Kvinna sover med huvudet på sidan.
© Colourbox

Så mycket påverkar din sovställning din hälsa

Har du ont i magen eller problem med snarkningar? Kanske är det din favoritsovställning som är orsaken.

6 september 2016 av Anja Bruneskjold

Det är inte bara väsentligt hur många timmars sömn du får, eller hur hård eller mjuk din madrass är. Även din sovställning betyder MYCKET för din hälsa! 

Du sover på ryggen

Flera experter menar att det bästa för hälsan är att sova på ryggen. Dels är din ryggrad i den bästa positionen – helt rak – under natten, dels jobbar ditt matsmältningssystem som det ska, för att det inte trycker onödigt mycket på din mage eller dina tarmar. I gengäld kan du riskera att du börjar snarka.

Du sover på magen

Det är både för- och nackdelar med att sova på magen. Det har nämligen betydelse exakt HUR du ligger. Det är ingen bra idé att ligga med ansiktet ner i kudden och armarna ut åt sidorna. Och egentligen är det inte heller någon bra idé att ligga med huvudet vänt åt ena sidan – åtminstone inte om du ligger så hela natten. Det kan i värsta fall leda till problem med nacken. 

Det viktigaste är dock att du känner dig utvilad, om du sover på magen, och inte får ont i varken nacke eller rygg. Därutöver kan du ha turen att faktiskt bli av med dina snarkningar. 

Du sover på sidan

Om du ligger på sidan är chanserna stora att du sover alldeles utmärkt. Din andning fungerar nämligen bäst när du ligger på sidan, och så menar forskare dessutom att det finns ett samband mellan att sova på sidan – speciellt på den vänstra – och färre magsmärtor som kommer av matsmältningsproblem, halsbränna och sura uppstötningar. 

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar