Hembakat knäckebröd med frön
Har du aldrig testat att baka knäckebröd, är det bara att börja. Det är nämligen superenkelt och så smakar det fantastiskt. Prova vårt nyttiga recept och kolla in alla våra tips.
Har du aldrig testat att baka knäckebröd, är det bara att börja. Det är nämligen superenkelt och så smakar det fantastiskt. Prova vårt nyttiga recept och kolla in alla våra tips.
Nyttigt och enkelt recept på sprött, hembakat knäckebröd. Om du tillsätter riven rödbeta eller morot i delen får brödet vackra färger.
TIPS Om du vill kan du pensla ditt knäckebröd innan du gräddar det, och strö på t ex havssalt, cayennepeppar, sesamfrön, linfrön eller riven parmesan.
Om du ännu inte har testat att baka ditt eget knäckebröd är det en stark rekommendation från oss.
Receptet kan varieras i det oändliga med diverse mjöltyper och frön, du kan också tillsätta kryddor och till och med grönsaker. Det får du massor av tips till här, och vi kommer också med tips till hur ditt knäckebröd blir sprött.
Smaklig måltid!
Ja, om du väljer knäckebröd av rätt typ. Vi har gjort en liten checklista här så att du kan studera innehållsförteckningen innan du handlar.
FULLKORN: Välj ett bröd med minst 50 procent fullkorn.
Därför: Fullkorn ger dig flera mineraler och vitaminer och inte minst kostfibrer. De nyttigaste knäckebröden innehåller 100 procent fullkorn.
KOSTFIBRER: Välj ett bröd med minst 6 g kostfibrer per 100 g.
Därför: Kostfibrer håller dig mätt under längre tid, stärker din matsmältning och gynnar dina tarmbakterier.
FETT: Välj nyttiga fettkällor.
Därför: Har ditt bröd ett högt fettinnehåll, så kolla att det beror på frön som innehåller nyttiga fettsyror och många mineraler och fibrer.
SALT: Välj ett bröd med max 1,3 g salt per 100 g.
Därför: I Sverige äter vi ungefär dubbelt så mycket salt som rekommenderat, vilket kan bidra till att öka blodtrycket och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mycket salt gömmer sig i processade råvaror, t ex bröd.
SOCKER: Välj bröd med max 5 g socker per 100 g.
Därför: Socker ger dig inga nyttiga ämnen, bara tomma kalorier. Nyttigast är det bröd som inte innehåller socker alls. Knäckebröd som ofta kan ha tillsatt socker är kanelknäcke och ljusa sesambröd.
Antalet kalorier beror på vilken typ du äter. Är det socker eller mycket frön i blir kalorivärdet högre. Ofta äter man mer av det vita och söta brödet än av de grova varianterna med massor av fibrer.
Källa: wasa.com
En av nackdelarna med knäckebröd är att det inte mättar så bra. Är du väldigt hungrig kan du därför äta väldigt många skivor – och därmed väldigt mycket pålägg. Det är varken bra för ditt midjemått eller klimatet.
Ja, det kan du absolut. Är du glutenallergiker eller vill baka glutenfritt knäckebröd av någon annan anledning kan du byta ut grahamsmjölet i vårt recept mot t ex bovetemjöl eller rismjöl. Då förlorar du dock en del kostfibrer.
Du kan också testa vårt recept på linfröknäcke. Det är utan mjöl, men med havrekli, som inte innehåller gluten.
Absolut. Chiafrön passar väldigt bra till knäckebröd utan mjöl, eftersom de binder ihop degen. Det beror på den klistriga konsistensen som chiafrön får när de kommer i kontakt med vatten. Du får ett enkelt recept här:
Självklart, och det gör det hela nyttigare. Rågmjöl är av de mjölsorter som innehåller flest kostfibrer.
Däremot har rågmjöl dålig jäsförmåga och blandas därför ofta med andra mjölsorter, men när det gäller knäckebröd har jäsförmåga ingen betydelse. Här ska ju resultatet bli platt.
Gräddningstiden beror på två saker: ugnstemperatur och degens tjocklek. En passande temperatur är cirka 175 grader, och då är gräddningstiden cirka 15-20 min, beroende på hur tunt du har kavlat ut degen.
Ju tunnare, desto kortare baktid och därför kommer du också se att kanterna, som ofta blir tunnast, blir gyllene först.
Det är upp till dig om du bakar med varmluft eller inte. Men om du vill göra flera plåtar i taget ska du välja varmluft. Baka aldrig vid högre temperaturer än 180 grader.
Det viktigaste är att knäckebröd förvaras i en lufttät behållare, det gäller oavsett om det är hembakat eller köpt. Behållaren kan vara av glas, plast eller plåt. Sluter behållaren inte tätt, så lägg en bit bakplåtspapper mellan bröd och lock.
Om knäckebrödet förvaras korrekt och du stänger locket varje gång, håller brödet i 1-2 veckor.
Har du bakat mycket bröd så dela hellre upp brödet i flera mindre byttor, istället för en stor.
Kavla ut degen tunt. Ju tunnare knäckebröd, desto sprödare. Om du gör ditt bröd tunnare än receptet anger så var uppmärksam på att gräddningstiden förkortas. Håll koll så det inte bränns.
Låt svala på ett galler. Ugnsgallret är din vän här. Flytta över knäckebrödet till ett galler så fort det kommer ut från ugnen och låt det svalna helt. Ta helst bort bakplåtspappret direkt, så att all värme från brödet kan ta sig bort innan det bildas kondens.
Dela upp i lådor. När knäckebrödet är helt kallt kan du lägga det i lufttäta lådor, burkar eller liknande. Använd hellre flera små burkar än en stor. Varje gång lådan öppnas kommer det in luft, vilket kan göra att brödet blir mjukt.
Variation är bra, även när det gäller knäckebröd. Få inspiration till hur du kan variera både mjöl och fröer och tillsätta olika kryddor och grönsaker.
Degen är enklast att kavla ut när den är kall. Så om du har tid är det en bra idé att ställa in degen i kylskåpet en timme innan du ska baka.
Om degen känns torr och därmed svår att kavla ut kan du testa att tillsätta lite vatten.
Lägg degen mellan 2 bakplåtspapper och kavla ut. Då undviker du att degen fastnar i såväl köksbord som kavel. Spara det översta bakplåtspappret, som inte ska gräddas med – det kan du använda igen.
Det finns alltid en bra anledning att äta knäckebröd. Se våra 6 goda förslag här.
Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2023