Rödklöver – och fyra andra saker som hjälper mot värmevallningar

Puh! Är det inte lite varmt här...? Att ha värmevallningar i klimakteriet är helt normalt, men som tur är kan du lindra besvären. Se här vad du kan göra själv, för att inte koka över.

Kvinna i övergångsåldern promenerar -  motion och rödklöver hjälper mot vallningar

VÄRMEVALLNINGAR I KLIMAKTERIET? Motion är en av de bästa saker du kan syssla med för att få så få värmevallningar som möjligt.

© Jakob Helbig

Vaknar du ofta i en pöl att svett, eller blossar du upp i stressade situationer är det dessvärre en helt normal följd av klimakteriet. När din kropp börjar att producera mindre östrogen blir du nämligen mer känsligt för temperaturökningar.

Stiger din kroppstemperatur bara en aning kommer kroppen försöka att kyla ner. Det gör den genom att utvidga de blodkärl som ligger närmast huden. Därmed får blodkärlen en större yta och de kan hjälpa kroppen att bli av med värmen – och där har vi de beryktade värmevallningarna.

Värmevallningar uppstår mest om natten, där de tyvärr kan vara väldigt störande för din sömn. Den goda nyheten är att värmevallningarna normalt försvinner igen efter några år, och att du själv kan göra något för att minska besvären.

Läs också: Svettas du mycket? Få råd av läkare för att bli av med svettproblem

1. Rödklöver mot värmevallningar

Rödklöver kan visa sig bli din favoritblomma när du är i klimakteriet. En studie från Århus Universitet visar nämligen att kvinnor som dricker ett extrakt av fermenterad rödklöver varje dag har färre värmevallningar.

Det är avgörande för effekten att det är fermenterat, alltså jäst rödklöverextrakt du tar, så kolla förpackningen innan du köper.

  • Därför funkar rödklöver: Fermenteringen av rödklöver ökar upptagningsförmågan av östrogenliknande ämnen, kallat isoflavoner eller phytoöstrogener, som rödklöver innehåller mycket av. Utmaningen med dessa ämnen är att de är svåra att smälta. Därför åker huvudparten av de phytoöstrogener som man äter i tablettform mer elle rmindre direkt igenom systemet. Det problemet löses emellertid av att rödklöversaften jäses med mjölksyror.
  • Bonus med rödklöver: Studien visar också att fermenterad rödklöver sänker risken för avkalkning av skelettet, vilket annars också är en följd av klimakteriet.

2. Motion mot värmevallningar

Motion är bra för alla under hela livet – även under klimakteriet. Motionerar du regelbundet kan det nämligen ge dig både färre och mildare värmevallningar. En svensk studie visar till exempel att värmevallningar bara förekommer hälften så ofta i klimakteriet bland fysiskt aktiva kvinnor som hos kvinnor som inte är aktiva.

En annan studie från Köpenhamns Universitet visar också att kvinnor till en viss grad kan kompensera för förlusten av östrogen och besvären som medföljer, genom att motionera tidigt i klimakteriet.

  • Därför funkar motion: Forskarna har inte en specifik förklaring på sambandet mellan motion och färre värmevallningar, men när östrogennivån faller i kroppen blir temperaturcentralen i hjärnan mer ostabil. När du motionerar ökar din blodcirkulation och kroppen temperatur, och därmed tränar du kroppens förmåga till att göra sig av med värme bättre.

    Därför kan regelbunden motion alltså leda till färre värmevallningar, eftersom en aktiv kropp har lärt sig hur den ska göra sig av med överskottsvärme.

    En annan förklaring kan vara att regelbunden motion kan hjälpa till att hålla en jämn normalvikt. Forskarna vet nämligen att överviktiga kvinnor lider mer av värmevallningar än normalviktiga.

    En finsk studie har visat att konditionsträning fyra gånger om dagen kan reducera antalet värmevallningar och förbättra livskvaliteten bland lätt överviktiga kvinnor. Ju oftare du tränar, desto bättre effekt visade studien, som samtidigt påpekar att mer forskning är nödvändig för att kunna dra slutsatser.

  • Bonus med motion: Motion mildrar de flesta av dina symptom i klimakteriet. Utöver värmevallningar handlar det öven om humörsvängningar och sömnbesvär. Motionen leder generellt till en bättre sömn, och en ökad puls får din kropp att utsöndra endorfiner – ett hormon som gör dig glad och ger dig energi.

3. Akupunktur mot värmevallningar

Om du inte är rädd för nålar kan kanske akupunktur hjälpa dig mot värmevallningarna. Det tyder en mindre studie, från Köpenhamns Universitet med 70 kvinnor, på. Redan efter två behandlingar upplevde kvinnorna en förbättring.

  • Därför funkar akupunktur: Forskarna vet inte exakt hur akupunktur rent fysiologiskt kan funka mot värmevallningarna, och de kan inte heller avvisa att det kan bero på placeboeffekten att kvinnorna kände sig bättre efter akupunkturbehandling.
  • Bonus med akupunktur: Akupunkturstudien från 2019 visade också en positiv effekt på andra klimakteriebesvär som sömnbesvär, humörsvängningar, torra slemhinnor och torr hy.

4. Viktnedgång mot värmevallningar

Överviktiga kvinnor har ofta fler besvär med värmevallningar än normalviktiga, så är du överviktig kan en viktnegång hjälpa dig. Det visar bland annat en amerikansk studie, där deltagarna gick ner i vikt genom att äta mindre fett och mer frukt, grönt och fullkorn.

Dock finns det också studier som tyder på att du inte ska vara för tunn. För även om du kanske slipper de värsta värmevallningarna kan du risker andra besvär.

Enligt en dansk hälsoundersökning har smala kvinnor – och i övrigt även rökare – flestklimakteribesvär. Så en normalvikt är bäst att sträva efter.

  • Därför funkar viktnedgång: Forskarna kan inte riktigt förklara sambandet än, men det pekar på att det finns ett komplext samspel mellan kroppens hormonnivåer och den del av hjärnan som reglerar kroppens temperatur, blodkärl och svettkörtlar.
  • Bonus med viktnedgång: Det finns många fördelar med att hålla en sund normalvikt, inte minst en lägre risk för förhöjt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer samt en ökad och enklare rörlighet i vardagen.

5. Undvik det som framkallar värmevallningar

Det är olika från person till persom vad som kan framkalla värmevallningar, men alkohol, kaffe, värme, kryddig mat och stress vållar problem för många kvinnor. Plågas du av värmevallningar och svettproblem är det därför en bra ide att undvika de sakerna under en period.

  • Därför funkar det: Alkohol och flera av de andra kända provokatörer ökar blodcirkulationen och utvidgar dina blodkärl, vilket gör att du känner dig varm.
  • Bonus: Rent hälsomässigt finns det flera fördelar med att undvika alkohol och stress, men utöver det finns inga andra bonuseffekter. Det skulle kanske vara om du har för vana att dricka kaffe på kvällen, för det kan förstöra din nattsömn.