Växtmjölk – vilket alternativ bör du välja?

Den vita komjölken som tidigare var det självklara dryckesvalet har fått stor konkurrens från bland annat mandelmjölk och sojamjölk. Se här vad du vinner och förlorar när du byter ut komjölken mot ett grönt alternativ.

Mandelmjölk, sojamjölk och rismjölk

MANDELMJÖLK, SOJAMJÖLK OCH RISMJÖLK Är du laktosintolerant eller vill du bara undvika komjölk? Då kan du läsa mer här där vi tittar närmare på mandelmjölk, sojamjölk och rismjölk.

Du slipper mjölksockret

Den traditionella komjölken har alltså en lång rad hälsomässiga fördelar – det vill säga om du tål den.

Växtdryckerna, som ofta tillverkas av spannmål, nötter och baljväxter, har den stora fördelen att de är naturligt fria från mjölksocker, som vissa kan må dåligt av. Tillståndet kallas laktosintolerans och beror på att kroppen blir sämre på att producera enzymet laktas i takt med att vi blir äldre. Och laktas är nödvändigt för att bryta ner mjölksockret, laktosen.

Här får du en överblick över fördelar och nackdelar med att byta ut komjölken mot din favoritväxtmjölk.

Vi har tittat närmare på;

Sojamjölk

Sojamjölken är krämig och söt. Den beskrivs ofta som det veganska alternativet till komjölk, som mest påminner om vanlig mjölk. Sojamjölk tillverkas främst av torkade sojabönor som blötläggs och mixas med vatten. Sojamjölk innehåller mindre fett men fler kolhydrater än de flesta andra komjölksalternativen. Sojamjölkens stora likhet med den vanliga mjölken gör att den utan problem kan vara ett sustitut för denna.

Det vinner du

Sojamjölk innehåller liksom komjölk alla de aminosyror som du behöver för att bygga upp och underhålla dina muskler. Drycken innehåller dessutom lite fibrer och vissa studier visar också att sojamjölk ger ett sundare kolesterolvärde än komjölk.

Det förlorar du

Sojamjölk innehåller så kallade växtöstrogener som vid överdrivet intag kan öka risken för en rad cancerformer, bl a bröstcancer. Soja innehåller också fytinsyra, som binder sig till en del av de mineraler som drycken innehåller, vilket gör att de utsöndras istället för att tas upp av kroppen.

Använd den till

  • Matlagning, då smaken är kraftig och inte alls påminner om smaken på komjölk.

  • Bakverk och desserter, då konsistensen är relativt fet.

Rismjölk

Rismjölk kan både göras genom att utvinna mjölken ur riskornen i en maskin, eller genom att koka riset och därefter mixa det med vatten. Rismjölken som man köper i mataffären har ofta vitaminer och mineraler tillsatta. Rismjölk är ofta ganska tunn och kan därför kännas för vattnig för att t ex hälla i kaffet.

Det vinner du

Rismjölk är den växtmjölk som smakmässigt påminner mest om komjölk, då den inte alls har en lika kraftig eftersmak som övriga växtmjölksalternativ och inte är lika tjock i konsistensen. I motsats till komjölk innehåller risdryck dessutom varken mjölksocker eller mjölkprotein, vilket gör att den kan drickas av både laktosintoleranta och allergiker.

Det förlorar du

Jämfört med vanlig komjölk innehåller risdryck i stort sett inget protein eller kalcium. Dessutom är den rik på snabba kolhydrater, som får ditt blodsocker att åka upp och ner. Risdryck innehåller även små mängder av giftämnet arsenik, varför man avråder från att ge för stora mängder till små barn.

Använd den till

  • Frukost, eftersom risdryck inte är lika kraftig och fet i smaken som andra sorters växtmjölk.

  • Bakverk, desserter och shakes, eftersom smaken är söt och god.

Mandelmjölk

Mandelmjölk är lite mindre krämig än sojamjölken, men har i gengäld en svag mandelsmak. Den tillverkas genom att mandlar mixas med vatten. Mandlar innehåller många olika vitaminer och mineraler, men eftersom innehållet av mandlar inte är så stort i mjölken så uppnår man inga väsentliga hälsofördelar. Det är ett bra alternativ för dem som inte tål sojamjölk men vill ändå vill ha ett krämigt alternativ.

Det vinner du

Drycker tillverkade av mandlar eller nötter är rika på det hjärtvänliga mineralet kalium och bidrar med sunda fettsyror. I motsats till komjölken innehåller de dessutom inget mjölksocker och mandelmjölk påverkar inte ditt blodsocker lika mycket som komjölk – om du inte väljer en dryck som är sötad med socker eller sirap. Den lägre blodsockereffekten kan speciellt vara en fördel om du lider av PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, eller är insulinresistent.

Det förlorar du

Proteininnehållet i mandelmjölk är relativt lågt och man tillsätter ofta rörsocker eller agavesirap, vilket gör att kaloriinnehållet drar iväg i en osund riktning.

Använd den till

  • Desserter och gröt på den grund av den milda nötaktiga smaken.

  • Smoothies och matlagning där den ger en krämig konsistens.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du börja dagen med chiagröt

Havredryck

Det vinner du

Havredryck är naturligt fri från mjölksocker och bidrar i motsats till komjölk med lite fibrer. Havredryck innehåller dessutom en större mängd B6-vitamin än komjölk. B6-vitamin är viktigt för immun- och nervsystemet.

Det förlorar du

Havredryck innehåller väsentligt mindre protein än komjölk och mättar därför inte lika bra. Om du dricker havremjölk som är sötad med socker, sirap eller honung ska du vara uppmärksam på att du både får i dig fler kolhydrater och kalorier jämfört med om du t ex dricker minimjölk.

Använd den till

  • Varma rätter, gröt och såser då havredryck inte skär sig när den värms upp.

  • Olika typer av gröt och frukostflingor, då den söta smaken av havre går bra ihop med andra spannmålsprodukter.

Kokosmjölk

Det vinner du

Kokosmjölk skiljer sig från de övriga växtmjölksalternativen i det att fettet i mjölken främst består av mättade fettsyror. En del av fettet utgörs dock av särskilda mellankedjade fettsyror, som inte påverkar kolesterolvärdet negativt. Tvärtom tyder cellstudier på att kokosmjölkens fettsyror möjligen kan vara bra för immunsystemet.

Det förlorar du

Kokosmjölk är extremt kaloririkt, vilket beror på den höga fetthalten. Den innehåller dessutom mindre än hälften av det protein som du hittar i komjölk, samtidigt som det ibland förekommer hormonstörande ämnen i burkarna.

Använd den till

  • Asiatiska rätter som wokgrytor och soppa, då smaken är exotisk och tonar ner starka kryddor.

  • Pannkakor och drinkar där det passar med en sötaktig smak.

Quinoadryck

Det vinner du

Quinoadryck är, liksom de övriga växtdryckerna, fri från mjölkprotein och mjölksocker. Därför kan både laktosintoleranta och mjölkallergiker samt veganer njuta av den.

Det förlorar du

Quinoadryck tillverkas av en blandning av ris och quinoa och det innebär att kolhydratinnehållet är riktigt högt. Drycken kan även innehålla små mängder arsenik, som kan verka cancerframkallande i större mängder.

Använd den till

  • Den är mycket god att dricka som den är, då smaken är mild och söt.
  • Att hälla på frukostflingor och gröt, då konsistensen är lagom tjock.

Hampadryck

Det vinner du

Hampadryck innehåller bara lite av det aktiva ämnet THC, som finns i marijuana. Och det forskas just nu på om hampa kan påverka hälsan positivt. Tills vi får svar kan du njuta av att hampadryck är naturligt fri från mjölksocker.

Det förlorar du

Hampadryck är ofta tillsatt olja, socker eller stärkelse, vilket gör den till en kalorifylld njutning.

Använd den till

  • Varma drycker då hampadryck har en mild, sötaktig smak.

  • Smoothies, då den är krämig.

Sensekuren – äntligen en diet som fungerar

Gemensamt för de tre veganska mjölkprodukterna är förstås att man bör välja de varianter som inte innehåller tillsatt socker och konstgjorda smakämnen.

Socker i mjölkprodukter är både onödigt och osunt. Dessutom bör man, precis som med vanlig mjölk, dricka dem med måtta.