Få en proteinboost med kyckling

Kyckling är en populär middagsrätt i många svenska hem. Och förutom att kyckling är gott innehåller den mycket protein och nästan inget fett.

kyckling, tomat, basilikum

Kyckling är supermat

Vi har förespråkat kyckling många gånger tidigare och vi gör det gärna igen. För till skillnad från rött kött – som vi också brukar rekommendera – så finns det ingen övre gräns för hur mycket kyckling man kan äta innan det blir potentiellt hälsofarligt.

Om man inte blir riktigt mätt av en kycklingfilé så kan man utan problem äta en till. Fågelns extremt låga fettinnehåll bidrar nämligen bara med ca 100 kalorier per filé. Trots det kommer du sannolikt att känna dig mätt av en enda. Kyckling är nämligen en proteinbomb som passar både som tränings- och bantningskost.

Kyckling är också rik på ämnet selen som bl.a. stärker immunförsvaret. Dessutom innehåller fågeln en hel del järn som vår kropp behöver för att bilda röda blodkroppar. Det gör i sin tur att syreupptagningsförmågan ökar.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Kycklingbröst är magert och köttrikt. Om du väljer kycklingbröst från frigående höns som haft bra foderförhållanden så kan du även äta skinnet. Det innehåller massor av bra fettsyror och mängden fett är inte högre än att det passar perfekt in i en hälsosam och kalorisnål dagskost.

  • Bästa tillagningen: Lägg gärna kycklingbrösten i en stekpåse då de ska tillagas i ugnen. Förutom att köttet blir saftigare undviker du att köttet bränns vid. Om du föredrar att grilla kycklingbröst kan du gärna marinera det först. Då blir stektiden betydligt kortare och därmed bildas heller inte lika mycket så kallade stekmutagener, vilka är potentiellt cancerframkallande.

  • Bästa tillbehören: De flesta förknippar ett högt järninnehåll med rött kött, men analyser visar faktiskt att kyckling kan innehålla lika mycket av det för blodproduktionen så viktiga mineralet. För att järnet ska tas upp så effektivt som möjligt bör måltiden dock vara rik på C-vitamin. Det blir den om du kombinerar kyckling med rödkålssallad och mandarinklyftor.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 8/2014