Så gör du enkla, nyttiga grötplättar
Grötplättar är ett utmärkt sätt att ta tillvara på överbliven gröt. Du kan göra dem av risgrynsgröt, havregrynsgröt eller vad du nu har över. Här är ett enkelt och gott recept.
Grötplättar är ett utmärkt sätt att ta tillvara på överbliven gröt. Du kan göra dem av risgrynsgröt, havregrynsgröt eller vad du nu har över. Här är ett enkelt och gott recept.
Dessa grötplättar är perfekta till frukost, brunch, som ett nyttigt mellanmål eller som ett gott tillskott till matlådan. Och de är superenkla att göra.
TIPS Om du inte har någon vaniljstång kan du ersätta den med lite vaniljsocker. Du kan också förstärka smaken genom att tillsätta kardemumma, kanel, kakaopulver, rivet citronskal eller lite citronsaft.
TIPS Om det inte finns något salt i den överblivna gröten som du vill använda till grötplättarna kan du tillsätta en nypa salt tillsammans med vaniljfrön. Detta kommer att förhöja och komplettera smaken av de andra ingredienserna.
Ja, du kan enkelt frysa grötplättar. Frys in dem med mat- eller bakplåtspapper emellan, så kan du enkelt ta ut en eller två för ett snabbt mellanmål eller en matlåda. De håller sig 2–3 månader i frysen.
Tina plättarna långsamt i kylskåpet och ge dem en extra vända i stekpannan eller värm dem i ugnen. Om du vill göra det snabbt kan du värma de frysta plättarna direkt i mikrovågsugnen eller i en airfryer.
Grötplättar håller sig några dagar i kylen.
Förvara dem i en lufttät behållare eller fryspåse så att de inte får en ”kylskåpssmak”. Om du behöver förvara dem längre än så kan du frysa in dem – helst direkt efter att du har bakat dem och de har svalnat lite.
Ja, grötplättar kan absolut vara nyttiga. Det beror dock på vad du har i smeten – och vad du äter till.