Hur får man stopp på snarkningar?

Snarkar din partner? Eller är det du som är syndaren? Snarkningar är ljudet av vibrationer från svalget. Och det ljudet kan konkurrera med ljudet från en gräsklippare. Läs här om vad snarkningar beror på och vilka hjälpmedel och behandlingsmetoder som kan hjälpa dig.

Sluta snarka! Läs om de bästa medlen mot snarkningar

SNARKNINGAR – Det kan slita på relationen om en av er låter som en sågverk på nätterna.

© iStock

Vi har alla varit med om det. Du ligger och sover skönt i din varma säng, det är mörkt och tyst. Plötsligt vaknar du till ljudet av ett sågverk vid din sida – din sängkamrat snarkar och oljudet släpper ut alla stresshormoner i din kropp.

Snarkningar är ljudet av vibrationer i den mjuka vävnaden i svalget, och det är väldigt vanligt. Därför har vi samlat goda råd, information och tips om hjälpmedel här.

FAQ – Allt om snarkningar

1 Vad är snarkningar?


Snarkningar är ljudet av vibrationer i svalget. Vibrationerna uppstår när utrymmet i svalget blir för litet, för då börjar den mjuka vävnaden i den bakre delen av gommen och svalget röra sig i virvelströmmar.

Det är här, längst bak i svalget, som ljudet har sitt ursprung.

Och trots att snarkningar ofta är något man skämtar om kan det handla om allvarliga besvär. Snarkningar kan variera i ljudnivå och några snarkar "lätt" på en ljudnivå på cirka 50 dB, medan andra snarkar så högt som upp till 80-90 dB – vilket motsvarar ljudet av en dammsugare eller en gräsklippare i din säng.

2 Vad beror snarkningar på?


Snarkningar beror på att det är snävt i svalget

Snarkningar beror på att utrymmet i svalget är snävt. Det går den bakre delen av gommen och svalget att vibrera – och det är där ljuset har sitt ursprung.

Anledningarna till att det blir trångt i svalget är många.

3 Vad kan man göra för att sluta snarka?


Du kan själv göra flera saker för att minska snarkningarna. Det går inte att säga exakt vilka saker som hjälper just dig, men de följande tipsen är några av de mest effektiva:

  • Viktminskning
  • Undvik cigaretter och alkohol
  • Vädra ordentligt och undvik för höga temperaturer i sovrummet
  • Ha bra sömnvanor så att du inte har sömnbrist
  • Skaffa ett hjälpmedel mot snarkningar

4 Vad finns det för hjälpmedel mot snarkningar?


Ett hjälpmedel mot snarkningar kan exempelvis vara öronproppar

När du eller din sovpartner söker på nätet efter hjälpmedel i hoppet på en fredlig sömn, kan ni stöta upp många olika saker. En sak har de gemensamt – att det inte finns någon garanti för att de funkar. Tyvärr. Olika saker funkar för olika människor.

Öronproppar mot snarkningar

Öronpropparna är en klassiker. Det största problemet med snarkningar är att en eventuell partner får sin sömn störd.

Därför är ett effektiv medel: öronproppar. Det finns massor av olika varianter – öronproppar av skum, vax och silikon, beroende på hur mycket ljud du vill stänga ute.

Snarkskena eller bettskena

Din tandläkare kan möjligtvis hjälpa dig med dina snarkningar genom att göra en så kallad snarkskena – även kallat bettskena.

Skenan görs efter ett avtryck från dina tänder, och när du biter på den dras din underkäke framåt. På så sätt skapas bättre plats för luftgenomströmning och det kan i vissa fall reducera snarkningar.

Tennisboll mot snarkningar

För många utlöses snarkningar av att de sover på rygg, eftersom tungan faller bakåt och spärrar luftens väg ut. Därför lyder ett gammalt råd att du kan sy in en tennisboll i ryggen på din pyjamas.

Ja, du läste rätt. Även om det låter konstigt kan det vara ett effektivt hjälpmedel. Trots att den snarkande personen lägger sig på sidan, så flyttar de flesta sig under natten. Men om det sitter en tennisboll i ryggen undviker man att lägga sig på den.

Snarkplåster

Det är också möjligt att köpa plåster mot snarkningar. De har som syfte att öppna näsan och göra det lättare att andas så det blir mindre av det motstånd som kan göra att man snarkar.

Näsklämma

På samma sätt som snarkplåstret ska öppna näran utifrån – sägs en näsklämma kunna öppna näsan inifrån och på så sätt skapa bättre förutsättningar för ljudlös andning.

Ett separat sovrum

Om öronproppar och andra hjälpmedel inte funkar finns det ett tips som garanterat kan hjälpa – och det är att den som snarkar inte sover bredvid den som störs av snarkandet.

Det kan verka tråkigt om man är van att sova tillsammans, så en lösning kan vara att sova tillsammans på helgen men inte på vardagarna.

På så sätt kan den som störs av snarkningarna vara lugn med att hen får sova när den verkligen behöver.

5 Finns det någon behandling mot snarkningar?


Snarkningar kräver i sig själva ingen behandling, men eftersom det kan vara väldigt störande för de anhöriga kan de vara skönt att sätta stopp för snarkandet.

Om orsaken är en sned nässkiljevägg, förstorade halsmandlar eller polyper kan kirurgi vara en möjlig lösning. Här opererar man inne i näsan genom att gå upp genom näsborrarna för att räta upp nässkiljeväggen, så det blir mer plats för luften. Det är smart eftersom man slipper ärr – och förhoppningsvis även snarkningar.

6 Hur vanligt är det att snarka?


Både amerikanska och svenska undersökningar visar att var fjärde person snarkar regelbundet. Cirka varannan person snarkar då och då, så det är alltså en vanligt fenomen som påverkar många människors nattsömn.

7 Sömnapné: Kan det vara farligt att snarka?


Vanliga snarkningar är inte farligt och kräver inte nödvändigtvis behandling. Snarkningar kan däremot också bero på att du lider av sömnapné, och det kan faktiskt vara farligt.

Sömnapné är en svår grad av snarkningar där du får upprepade andningsuppehåll i sömnen. Och det tillståndet kan få följdsjukdomar.

Skulle du lida av sömnapné finns det behandlingsmetoder

För vissa räcker det med ett litet kirurgiskt ingrepp, men för andra krävs mer omfattande metoder.

Det vanligaste hjälpmedlet vid sömnapné är något man kallar en CPAP-maskin. Maskinen ger luft genom en ansiktsmask som man har på sig på natten och motverkar därför de andningsuppehåll som kan orsaka sömnproblem.

8 Kan barn snarka?


Ja, även barn kan snarka.
Den vanligaste orsaken till att barn snarkar är att halsmandlar och polyper är förstorade och därmed stör andningen.

9 Vilka snarkar mest – kvinnor eller män?


Hur vanligt är det att snarka? Och snarkar män eller kvinnor mest?

Det är övervägande män som snarkar. Cirka hälften av alla män snarkar och hela 10-20 procent av alla män snarkar varje natt.

10 Varför snarkar jag när jag är gravid?


När du är gravid sväller dina slemhinnor upp – även de i näsan. Det är helt ofarligt och väldigt vanligt.

11 Kan man lära sig ignorera snarkningar?


Psykolog Peter Askou Jakobsen skiljer mellan relevanta och irrelevanta ljud. De irrelevanta ignorerar vi – och det är den boxen man ska försöka lära sig att lägga sin partners snarkljud i.

En relevant ljud är ett ljud vi ska agera på. Det an exempelvis vara ett nytt ljud som vi aldrig har tagit ställning till förut. Ett irrelevant ljud drar inte till sig vår uppmärksamhet eftersom vi känner igen det och redan vet att vi inte behöver agera på det.

Därför handlar det som partner om att träna sig själv på att veta att snarkningar är ett irrelevant ljud som vi känner till och som inte kräver något från oss.

Lär dig att sova genom ljudet av snarkningar

Människor kan lära sig sova i högljudda områden, som krigszoner eller nära högljudd trafik och det är just för att ljudet har blivit välkänt och därför irrelevant. Ljudet kräver ingen handling för att man redan har tagit ställning till det.

Så här gör du

  • Lyssna aktivt till din partners snarkningar
  • Undersök ljudet: Finns det ett mönster? Försök att sätta ord på ljudens detaljer
  • Öva dig på att acceptera att du inte kan förändra ljudet

Du sover troligtvis ofta medan din partner snarkar, men när du blir uppmärksam på ljudet och låter det irritera dig, blir snarkningarna omöjliga att kombinera med en god sömn. Det handlar om att lära sig känna ljudet och bestämma dig för att du gott kan sova medan snarkningarna pågår.