Bananbröd är lika amerikanskt som apple pie och diet coke. Men även i Skandinavien har bananbrödet under de senaste åren blivit väldigt populärt. Bröd? Kaka? Ingen vet – och det spelar ingen roll, det är lika gott oavsett vad vi kallar det!
Man kan väl säga att bananbröd är ett slags hybrid mellan ett bröd och en kaka. Ett sött bröd eller en nyttig kaka, om du vill.
Brödet påminner mycket om banankaka, men hur banankaka ofta är fylld med fett och tillsatt socker så är det ofta väldigt lite, eller inget, socker i ett bananbröd, och ibland är det också grovt mjöl eller gryn i degen.
Brödet är lika luftigt som en kaka, och om du tycker om banan så tycker du om bananbröd. Vi lovar!
Nej! Det är väldigt enkelt. Perfekt om du får oväntat besök. Det är faktiskt bara att kasta ner några ingredienser i en matberedare, hälla upp det i en form och så skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte.
Bananbröd ska varken jäsa eller knådas.
Du behöver egentligen bara 4 ingredienser:
- Ägg
- Mjöl eller gryn
- Banan
- Bakpulver
Men bananbröd kan varieras i det oändliga. Faktiskt kan allt annat än bananerna bytas ut. Det är ännu en sak som gör bananbrödet enkelt eftersom det sällan krävs ett besök till matbutiken.
I vårt bananbröd har vi t ex använt bakpulver, men du kan också använda en rest surdeg som jäsmedel – eller bikarbonat om du lägger något syrligt i din deg, t ex lite yoghurt.
Det tar lite drygt en timme att baka ett bananbröd, men det är bara 10 minuter där du behöver vara aktiv. Resten av tiden sköter sig bananbrödet själv i ugnen.
Nyttigt och nyttigt... om du jämför med många andra typer av snacks och kakor kan vi tillåta oss att kalla det nyttigt. Om du följer vårt recept är det t ex bara lite mer än 100 kalorier per skiva. Eftersom bananer tillför massor av sötma behöver du nämligen inte lägga en massa socker i degen. Vissa tillsätter smält smör eller olja, men det behöver du faktiskt inte heller.
Bananer bidrar med ett tillskott till dina dagliga frukt- och gröntranson och du får också lite fibrer, vitaminer och mineraler med på köpet, bl a hjärtvänligt kalium. Precis hur mättande och nyttigt ditt bananbröd ska vara bestämmer du faktiskt själv. Här får du våra bästa tips för att baka bananbröd i en ännu nyttigare version.
Du kan göra ditt bananbröd nyttigare genom att använda fullkorn, t ex havregryn, fullkornsvetemjöl eller annat grovt mjöl istället för vetemjöl. Havregryn kan du välja att mixa till mjöl, men det behövdes inte.
Genom att byta ut det vita mjölet mot något grövre kommer du få fler fullkorn och kostfibrer i ditt bananbröd. Socker och fett kan du skippa helt om du vill ha något sött, men hålla igen på kalorierna.
I den amerikanska versionen är det ofta ett par dl socker – men det är inte nödvändigt. Använder du väldigt mogna bananer är socker faktiskt helt överflödigt. Vill du ha en extra söt version är det dock gott med t ex lite honom, sirap, dadlar eller brun farin i degen.
Vissa varierar också smaken med kryddor, t ex:
Inte nödvändigtvis, men du kan tillsätta hackad choklad i degen och du kan hälla smält choklad över bananbrödet.
Vissa lägger också finhackade valnötter, hasselnötter eller mandlar i degen.
Du kan absolut baka bananbröd utan smör. Men det är vanligt att använda både socker och smör i den amerikanska versionen av bananbröd.
Därför kommer du också kunna hitta recept på nätet där några tillsätter smör eller olja. Men det behöver du inte göra. Bananerna gör nämligen bananbrödet saftigt helt av sig själva.
Brödet kan ätas som det är men det är också gott med t ex jordnötssmör, honung, glasyr, nutella, färskost eller smör. Bananbröd smakar också gott till färsk frukt, t ex bär.
Bananbröd kan ätas oavsett tid på dygnet, t ex till frukost, som mellanmål, innan träning eller till eftermiddagskaffet. Har du små brödformar kan du också välja att göra små bananbröd, som är perfekta att ta med sig.
Är du vegan eller kanske allergiker är bananbröd egentligen helt perfekt. Mjölk kan ersättas av växtdryck, t ex mandeldryck, havremjölk eller liknande.
Äggen är lite svårare att byta ut eftersom de har flera olika funktioner i matlagning. Det enklaste är faktiskt att använda ännu mer banan, eftersom bananer liksom ägg ger fukt och binder ihop ingredienserna. Använd cirka dubbelt så mycket banan som torrämne.
Du kan också tillsätta ett par dl istället för ägg och du kan också blanda 1 msk chiafrön eller linfrön med 3 dl vatten och låta det stå i 3 min. Det kommer också få ungefär samma effekt som ägg.
Pssst ... kom ihåg att utelämna ingrediensen som honung, smör och choklad om du bakar till en vegan.
Bananbröd håller sig 3-4 dagar i en plastpåse i kylen eller köksskåpet. Alltså förutsatt att ingen har ätit upp det innan dess, vilket det är en stor risk för...
Är brödet ett par dagar gammalt kan du rosta det lite i brödrosten (om du inte har haft i choklad för då kommer det förstöra din brödrost)
Du kan absolut frysa ner bananbröd om du inte äter allt eller om du har bakat flera bröd på samma gång. Lägg ev bakplåtspapper mellan varje skiva om du vill kunna ta upp dem en och en. Du kan också regelbundet stoppa övermogna bananer i frysen och när du har tillräckligt många kan du baka ett bananbröd.
Mogna bananer är också perfekta till en omgång bananpannkakor, smoothies eller bananglass. När du nyttjar dina bananer fullt ut gör du samtidigt något bra för klimatet genom att minska matsvinn. Visste du att banener är den matvara som oftast hamnar i soppåsen? Det visar bland annat en ny, svensk studie.
Även efter att ha legat i frysen är bananbröd saftigt och gott!