5 klassiska fel du (kanske?) gör när du tränar på maskinerna i gymmet

Konditionsmaskiner kan vara supereffektiva, men det kan också vara slöseri med tid och energi om man inte vet hur man gör.

Kvinna i konditionsmaskin

TRÄNING på maskiner kan vara lika effektiv som vilken annan träning som helst. Om det inte känns så kanske du inte pressar dig själv tillräckligt.

© Jacob Helbig

Många älskar friheten i att träna på maskiner. Du kan träna när det passar dig, du kan sluta när du vill och anpassa nivån till din dagsform. Men friheten har ett pris.

För när du tränar ensam finns det ingen som instruerar dig, ingen som pressar dig och det är lätt att tappa gnistan under tiden.

STOR GUIDE: Lär känna maskinerna på gymmet

Därför har vi sammanställt några av de klassiska felen, vi begår när vi tränar på maskiner. Kanske kan det vara en ögonöppnare som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din tid på gymmet.

1 Du väljer alltid samma maskin


Den helt klassiske brøler, når vi snakker maskiner, er at finde en favorit, som du vender tilbage til uge efter uge. Kroppen vænner sig nemlig til ensformig træning, og effekten vil derfor blive mindre med tiden.

Kroppen har godt af afveksling, så du skal anstrenge dig mere og dermed få en højere forbrænding. Vælg forskellige maskiner, og træn i kortere tid ad gangen i stedet for ét langt pas på samme maskine. Eller beslut dig fx for, at mandag er trappemaskinen, torsdag er romaskinen, og lørdag er løbebåndet.

Det klassiska, när vi pratar maskiner, är att hitta en favorit som man återkommer till vecka efter vecka. Men kroppen vänjer sig vid monoton träning, och effekten kommer därför att minska med tiden.

Kroppen gynnas av variation, så du måste anstränga dig mer och på så sätt få en högre förbränning. Välj olika maskiner och träna kortare tid åt gången istället för ett långt pass på samma maskin. Eller bestäm dig till exempel för att måndagar = är trappmaskinen, torsdag = roddmaskinen och lördag = löpbandet.

2 Du tränar under lång tid i taget


När vi pratar om konditionsmaskiner är det inte optimalt att stå trekvart eller en timme på samma maskin. För att de flesta blir nämligen trötta av att träna på samma sätt under så lång tid, och då tenderar vi att låta maskinen ta över en del av arbetet åt oss.

Långa träningspass med låg intensitet ger i många fall lägre kaloriförbränning än kortare träningspass med hög intensitet. Om du vill lägga 45 minuter på att träna kan det ofta vara bättre att växla mellan låg och hög intensitet, precis som du gör på en spinningklass.

Vill du träna med låg intensitet? Testa LISS Cardio

3 Du tar för långa pauser


Om du kör korta rundor på 5-10 minuter på olika maskiner, se till att pauserna inte blir för långa mellan maskinerna. Ofta måste vi bara ha något att dricka, rengöra maskinen, andas ut etc. Men det behöver inte ta lika lång tid som man precis har tränat.

LÄS OCKSÅ: 3 klassiska träningsfel: Därför får du inte synliga muskler

Din puls sjunker snabbt och totalt sett får du en lägre kaloriförbränning. Det kan också vara svårare att få igång musklerna igen om du har låtit dem slappna av helt.

4 Du sätter inte på tillräckligt med motstånd


Maskiner är bara så effektiva som du tillåter dem att vara. Många maskiner kan ställas in på nivåer från 1-20, och det kan kännas motigt att välja en nivå som känns supersvår.

Kan du stå 30-40 minuter åt gången på samma maskin utan större ansträngning kan det vara ett tecken på att du har ställt in en får låg nivå.

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränner min träning?

© iStock

5 Du låter maskinen göra för mycket av jobbet


På vissa träningsmaskiner är det ganska lätt att lura sig själv. Till exempel på crosstrainer och stepmaskinen. Två maskiner som kan ge stor utdelning om du lägger kraft på dem, men som också enkelt kan hållas igång utan större ansträngning från din sida.

Sätt på mycket motstånd och se till att aktivera både armar och ben, om maskinen är utrustad med både handtag och pedaler.

Källa: Marina Aagaard, Master i fitness och träning vid Syddansk Universitet