Kvinna springer mitt på vägen.
© Colourbox

7 regler du förmodligen bryter mot på löpturen

Det kan bli ett dyrt nöje om du åker fast när du bryter mot de här reglerna på din löptur. Förmodligen gör du det helt omedvetet!

3 november 2016 av Cecilie Dumanski

Har du koll på om du bryter mot några av de här reglerna på din gång- eller löptur? Eller är du säker på att du ALLTID håller dig till vad du får göra? 

Spring inte på cykelbanan

Det är faktiskt inte tillåtet att befinna sig i cykelspåret eller på cykelbanan med ett fordon eller om du springer. Måste du ändå göra det så kom ihåg att placera dig på vänster sida i färdriktningen. 

Respektera röd gubbe

Kan du inte heller förstå varför du ska vänta på grön gubbe när det inte kommer några bilar? STOPP! Det kan kosta dig böter, om polisen ser att du springer mot rött. 

Använd övergångsstället

Även om det är en bit till övergångsstället så ta dig dit. Återigen kan det kosta dig böter om du är för lat för att ta dig över vägen på rätt ställe ...

Släng skräpet i papperskorgen

Vi ska förstås inte göra det, men ibland kan vi ändå "råka" slänga proteinshaken eller tuggummit i naturen. Men förutom att det tar fem år för naturen att bryta ner ett tuggummi och hela 500 år att bryta ner en aluminiumburk, kan du få dryga böter. 

Håll dig

Kissnödig? Då får du försöka hålla dig eller hitta en offentlig toalett. Att kissa offentligt – ÄVEN om det är i naturen – är nämligen förbjudet.

Undvik privat mark

Det kan vara frestande att gena över en privat trädgård eller väg på löpturen. Men utan ägarens tillåtelse kan frestelsen kosta dig böter.

Svälj spottloskan

Det låter kanske inte så fräscht, men i vissa länder är det faktiskt förbjudet att spotta på gatan. 

Så hur många regler har du brutit? Och hur mycket pengar borde du betala i böter?

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar