Därför går du inte ner i vikt av din träning

Vi har frågat en idrottsforskare varför vi inte alltid gå ner i vikt, trots att vi kämpar på med träningen.

Egentligen är viktminskning ganska enkelt. Förbränn fler kalorier än du äter. Och när vi vet att träning sätter fart på förbränningen, borde vi då inte gå ner i vikt när vi börjar att träna?

Som utgångspunkt, jo, men det finns några klassiska fallgropar när vi tränar för att gå ner i vikt. Vi har samlat fyra av de vanligaste här nedanför.

Räkna ut: Hur många kalorier förbränner min träning?

4 vanliga anledningar till att du inte går ner i vikt när du tränar

1 Du går upp i muskelmassa


Du begår ett klassiskt fel om du uteslutande fokuserar på siffran på vågen när du tränar. Träning ökar nämligen din muskelmassa, samtidigt som du går ner i fett, och det kommer att göra en skillnad för ditt BMI.

Använd istället ett måttband för att se om du gör framsteg i din träning, eller håll koll på om kläderna inte börjar att sitta lite lösare.

Läs också: Så här mäter du ditt midjemått

2 Du glömmer att styrketräna


Många tänker automatiskt på konditionsträning eller uthållighetsträning som löpning, cykling, simning etc när de vill gå ner i vikt. Och även om träningsformer som dessa är mycket effektiva är styrketräning faktiskt en av de viktigaste komponenterna när vi pratar viktminskning.

När du går på en diet tar kroppen inte bara från fettdepåerna. De går också efter musklerna. En liten muskelmassa är generellt dåligt för din viktminskning eftersom det gör dig mer avslappnad och minskar din energiförbrukning. Styrketräning är den bästa metoden för att se till att du tappar fett istället för muskler.

3 Du äter mer än du förbränner


Det är normalt att hungern avtar direkt efter ett träningspass, men efter några timmar kommer den tillbaka med besked. Och det är därför inte onormalt att överkompensera genom att äta mer än vad man nyss bränt.

Speciellt konditionsträning kan få kroppen att skrika efter fett och kolhydrater och man kanske tror att man kan äta vad som helst nu när man precis tränat så hårt. Det kan du, men det kan också vara en av anledningarna till att du inte går ner i vikt

Kaloriräknare: Hur många kalorier behöver du?

4 Du äter massor av proteinbarer


Proteinbarer har under de senaste åren blivit ett populärt mellanmål på gymmet eller efter löprundan. Men om du äter tillräckligt många kan du träna nog så länge – och aldrig gå ner i vikt.

De flesta proteinbarer är nämligen bara chokladbarer med extra proteiner och kaloriinnehållet är ofta lika högt som i en Snickers eller Mars.

Välj hellre nyttiga råvaror med protein som bönor, linser, kyckling och fröer.

Källa: Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring på Köpenhamns Universitet