Hel kyckling i ugn med matvete och grönkålssallad

1 timme
520 kcal

Hel kyckling i ugn är en läcker klassiker som här serveras med matvete och grönkålssallad. En nyttig och god middagsrätt som hela familjen kommer att älska.

HELSTEKT KYCKLING - serverad med matvete och grönkålssallad

© wichmann+bendtsen

Hel kyckling i ugn med matvete och grönkålssallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 citroner
  • ½ hel kyckling, ca 1,2 kg
  • ½ näve bredbladig persilja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 100 g matvete

Lökkompott:

  • rödlök
  • ½ tsk extra virgin olivolja
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ¼ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Timjanstjälkar

Grönkålssallad:

  • ½ dl kaffegrädde
  • ¼ citron, saften
  • ½ tsk socker
  • 50 g grönkål
  • ½ äpple
  • ¼ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev pumpafrön

Så gör du

  • Halvera citronerna och pressa saften i öppningen på kycklingen tillsammans med hackad persilja, salt och peppar.
  • Smörj kycklingskinnet med olja och salta och peppra.
  • Stek kycklingen i ugnen vid 175 g varmluft i ca 45 min. Lägg bröstsidan neråt i 15 min. Vänd kycklingen, och stek med bröstsidan uppåt resterande tid. Låt vila i 5 min.
  • Skär lök i skivor och stek i 2 min i en liten kastrull med olja. Tillsätt vatten, socker, vitvinsvinäger, salt och peppar och låt sjuda i 10 min. Lägg kompotten i en skål tillsammans med ett par timjanstjälkar när den mesta vätskan har ångats bort. Ställ i kylen.
  • Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.
  • Vispa ihop kaffegrädde, citronsaft och socker till en dressing.
  • Hacka grönkål och vänd i dressingen. Lägg till äppelklyftor och pumpafrön.
  • Servera salladen till kycklingen tillsammans med matvete och kompott.

TIPS! Om du håller salt- och pepparkvarnen högt över kycklingen fördelas kryddorna bättre.