För lite sömn kan påverka din vikt

Kan det verkligen stämma att det finns ett samband mellan din nattsömn och vad du väger? Ja, menar en sömnforskare. Sover du för lite, går det ut över din hjärna och du blir sämre på att ta hälsosamma beslut.

Kvinna ligger i sängen i mörkret

SOVER DU FÖR LITE? Sömn och hälsa hänger ihop. Lär dig mer om vad som händer med vikten om du får för lite sömn.

© iStock

Nu gjorde du det – igen. Blev sittande i soffan för att du ville slappna av lite med en bra serie. Du såg ett avsnitt och så bara ett till, och så ett sista... och vips så hade klockan återigen passerat midnatt.

Det straffar sig nästa morgon när väckarklockan ringer klockan 6, och kanske straffar det sig också när du ska knäppa dina byxor.

Forskning visar nämligen att din nattsömn kan påverka din vikt i både uppåtgående och neråtgående riktning.

För om din hjärna inte får den sömn som den behöver får det konsekvenser får flera olika processer i din kropp. Det vet,Birgette Rahbek Kornum, lektor på Institutet för Neurovetenskap vid Köpenhamns Universitet, mycket om.

Om vi sover för lite påverkas alla hjärnans funktioner. Hjärnan behöver sömn för att reparera och återuppbygga sig själv. Det är t ex när vi sover som hjärncellerna återfår sin fulla funktion.
— Birgitte Rahbek Kornum, hjärnforskare och specialist i sömn.

Lite sömn = låg självkontroll

Vid första anblicken kan det vara lite svårt att se sambandet mellan en inte helt återhämtad hjärna och en växande midja, men häng på, för det finns faktiskt en koppling.

Studier visar att hjärnan bli påverkad redan efter en natt med för lite sömn. Det betydet att vi tappar självkontrollen, gör sämre val och äter fler fett- och sockerhaltiga matvaror.

De flesta känner nog igen det. Om man kommer i säng sent och är trött så orkar man inte gå upp och skala morötter, utan tar en chokladkaka från skafferiet istället.

Enligt sömnforskaren går den avgörande gränsen vid 7 timmars sömn. Det gäller för alla kroppens processer.

LÄS OCKSA: Hur gör man för att sluta svettas på natten?

En engelsk studie visar, att BMI och midjemått är högre hos personer som sover färre än 7 timmar per natt.

Hör du till den här gruppen är den goda nyheten att du lätt kan råda bot på det.

Studier visar nämligen även den motsatta effekten, att överviktiga som sover för lite, börjar att gå ner i vikt om de börjar sova mer.

LÄS OCKSA: Hur mycket djupsömn behöver man?

Dina hormoner påverkas

Det finns ingen entydig förklaring till det här sambandet mellan sömn och vikt, men förmodligen spelar flera av dina hormoner en roll. Man vet att mängden mättnadshormon leptin och hungerhormonet ghrelin i blodet är förknippat med längden av din sömn.

I en dansk sömnrapport antar forskarna att för få timmar med John Blund ofta leder til högre nivåer av ghrelin och lägre nivåer av leptin, vilket kan få dig att äta mer.

Och aptiten är inte det enda som hormonerna retar.

Av en eller annan anledning påverkas hormonernas rytm om vi sover för lite, och det skapar oordning i vår dygnsrytm, matintag och förbränning. Nattsömnen är viktigt för att ge kroppen ro och tid till förbränning.

En del studier visar att om du placerar alla dina måltider inom ett intervall på 10-12 timmar per dygn, är det verkligen bra för din förbränning. Du kommer att sova bättre, och om du är överviktig får du också lättare att gå ner i vikt.

Det verkar logiskt. Ju färre timmar vi har att äta på, desto mindre äter vi troligen.

B-människor väger lite mer än de morgonpigga A-människorna.

Är du själv en B-människa kan du säkert nicka igenkännande till att det i regel är de sena timmarna på kvällen som du är mest aktiv.

Många av timmarna tillbringas säkert sittande eller liggande framför en skärm – kanske till och med med en skål godis.

Det är det nog inte så många A-människor som använder sina vakna morgontimmar till.

Sömnforskaren understyker dock att det inte nödvändigtvis är ett problem att gå till sängs sent, det avgörande är fortfarande det totala antalet timmar du sover.

3 sömntips din vikt älskar

Om din hjärna får för lite sömn kan det bl a gå ut över din självkontroll. Sömnforskaren ger dig sina tre bästa tips till en god nattsömn.

Gå och lägg dig 8 timmar innan du ska gå upp

Då har du en kvart för att somna in, plus lite tid till alla de gånger man normalt vaknar under en natt. Då får du dina minst 7 timmar!

Sluta äta klockan 20.

Kroppen behöver en paus där den inte får mat och kan fokusera på återhämtning. Ge maten tid att smälta.

Ha en stabil dygnsrytm

Gå upp, ät dina måltider och gå till sängs på någorlunda samma tidpunkt varje dag. Det stärker din dygnsrytm, din sömn, din förbränning och din vikt. Ju äldre du är, desto viktigare är en stabil rytm.

Artikeln publicerades i I FORM nr 4/2021

Källa: Birgitte Rahbek Kornum, hjärnforskare och specialist på sömnbiologi.