Rakblad kan skada huden. Så sannolikheten för sår och infektion är ganska stor. Därför är det viktigt att du använder en skonsam rakhyvel, som är gjort för hyn i ansiktet och ett antibakteriellt medel både före och efter rakningen.

Har du lite hår är det enklare att ta bort dem med en pincett.

Läs också: Rosacea – vad kan du göra åt de röda utslagen?

7 Ska man gå till läkaren med oönskad hårväxt i ansiktet?


Det finns perioder i livet då det är naturligt att få mer hår i ansiktet, eftersom hormonbalansen kommer ur spel. Men du bör alltid gå till läkaren om du under mindre än ett år utvecklar ökad hårväxt på ställen där du inte brukar ha hår. Hårväxten kan bero på sjukdomen PCOS eller andra åkommor. Läkaren kan hänvisa dig till en gynekolog och/eller en ultraljudsundersökning.

8 Hur kan man behandla ökad hårväxt?


Vissa tycker det är helt okej att ha hår i ansiktet. För andra är ökad hårväxt – hirsutism något som sänker självförtroendet enormt. Som tur är för den gruppen finns det olika behandlingar som kan ge släta, hårfria kinder.

Oönskad hårväxt – behandling

IPL-behandling – permanent hårborttagning av oönskad hårväxt

IPL-behandling

Vill du ta bort håret i ansiktet för alltid så är IPL-behandlingar (Intense Pulsed Light) – även kallat laserbehandling – en effektiv lösning. Men det är en dyr historia. Du måste räkna med 6–12 behandlingar för att få en bra och permanent effekt.

Har du PCOS (Polycystiskt ovariesyndrom), finns det risk att håret kommer att fortsätta växa, och det är därför nödvändigt med uppföljande behandlingar. Behandlingen utförs på både privata kliniker och på sjukhus. IPL-ljuset värmer upp hårsäcken så att den förstörs och inte kan producera hårstrån längre.

IPL är en behandling du bör påbörja innan du blir gråhårig. Metoden funkar nämligen bara på mörkt hår, eftersom det är pigmentet i håret, som suger till sig IPL-ljuset. Blonda och grå hårstrån reagerar inte på ljuset. Och ju tjockare hårstråna är, desto bättre verkar behandlingen. Man behandlar därför inte tunt hår.

P-piller mot oönskad hårväxt

P-piller

Beror håret i ditt ansikte på PCOS så kan behandling med p-piller ha en bra effekt. P-piller sänker nämligen mängden av det manliga könshormonet, som är det som sätter igång hårväxten.

P-piller har ingen effekt på de hårstrån som redan vuxit ut, men de kan bromsa den framtida utvecklingen av behåringen. Därför kommer du inte direkt få mindre hårväxt. Den synliga effekten kommer efter 9–12 månader.

Salva för hårborttagning av oönskad hårväxt

Salva

Om ditt hår inte funkar för IPL-behandling. eftersom hårstråna är för ljusa eller tunna, så kan lokalbehandling med receptbelagd salva en lösning. Den kan också användas som komplement till IPL.

Salvan påverkar enzymerna i hårväxten, så att hårväxten hämmas lokalt. Håret tas inte bort, men i det långa loppet kommer salvan bromsa behåringen där du smörjer.

Effekten blir tydlig efter 8 veckors behandling, men den upphör när behandlingen avslutas.

9 Kan jag få hårborttagningen betald av landstinget?


På vissa ställen i landet kan du få medicinsk hårborttagning beviljad. Det gäller för transpersoner och för kvinnor som har hormonella avvikelser eller sjukdomar som skapar ökas behåring i ansiktet.

Behåringsgraden bedöms enligt en skala som heter Ferriman Gallwey. Hormonavvikelserna kan bl a bero på PCOS, läkemedelsutlöst hirsutism eller Cushing syndrom.

Oönskad hårväxt på överläppen

HÅRBORTTAGNING – Det är läkaren som avgör om din hårväxt är måttlig eller kraftig, och om du därmed kan få hjälp att ta bort håret.

© gettyimages

*KÄLLOR: Martin Willy Meyer, överläkare och specialistläkare i dermatologi, Aleris Privatsjukhus och Mie Hjarbæk, kosmetisk sjuksköterska och klinikchef, AK Nygart

Artikeln publicerades i I FORM nr 07/2023