Därför ska du äta grönkål
Grönkål är väldigt fiberrikt, vilket gynnar ditt hjärt-kärlsystem, eftersom fibrer kan sänka ditt kolesterolvärde. Grönkål är också rik på vitaminer och mineraler, t ex täcker 100 gram grönkål hela 20 procent av ditt dagsbehov av skelettstärkande kalk.
Grönkål innehåller också ämnet sulforafan, som i flera cell- och djurförsök har visat sig eventuellt kunna skydda mot cancer.
Visste du att ...?
- Det kan vara en utmaning att hantera de krulliga bladen, men grönkål kan köpas färdigskuren på många ställen.
- Antioxidanterna och vitaminerna flockas i grönkål, som innehåller fler sunda ämnen än de flesta andra grönsaker.
- Bladen ska rensas noga. Den krulliga strukturen kan gömma både jordrester och smådjur.
- Mittstjälkarna kan ångkokas och ätas som en förrätt med lite vinägrett på.
- Kostfibrer finns det massor av i grönkål. Faktiskt innehåller den krulliga kålen dubbelt så mycket fibrer som broccoli.
Så smakar grönkål bäst
Grönkål lämpar sig ...
- ...för att hacka till råkost och sallader. Toppa gärna med nötter. Nötternas fett hjälper dig med att ta upp grönkålens vitaminer. Ät gärna fet fisk till. D-vitaminet från denna främjar upptaget av kalk.
- ...som hälsokick i pesto, soppa, risotto och smoothies. De söta frukterna kamouflerar den lite beska smaken smaken.
- ...som ingrediens i frallor, våfflor och pannkakor – och som grönkålschips.
LÄS OCKSA: Så här gör du en god blomkålspizza
Förvaring
- Förvara grönkålen i en plastpåse i kylen, så håller den sig fräsch i upp till 3 veckor.
- Grönkål kan även frysas. Blanchera den och frys den sedan. Grönkål håller sig cirka 10 månader i frysen.
- Om du använder fryst grönkål ska den tinas och vridas ur först.