Ny forskning: Tranbär verkar trots allt kunna motverka urinvägsinfektion

Det har kallats en myt, men nu visar forskning att det faktiskt ligger något i det gamla husmorstipset om tranbär och urinvägsinfektion.

Två glas tranbärsjuice på ett bord

TRANBÄR – Enligt forskare ska du dricka tranbärsjuice förebyggande om du ofta lider av urinvägsinfektioner.

© iStock

Urinvägsinfektion drabbar oftare kvinnor än män. Det beror på att kvinnor har ett kortare urinrör och har därmed en större risk för att bakterier kommer in.

Om du har haft urinvägsinfektion är det mycket möjligt att du har hört att du ska dricka massor av tranbärsjuice. Man har nämligen länge menat att de aktiva ämnena i tranbär kan motverka vissa colibakterier från tarmen, som ofta är vad som skapar infektionen i urinblåsan.

LÄS OCKSÅ: 8 förebyggande tips mot urinvägsinfektion

Husmorstipset har dock flera gånger avvisats av forskare, som inte har kunnat bekräfta att tranbär rent faktiskt har en positiv effekt på urinvägsinfektion. Bl a en studie med kvinnliga boende på ett vårdhem, 2016, och en genomgång av 24 studier från 2012. Rådet har därför fått myt-status.

Men nu blåser en ny studie liv i myten med nya, överraskande resultat. Forskare från Flinders University och The Children's Hospital i Westmead har analyserat 50 nyare studier med totalt sett nästan 9.000 deltagare. De fann att det faktiskt ligger något i påståendet om att tranbär verkar mot urinvägsinfektion. I alla fall förebyggande.

LÄS OCKSÅ: 8 övningar som sträcker ut och masserar din bindväv

Sänker risken med 25 procent

Enligt den nya forskningen har kvinnor, som dricker tranbärsjuice eller andra produkter med tranbär, som tabletter och kapslar, 25 procent lägre risk för att få återkommande urinvägsinfektioner. För barn och personer som ofta får urinvägsinfektion pga medicinsk behandling, är risken till och med halverad.

Forskarna såg dock inget samband mellan att äta tranbär och färre urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor på vårdhem eller hos gravida. De understryker också att tranbär bara har en förebyggande effekt hos folk som ofta lider av urinvägsinfektioner.

Får du en akut urinvägsinfektion ska du gå till läkaren och eventuellt få antibiotika och alltså bara dricka tranbärsjuice för att motverka att utinvägsinfektionen återvänder.