Hembakat knäckebröd med frön

35 minuter
79 kcal

Har du aldrig testat att baka knäckebröd, är det bara att börja. Det är nämligen superenkelt och så smakar det fantastiskt. Prova vårt nyttiga recept och kolla in alla våra tips.

Fat och tallrik med hembakat

SPRÖTT, NYTTIGT OCH GOTT! | Hembakat knäckebröd är enkelt att baka och är gott till både frukost, som snacks och i matlådan.

© wichmann+bendtsen

Hembakat knäckebröd med frön

Nyttigt och enkelt recept på sprött, hembakat knäckebröd. Om du tillsätter riven rödbeta eller morot i delen får brödet vackra färger.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

  • 13 g grahamsmjöl
  • 6½ g solrosfrön
  • 6½ g linfrön
  • 4 g sesamfrön
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ dl vatten
  • ¼ msk extra virgin olivolja

Så här bakar du knäckebröd

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Lägg alla ingredienser i en skål och rör ihop till en deg.
  • Lägg degen mellan 2 bakplåtspapper. Kavla ut degen tills den har en storlek som motsvarar 2∕3 av en plåt.
  • Ta bort det översta bakplåtspappret och skär degen så det blir 15 mindre bitar.
  • Grädda cirka 15 min. Låt svalna på ett galler innan du bryter brödet.

TIPS Om du vill kan du pensla ditt knäckebröd innan du gräddar det, och strö på t ex havssalt, cayennepeppar, sesamfrön, linfrön eller riven parmesan.


Om du ännu inte har testat att baka ditt eget knäckebröd är det en stark rekommendation från oss.

Receptet kan varieras i det oändliga med diverse mjöltyper och frön, du kan också tillsätta kryddor och till och med grönsaker. Det får du massor av tips till här, och vi kommer också med tips till hur ditt knäckebröd blir sprött.

Smaklig måltid!

1 Är knäckebröd nyttigt?


Ja, om du väljer knäckebröd av rätt typ. Vi har gjort en liten checklista här så att du kan studera innehållsförteckningen innan du handlar.

  • FULLKORN: Välj ett bröd med minst 50 procent fullkorn.
    Därför: Fullkorn ger dig flera mineraler och vitaminer och inte minst kostfibrer. De nyttigaste knäckebröden innehåller 100 procent fullkorn.

  • KOSTFIBRER: Välj ett bröd med minst 6 g kostfibrer per 100 g.
    Därför: Kostfibrer håller dig mätt under längre tid, stärker din matsmältning och gynnar dina tarmbakterier.

  • FETT: Välj nyttiga fettkällor.
    Därför: Har ditt bröd ett högt fettinnehåll, så kolla att det beror på frön som innehåller nyttiga fettsyror och många mineraler och fibrer.

  • SALT: Välj ett bröd med max 1,3 g salt per 100 g.
    Därför: I Sverige äter vi ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderat, vilket kan bidra till att öka blodtrycket och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mycket salt gömmer sig i processade råvaror, t ex bröd.

  • SOCKER: Välj bröd med max 5 g socker per 100 g.
    Därför: Socker ger dig inga nyttiga ämnen, bara tomma kalorier. Nyttigast är det bröd som inte innehåller socker alls. Knäckebröd som ofta kan ha tillsatt socker är kanelknäcke och ljusa sesambröd.

2 Hur många kalorier är det i knäckebröd?


Antalet kalorier beror på vilken typ du äter. Är det socker eller mycket frön i blir kalorivärdet högre. Ofta äter man mer av det vita och söta brödet än av de grova varianterna med massor av fibrer.

  • 1 st I FORM-knäckebröd med frön: cirka 80 kcal (per 100 g: 338 kcal.)
  • 1 st kanelknäcke: cirka 60 kcal (per 100 g: 396 kcal.)
  • 1 st vallmoknäcke: 50 kcal (per 100 g: 405 kcal.)
  • 1 st fullkornsrågknäckebröd: cirka 50 kcal (per 100 g: 327 kcal.)

Källa: wasa.com

3 Går man upp i vikt av knäckebröd?


En av nackdelarna med knäckebröd är att det inte mättar så bra. Är du väldigt hungrig kan du därför äta väldigt många skivor – och därmed väldigt mycket pålägg. Det är varken bra för ditt midjemått eller klimatet.

  • Välj rågbröd. Knäckebröd är ett bra mellanmål, men om du är superhungrig rekommenderar vi att du äter rågbröd istället. Då blir du mätt snabbare. ELLER kom ihåg att äta mycket nyttigt tillbehör till ditt knäckebröd i form av t ex plockgrönsaker.
  • Välj fullkorn. Fullkornsknäckebröd är ett mättande val som mellanmål.
  • Välj nyttig pålägg. Tänk generellt grönt och i 'tunna lager' om du vill undvika att kalorierna drar iväg.
Jordnötssmör och nötkräm

JORDNÖTSSMÖR OCH NÖTKRÄM – nyttigt och gott pålägg.

© wichmann+bendtsen

4 nyttiga pålägg till ditt knäckebröd:

4 Kan man baka knäckebröd utan mjöl?


Ja, det kan du absolut. Är du glutenallergiker eller vill baka glutenfritt knäckebröd av någon annan anledning kan du byta ut grahamsmjölet i vårt recept mot t ex bovetemjöl eller rismjöl. Då förlorar du dock en del kostfibrer.

Du kan också testa vårt recept på linfröknäcke. Det är utan mjöl, men med havrekli, som inte innehåller gluten.

Hembakat knäckebröd utan mjöl → se receptet

Med linfrö och utan mjöl

GLUTENFRITT KNÄCKEBRÖD – Prova vårt recept med linfrön och utan mjöl

© wichmann+bendtsen

5 Kan man baka knäckebröd med chiafrön?


Absolut. Chiafrön passar väldigt bra till knäckebröd utan mjöl, eftersom de binder ihop degen. Det beror på den klistriga konsistensen som chiafrön får när de kommer i kontakt med vatten. Du får ett enkelt recept här:

6 Kan man baka knäckebröd med rågmjöl?


Självklart, och det gör det hela nyttigare. Rågmjöl är av de mjölsorter som innehåller flest kostfibrer.

Däremot har rågmjöl dålig jäsförmåga och blandas därför ofta med andra mjölsorter, men när det gäller knäckebröd har jäsförmåga ingen betydelse. Här ska ju resultatet bli platt.

Med rågmjöl

HEMBAKAT KNÄCKEBRÖD – Testa att baka med rågmjöl.

© wichmann+bendtsen

Hembakat knäckebröd med rågmjöl → se receptet

7 Hur länge ska knäckebrödet gräddas?


Gräddningstiden beror på två saker: ugnstemperatur och degens tjocklek. En passande temperatur är cirka 175 grader, och då är gräddningstiden cirka 15-20 min, beroende på hur tunt du har kavlat ut degen.

Ju tunnare, desto kortare baktid och därför kommer du också se att kanterna, som ofta blir tunnast, blir gyllene först.

Det är upp till dig om du bakar med varmluft eller inte. Men om du vill göra flera plåtar i taget ska du välja varmluft. Baka aldrig vid högre temperaturer än 180 grader.

8 Hur förvarar man knäckebröd bäst?


Det viktigaste är att knäckebröd förvaras i en lufttät behållare, det gäller oavsett om det är hembakat eller köpt. Behållaren kan vara av glas, plast eller plåt. Sluter behållaren inte tätt, så lägg en bit bakplåtspapper mellan bröd och lock.

Om knäckebrödet förvaras korrekt och du stänger locket varje gång, håller brödet i 1-2 veckor.

Har du bakat mycket bröd så dela hellre upp brödet i flera mindre byttor, istället för en stor.

Lufttät behållare

KNÄCKEBRÖD FÖRVARAS BÄST – i en lufttät behållare. Om locket sluts ordentligt kan det hålla i 1–2 veckor.

© iStock

9 Hur blir knäckebrödet sprött?


Kavla ut degen tunt. Ju tunnare knäckebröd, desto sprödare. Om du gör ditt bröd tunnare än receptet anger så var uppmärksam på att gräddningstiden förkortas. Håll koll så det inte bränns.

Låt svala på ett galler. Ugnsgallret är din vän här. Flytta över knäckebrödet till ett galler så fort det kommer ut från ugnen och låt det svalna helt. Ta helst bort bakplåtspappret direkt, så att all värme från brödet kan ta sig bort innan det bildas kondens.

Dela upp i lådor. När knäckebrödet är helt kallt kan du lägga det i lufttäta lådor, burkar eller liknande. Använd hellre flera små burkar än en stor. Varje gång lådan öppnas kommer det in luft, vilket kan göra att brödet blir mjukt.

10 Hur kan man variera sitt knäckebröd?


Variation är bra, även när det gäller knäckebröd. Få inspiration till hur du kan variera både mjöl och fröer och tillsätta olika kryddor och grönsaker.

4 tips till goda varianter

Häll grönt i degen
© iStock

Häll grönt i din deg

Ja, det är faktiskt inte så tokigt att lägga en näve grönsaker i din knäckebrödsdeg. Det tillför nämligen både smak och vacker färg. Beroende på typ av grönsaker, så kläm ur vattnet innan du rör ner dem i degen.

Bra gröna val:

5 alternativ till vetemjöl i degen
© iStock

5 alternativ till vetemjöl

Du kan använda nästan alla typer av mjöl till knäckebröd. Jäsförmågan är inte viktig, mjölet ska bara hålla ihop degen. Här är några av de mest fiberrika.

  • Havregryn
  • Grahamsmjöl
  • Fullkornsvetemjöl
  • Rågmjöl
  • Havremjöl
Lek med frön och nötter
© iStock

Lek med frön och nötter

De är små, men ska inte underskattas. Frön ger ditt knäckebröd mycket kostfibrer, nyttigt fett och proteiner, och så ger de dig tuggmotstånd. Prova dig fram med t ex:

  • Pumpafrön
  • Solrosfrön
  • Quinoafrön
  • Pinjenötter
  • Linfrön
  • Sesamfrön
  • Chiafrön
  • Svartkummin
  • Vallmofrön

Har du inga frön hemma? Använd nötter eller mandlar istället .

Sätt krydda
© iStock

Krydda ditt knäcke

Vanligt, hembakat knäckebröd är gott i sig själv, men om du vill ha något extra finns det massor av möjligheter. Det passar framförallt bra om du vill servera det som tillbehör till mat, t ex en soppa. Här får du några förslag.

Kryddor och örter:

  • Oregano
  • Timjan
  • Rosmarin
  • Vitlökssalt
  • Kummin
  • Dill
  • Paprika
  • Fänskålsfrön
  • Finhackade soltorkade tomater
  • Finhackad torkad frukt.

Topping: Strö t ex över riven parmesan eller emmentaler under de sista 10 minuterna av baktiden.

11 Hur kavlar jag ut knäckebrödsdegen?


Degen är enklast att kavla ut när den är kall. Så om du har tid är det en bra idé att ställa in degen i kylskåpet en timme innan du ska baka.

Om degen känns torr och därmed svår att kavla ut kan du testa att tillsätta lite vatten.

Lägg degen mellan 2 bakplåtspapper och kavla ut. Då undviker du att degen fastnar i såväl köksbord som kavel. Spara det översta bakplåtspappret, som inte ska gräddas med – det kan du använda igen.

Kavla med en kavel

Bakredskap till knäckebröd

  • Plåt
  • Bakplåtspapper
  • Kavel, ev en knäckebrödskavel – även kallad kruskavel
  • Galler
  • Pizzahjul eller bordskniv

Använd pepparkaksformar för att skapa fina former

Hur gör jag mönster i mitt knäckebröd?

Svaret är enkelt: Du köper en kruskavel som är gjord för knäckebröd och kavlar ut degen med den. Du kan förstås också kavla med en vanlig kavel eller pricka hål med en gaffel. Det ser också till att din deg inte sväller upp under gräddningen.

Har du barn, så skär ev ut brödet med små söta kakformar.

12 Hur använder jag knäckebröd?


Det finns alltid en bra anledning att äta knäckebröd. Se våra 6 goda förslag här.

Smörgås med paprika, keso och nymalen svartpeppar

KNÄCKEBRÖD SOM MELLANMÅL – Keso, nymalen svartpeppar och paprika är goda pålägg.

© I FORM

Ät det...

TILL FRUKOST

Ät en skiva knäckebröd med en skiva ost på, ev vid sidan av en liten portion havregrynsgröt med bär.

I MATLÅDAN

Lägg ett par knäckebröd i en separat burk, så det inte går sönder i väskan. Lägger du dem med andra saker, riskerar du att det mjuknar.

SOM NYTTIGT MELLANMÅL

Ät knäckebröd tillsammans med plockgrönsaker eller en frukt, eller testa de här 8 olika nyttiga påläggen.

  • Keso med nymalen peppar och paprika
  • Hummus med körsbärstomater och färsk basilika
  • Keso med gurka, rädisor och gräslök
  • Keso med jordgubbar och akaciahonung
  • Avokado och nymalen peppar
  • Äggröra med kvarg och gräslök
  • Jordnötssmör med skivat äpple och kanel
  • Skivad banan

TILL MIDDAG

Servera knäckebröd till soppa istället för mjukt bröd, eller knäck det i mindre bitar och använd som topping på sallad.

SOM SNACK

Ät knäckebröd med hemgjord nötkräm eller jordnötssmör.

SOM CHIPS

Bryt eller skär ditt knäckebröd i små trekanter, och servera som chips till dina gäster. Gärna tillsammans med en god dipp.

Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2023