Så ska du äta inför ett lopp
Ska du snart delta i ett lopp? Här är 5 kosttips som förbättrar din uthållighet, prestanda och totala tävlingsupplevelse.
Ska du snart delta i ett lopp? Här är 5 kosttips som förbättrar din uthållighet, prestanda och totala tävlingsupplevelse.
Med rätt bränsle i tanken under dagarna före och under ett lopp kan du förbättra din tid och återhämtning och få en mer njutbar löpupplevelse.
Ju mer ambitiös du är med din löpträning, desto viktigare blir naturligtvis kosten. Men även för kortare löprundor kan det vara bra att göra några små justeringar.
Om du ska springa ett längre lopp som halvmaraton och maraton är det en bra idé att äta lite extra kolhydrater med varje måltid under veckan fram till loppet så att du har extra energi i lager.
Läs även: Så äter du 6 dagar före loppet – menyförslag
Dagen före loppet ska du återgå till din normala måltidsstorlek så att du inte riskerar att äta för mycket kvällen före och på tävlingsdagen.
Särskilt om du är lite nervös kan din mage reagera känsligt på mat du inte känner till. Ät därför sådant som du vet att du tål precis innan loppet.
Läs också: Glömt att träna? Gör dig redo för ett lopp på bara 4 veckor
3 timmar innan loppet startar ska du äta en måltid som är lätt för magen men tillräckligt mättande för att hålla dig mätt fram till starten.
Du riskerar att för mycket vätska precis innan loppet startar färdas rakt genom kroppen och gör dig kissnödig hela vägen.
Fokusera istället på att dricka mycket dagen innan och nöj dig med att bara släcka törsten på dagen för loppet.
Läs också: Tips för att undvika att behöva gå på toaletten under loppet
Om du springer längre än 12 km ska du ta en energigel eller banan plus 1/4 liter vatten 15 minuter före start. Detta håller blodsockernivån i schack och energinivån hög.
Läs också: Stor guide till löpning – hitta glädjen i att springa och kom i toppform
KÄLLA: Martin Kreutzer, näringsfysiolog och författare till flera böcker om kost och motion.