Kan depression gå över av sig själv?

Är depression altid så allvarligt att det kräver behandling? Eller kan det gå över av sig själv om man ger det tid? Få depressionsforskarens svar.

En deprimerad kvinna – kan hennes depression gå över av sig själv?

BEHANDLING AV DEPRESSION Depression är inte ett dugg kul. Obehandlat kan det i värsta fall ge självmordstankar.

© iStock

Om du drabbas av en depression kan det kännas som att det inte finns någon väg ut. Om det inte handlar om en lindrig depression är det ofta nödvändigt att träffa en läkare.

Men en depression kan faktiskt gå över av sig själv. Enligt depressionsforskare Poul Videbech varar en depression i genomsnitt sex månader och det är inte ovanligt att den börjar avta av sig själv.

Depressions-test: Se om du är deprimerad

Han understryker dock att du aldrig bör ignorera en depression, eftersom du inte kan veta om du hör till dem som kommer att må bättre, eller om det bara blir värre och värre:

“Du ska aldrig bara bita ihop och fortsätta att må dåligt. En obehandlad depression känns förfärligt och kan i värsta fall leda till självmordstankar. Den risken är inte värd att ta. Ju längre tid du går med en depression, desto mer sannolikt blir det också att den den förvärras.”
— Professor Poul Videbech, Center för Neuropsykiatrisk Depressionsforskning

En biverkning av längre depressioner kan ibland vara kognitiva störningar i hjärnan som t ex påverkar minnet och ökar risken för demens.

Behandlingsmöjligheter för depression

Cirka 60 procent av de som drabbas av depression förbättras med antingen samtalsterapi eller medicin. Terapi verkar ofta efter några månader, medan medi- cin har effekt efter några veckor.

“Med rätt psykoterapi kan du hitta vad som utlöste din depression och förebygga att du får återfall. Men terapi är inte för alla. En del vill bara må bra här och nu och inte nödvändigtvis gräva djupare än så,” säger Poul Videbech.

Depression ska därför behandlas som en individuell sjukdom, och du bör alltid prata med din läkare så att ni kan komma fram till vilken som är den bästa behandlingen för dig.

LÄS OCKSÅ: Så hjälper du någon med depression

Läs också: Vad innebär det att något är holistiskt?

Källa: Poul Videbech, Professor och överläkare vid Center för Neuropsykiatrisk Depressionsforskning