Nyttig pizza – så här gör du!
Nyttigt kanske inte är det första ordet du får upp i huvudet när du tänker på pizza. Men den klassiska snabbmaten kan faktiskt vara både nyttig och god.
Nyttigt kanske inte är det första ordet du får upp i huvudet när du tänker på pizza. Men den klassiska snabbmaten kan faktiskt vara både nyttig och god.
Lycka kan inte köpas för pengar, men det kan pizza! Vi älskar den italienska klassikern!
Vi vet att pizza inte så ofta förknippas med något som är nyttigt, utan snarare med fett, snabbmat och fredag.
Men du kan själv göra en hemmagjord nyttig pizza. Och även om du gör en nyttig pizza kan den fyllas med goda smaker och läcker topping.
Men hur lagar du en nyttig pizzadeg? Kan man göra en pizzabotten av grönsaker? Vad är den nyttigaste pizzasåsen? Vilken pizzatopping är bäst? Kan jag göra en pizza utan ost, och vad ska jag äta som tillbehör till min pizza?
Få svar på dina frågor här – och hitta massor av inspiration till nyttig pizza i våra goda recept.
Stora mängder ost, pepperoni, kanske ett par korvar och lite ananas från burk. En pizza bidrar sällan till så mycket sundhet, eftersom den innehåller allt för lite fullkorn – och särskilt alldeles för få grönsaker. Den runda godsaken är däremot tämligen rik på kalorier och salt. En undersökning visar faktiskt att pizza är den typ av snabbmat som innehåller allra mest energi.
Det kan förstås vara fantastiskt gott att äta en klassisk pizza någon gång emellanåt, men älskar du pizza lika mycket som oss kan det vara bra att veta hur du med förhållandevis enkla medel kan göra en nyttig pizza.
Här får du våra bästa tips, så du kan fortsätta ha dina myskvällar framför en film, men med en nyttig pizza.
En pizzadeg behövs, men det finns inte mycket näring i en klassisk pizzadeg. Du kan dock förhållandevis enkelt göra den lite – eller mycket – nyttigare. Du kan till exempel:
Ett riktigt enkelt sätt att göra en nyttig pizza på är genom att byta ut en stor del av vetemjölet i din pizzadeg mot fullkornsmjöl. På det sättet får du nämligen både fler vitaminer, mineraler och mättande kostfibrer än i den färdiga pizzabotten.
En pizzadeg kan absolut göras med 2/3 av mjölet som fullkornsmjöl. Du kan till exempel använda rågmjöl, fullkornsvetemjöl eller grahamsmjöl. Kom ihåg att jäsa degen ordentligt, så den blir lika smidig och elastisk som traditionell pizzadeg, och låt den gärna jäsa länge, så det bildas fler aromämnen.
Om du inte vill ha din nyttiga pizzadeg med jäst, kan du använda en tesked bakpulver eller göra botten på surdeg istället.
Vi har gjort ett recept på nyttig pizzadeg som är enkel, god och jättesnabb att göra. En grunddeg som du snabbt kan röra ihop och använda till den pizzafyllning du önskar. Testa den här:
Är du redo på att kompromissa lite med sprödheten på din pizza, och istället för mer grönt i din pizza och därmed färre kalorier?
Då kan du göra en nyttig pizzabotten av rivna grönsaker, som exempelvis blomkål, broccoli eller rotfrukter. När du har pressat saften ur de rivna grönsakerna blandar du dem med ägg, kryddor och ev. ost eller liten phylliumfröskal, havregryn eller liknande – sedan har du en god botten till din nyttiga pizza.
Här kan du läsa allt om hur du gör en blomkålspizza
Du kan också ta steget vidare och använda till exempel en skiva aubergine eller selleri eller en halv portobellosvamp som ett slags pizzabotten. Du toppar bara grönsaken med din favoritfyllning och bakar i ugnen. En snabb och enkel genväg till en nyttig pizza.
Fullkornstortillas kan användas som pizzabotten istället för en vanlig pizzadeg. Bara lägg på fyllningen på tortillan och ställ in i ugnen och så har du en snabb, enkel pizza. Enklare blir det inte!
Fördelen med tortillabotten är att den är så tunn och inte heller innehåller särskilt många kalorier. En vanlig pizzadeg av vetemjöl kan enkelt innehålla över 1000 kalorier, medan en stor fullkornstortilla innehåller bara knappt 200 kalorier. Den mättar dock inte heller lika bra som en pizzabotten av bröd.
När du har koll på den nyttiga pizzadegen, är det dags att göra en hemlagad pizzasås. Välj gärna tomatsås före vit ostsås eller creme fraiche. Den traditionella tomatsås är nämligen i regel något av det nyttigaste med en pizza, tack vare basen av tomat.
Du kan göra en hemlagad pizzasås ännu nyttigare genom att lägga i en massa grönsaker – lök, paprika, oliver eller vad du nu har hemma i kylskåpet. Mixar du såsen gör grönsakerna att den blir härligt krämig.
Här är våra bästa tips på en klassisk, men nyttig pizzasås.
Så är det dags att lägga topping på din nyttiga pizza. Pepperoni och massa fet färdigriven ost gör inte mycket bra för din hälsa. Om du gärna vill ha något ovanpå din sunda favorit som är lite nyttigare, kan du toppa din hemmagjorda pizza med:
Men det r bara din fantasi som sätter gränserna för dina idéer till nyttig pizzatopping.
Färska örter och grönsaker är gott – även på pizza. Pizza är en av de rätter där du troligen inte kommer att sakna köttet om du utelämnar det. Perfekt för vegetarianer och alla som gärna vill äta köttfritt då och då.
Alla grönsaker kan i princip läggas på en nyttig pizza, texta till exempel tunna rödbetor, svamp, sparris, rödlök, squash, jordärtskockor eller massor av ruccola.
Som sagt behöver inte pizza ha kött för att smaka fantastisk och mätta ordentligt. En klassisk potatispizza är en storfavorit hos både vuxna och barn när det ska väljas en vegetarisk pizza.
Men föredrar du kött så välj något med riktigt mycket smak, till exempel en god skinka och använd den som en slags krydda. Eller laga pizzan med till exempel lax eller kyckling. Det hör kanske inte till de mest klassiska pizzatoppingarna, men vi lovar dig att det är värt att prova!
Kylskåprrester är något av det bästa du kan använda på din pizza! Ge gärna miljön en hjälpande hand och använd de rester som gömmer sig i kylskåpets hörn, så de inte hamnar i sophinken.
En skvätt köttfärssås från igår, lite pålägg eller en bit kyckling. Det är alla exempel på perfekt pizzatopping.
Kommer det gäster kan du snabbt ge din restpizza ett ansiktslyft med en häve ruccola och lite hyvlad parmesan på toppen.
Det kan vara lite av en djungel att välja den bästa osten till sin pizza.
Först och främst ska du undvika alla de varianter som kallar sig pizzatopping, och som liknar ost men faktiskt inte är det. I pizzatopping är det ofta en lång rad tillsättsämnen, och så är en del v mjölkfettet ersatt av palmolja. Palmolja skadar miljön eftersom produktionen kräver fällning av regnskog. Men det är inte bara onyttigt för miljön – det är också ohälsosamt för dig. Palmolja innehållernämligen mycket mättat fett och ökar risken för blodproppar.
Välj istället en riktig ost, till exempel mozzarella. Vill du dra ner på kalorierna kan du leta efter en variant med lägre fettprocent.
En hemmagjord pizza kan absolut vara nyttig, allt beror på pizzadeg, tomatsås, pizzatopping och vilken ost du väljer.
Hur nyttig den här beror förstås också på hur mycket du äter och vad du äter mer. En av de allra enklaste sätten att göra din pizzakväll nyttigare är faktiskt att sluta äta när du inte längre är hungrig. Men det kan ju vara lättare sagt än gjort eftersom pizza smakar så gott.
Ett sätt att göra det på kan vara att dela pizzan med en vän, eller att ställa halva pizzan i kylen direkt, så att du har till dagen efter.
Om du vill äta mindre pizza är det en bra ide att äta tillbehör till din pizza. Komplettera din nyttiga pizza med något grönt vid sidan av.
Gör till exempel en grön sallad eller massor av grönsaksstavar som tillbehör till din pizza. Annars är det också alltid gott att toppa en nyttig pizza med massor av färsk ruccola.
Vi vill allra helst ha en nyttig pizza som är spröd, god och rykande varm när den serveras.
För att få det spelar själva gräddningen av din pizza en stor roll. Du ska grädda din pizza på extremt hög värme från start. Det kan ge en lika spröd pizza som du brukar äta från pizzerian på hörnets stenugn.
Ugnen bör ha en temperatur på 275-300 grader (250 varmluft).
För att få en nyttig pizza med spröd botten kan du med fördel baka den på en pizzasten. Pizzastenen ska vara i ugnen minst 30 minuter innan pizzan för att bli varm nog.
Om du inte har en pizzasten kan du använda en vanlig plåt som du också värmer i ugnen innan du bakar din pizza på den.
Vid en temperatur på 250-300 grader ska din pizza vara 10-15 minuter i ugnen.
För att pizzan ska bli perfekt ska du först baka den i 8-10 minuter med vanlig ugnsvärme. För att ge pizzan en gyllene ovansida ska du byta till varmluft de sista minuterna den gräddas.
Ja, du kan med fördel frysa en hemmagjord pizza.
Vi vet alla hur det är att ha det hektiskt i vardagen, och då är en rätt som kan frysas bästa lösningen. Men istället för att tina färdigköpta frysrätter kan du göra en extra stor portion av din nyttiga pizza och frysa ner.
Skär pizzan i bitar och frys in varje bit för sig. Då kan du enkelt ta upp en bit eller två, när hunger gör sig påmind. Och oavsett vad får du en långt bättre och nyttigare pizza genom att baka den själv och frysa ner.
Du kan också frysa en portion pizzadeg innan du bakar den. Lägg pizzadegen till en pizza i en fryspåse innan du bakar den. Då är den redo för nästa gång du ska göra en nyttig pizza.
Pizza blir ofta placerad i kategorin fet och onyttig snabbmat. Här kan du se hur många kalorier det är i de klassiska pizzor som du kan köpa ute, som vi är många som älskar.
Innehållet är angivet per 100 g.
Pizza med salami, tomat och ost – snabbmat
Källa: DTU Fødevareinstituttet
Pizza med tomat och ost – snabbmat
Källa: DTU Fødevareinstituttet Pizza napolitana (tomat och ost) – djupfryst
Källa:DTU Fødevareinstituttet
En hemmagjord nyttig pizza är ett bra alternativ till den kaloritunga pizzan som du köper hos din lokala pizzeria, eller fiskar upp från matbutikens frysbox.
Du får enkelt en nyttigare variant om du gör en pizzadeg på fullkorn, gör din egen pizzasås, minskar mängden ost och självklart om du fyller pizzan med grönsaker och magert kött.
Här har vi samlat våra bästa recept på nyttig pizza. Vi kan garantera att alla pizzor är goda och smakfulla – och alla recepten samlar poäng på hälsokontot. Smaklig måltid!
Här får du en god och nyttig pizza med vitaminrika råvaror som topping. Lax på pizza är kanske inte den mest klassiska kombon, men vi lovar att lax och spenat är helt perfekt. Testa själv!
Här får du en nyttig vit pizza med potatis, rosmarin och den goda smaken av getost. Ett klassiskt recept på vegetarisk pizza, och en storfavorit bland alla.
Här får du en pizza med kyckling, massor av grönsaker och en tvist av färsk mango. En färggrann nyttig pizza som kommer att imponera på dina gäster.
Här får du en lätt, men mättande nyttig pizza. Själva pizzasåsen är gjord på tomat, morot, selleri och massor av färska örter.
Nyttig pizza på surdeg med rökt lax och spenat
Här får du en pizzadeg gjord på surdeg, som ger en smakfull botten. Pizzan är toppad med rökt lax, som har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror och D-vitamin, och självklart med den fasta följeslagaren spenat.
Här får du en nyttig pizza men blå potatis och parmaskinka och en mättande pizzadeg gjord på fullkorn, som kommer göra även din lokala pizzabagare imponerad.
Här får du en god och nyttig pizza med ädelost, söta päron och knastrande valnötter. Pizzadegen är gjord på rågmjöl, som ger en spröd pizzabotten.
Här får du en av de goda klassikerna, som vi har gjort nyttigare. Pizza med lufttorkad skinka, olivtapenade och basilika.
Nyttig inbakad pizza med svamp
Här får du den klassiska inbakade pizzan, calzone, i en nyttigare version. Den är fylld med skinka, ost och svamp. Önskar du en vegetarisk pizza kan du med fördel ersätta skinkan med ännu fler svampar och mer spenat.
Här får du små nyttiga pizzor med räkor och potatis. En välsmakande kombination som är klar för servering på bara 15 minuter.
Här får du en klassisk pizza med en nyttig tvist. Den vanliga pizzadegen är utbytt mot en smakfull mandelbotten som är ett glutenfritt alternativ till den klassiska pizzan.