Mjölguide: Baka med rätt mjöl
Vilket mjöl du bakar med har ett stort inflytande på ditt bröd. Kolla vår mjölguide, där vi tittar närmare på 14 mjöltyper som Manitoba, dinkel och mandelmjöl – och bli en bättre bagare.
Vilket mjöl du bakar med har ett stort inflytande på ditt bröd. Kolla vår mjölguide, där vi tittar närmare på 14 mjöltyper som Manitoba, dinkel och mandelmjöl – och bli en bättre bagare.
Bakar du då och då, så har du säkert lagt märke till att matbutikens hyllor med mjöl har blivit längre och längre. Aldrig har du haft så många mjöltyper att välja mellan, och kanske just därför har en del av oss aldrig varit mer förvirrade. För vad är det egentligen för skillnad på de olika mjöltyperna, och vilket mjöl är bäst – eller nyttigast – för just ditt bröd?
Det försöker vi lära dig mer om här. För mjöl är inte bara mjöl, utan en råvara som kan olika saker såväl smakmässigt som baktekniskt och hälsomässigt.
Ska du baka bröd spelar proteinet gluten en avgörande roll. Det är nämligen det som avgör om du får ett luftigt bröd, som jäser snyggt. När mjöl med gluten kommer i kontakt med vatten och sedan knådas bildas ett nätverk av tunna strängar. Nätverket håller kvar luften som jästen bildar får därmed degen att jäsa.
Vete har generellt ett högt gluteninnehåll och är därför det föredragna valet till bröd, bullar och andra bakverk med jäst eller surdeg. Det finns dock många vetesorter med olika egenskaper och smaknyanser, precis som det också kan vara skillnad på innehållet av gluten och fullkorn.
Generellt kan man säga att ju högre gluteninnehåll, desto bättre jäsförmåga. Välj gärna vetemjöl med ett proteininnehåll på minst 12 procent för brödbakning.
Rent hälsomässigt har de vita mjöltyperna en nackdel. De delar av kornet, där de flesta kostfibrer, vitaminer och mineraler sitter, är nämligen borttaget och det är bara kärnan, där frövitan sitter, som är kvar. Du kan därför göra ditt bröd mycket nyttigare och mer mättande om du häller fullkornsmjöl i degbunken. Fullkornsmjöl jäser dock inte lika bra, men du kan ersätta upp till hälften av vetemjölet med fullkornsmjöl och fortfarande bevara den goda jäsförmågan.
Är du helt ny på brödbakning så börja t ex med att baka ett mjöl på uteslutande manitobamjöl eller Tipo 00. Båda mjölsorterna har bra jäsförmåga och om du följer ett recept, knådar grundligt och håller jästiderna så kan det nästan inte gå fel.
Har du koll på grundprinciperna, så byt ut lite av det vita mjölet mot fullkornsmjöl eller experimentera med andra mjöltyper som bidrar med olika smaker, färger och konsistenser. Vi törs nästan garantera att du kommer att tycka om att baka – och bli populär där hemma, på kontoret eller var du än serverar ditt nybakade bröd.
Använd vår mjölguide för att välja rätt mjöl och baka bättre bröd. Vi går igenom 14 mjöltyper från vanligt vetemjöl till fullkornsmjöl och dinkel samt glutenfria mjöltyper som majsmjöl och mandelmjöl.
Titta efter dessa symboler om du är på jakt efter ett fullkornsmjöl eller ett mjöl utn gluten: