Pannkakor med blåbär och valnötter.

Gör pannkakorna extra mättande med fiberrika tillbehör, t ex bär och nötter.

© iStock

Mättande, nyttiga pannkakor

Pannkakor behöver inte vara proppfulla med kalorier. Denna sunda variant ger bra energi och håller dig mätt länge och dessutom smakar den supergott.

20 februari 2013 av Maria Albøg Jespersen

Nyttigt och pannkakor är kanske inget du direkt förknippar med varandra. Men så är det faktiskt! Du kan göra goda, nyttiga och mättande pannkakor.

Det här receptet är utan mjöl och tillsatt socker och passar perfekt för dig som är sugen på något gott, men gärna vill hålla igen på kalorierna. Ät pannkakorna till frukost, mellanmål, dessert eller efter träning.

Nyttiga, mättande pannkakor

1 person

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 5 minuter

Tillagningstid: 5 minuter

Tid totalt: 10 minuter

INGREDIENSER

2 ägg

½ banan

½ tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk kokosolja

Så gör du:

  • Mosa bananen tillsammans med kanel och kardemumma.
  • Vispa därefter ner äggen i blandningen och rör tills smeten är jämn.
  • Värm en stekpanna och smält kokosoljan i den. Fördela pannkakssmeten i små klickar.
  • Stek pannkakorna i ett par minuter, tills de är gyllene på undersidan. Vänd och stek en minut till.
  • Servera pannkakorna med t ex kvarg, bär och nötter.

Tips! Pannkakorna smakar även gott kalla. Gör gärna en dubbel portion, så har du en enkel frukost till nästa dag eller snabba mellanmål att ta med när du är på språng. Förvara pannkakorna kallt och i en burk när de har fått svalna.

Recept: Michelle Kristensen

Näringsinnehåll per person (utan tillbehör)

Energi: 205 kcal

Protein: 12 g

Fett: 12 g

Kolhydrat: 11 g

Kostfiber: 2 g

Därför är pannkakorna nyttiga

Fem naturliga ingredienser. Inget socker eller vetemjöl. Få kalorier. Behöver vi säga mer? Läs här vilka nyttigheter du får i dig av att äta de här smaskiga pannkakorna.

1. Ger bra mättnad

Kombinationen av ägg och banan är perfekt om du vill gå ner i vikt eller eller hålla vikten. Ägg är nämligen proppfulla med mättande proteiner och byter du ut morgonmackan mot något med ägg, kommer du automatiskt att äta mindre resten av dagen, har forskning visat. 

Tips! Vill du spara in ännu fler kalorier kan du uteslutande laga pannkakorna på äggvitor.

Stabiliserar ditt blodsocker

Kanel smakar inte bara gott, den bruna julkryddan håller även blodsockret stabilt så du slipper gå i sockerfällan mellan måltiderna. 

5. Innehåller bara lite (och bra) fett

Med bara en halv tesked olja att steka i skjuter inte ditt kaloriintag i höjden. Precis som smör jar oljan från det vita kokosköttet ett högt innehåll av mättat fett. Hälsomässigt slår därför kokosolja inte oliv- och rapsolja, om du använder den till stekning, men smaken är mild och rund.

Så gör du pannkakorna ännu nyttigare

I motsats till morgonfrallor som ofta toppas med smör, ost och marmelad, inbjuder pannkakor oftare till nyttigare tillbehör. Prova t ex att toppa pannkakorna med kvarg, nötter och färska bär, äppelmos eller sockerfri bärkompott med chiafrön. Du kan också tillsätta havregryn, mandelmjöl eller rivna morötter i smeten.

Få fler recept på goda och nyttiga pannkakor här

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar