Banan – det nyttiga dessertalternativet
Banan är perfekt i bakverk och desserter, eftersom den både ger sötma och är nyttig. Vi svarar på alla dina banan-frågor och ger dig 15 goda recept på nyttiga efterrätter och smoothies med banan.
Banan är perfekt i bakverk och desserter, eftersom den både ger sötma och är nyttig. Vi svarar på alla dina banan-frågor och ger dig 15 goda recept på nyttiga efterrätter och smoothies med banan.
Bananen är den frukt vi äter mest i hela världen. Och man kan verkligen förstå varför. Den gula, långa godsaken är både nyttig, väldigt mättande och enkel att använda i matlagning. Banan är det smarta alternativet när du vill ha något sött och inte vill stoppa i dig onyttiga saker.
Det korta svaret är: Ja, bananer är nyttiga. Trots att de är rika på kolhydrater. Det höga innehållet av kostfibrer och vitaminer i bananen kompenserar nämligen i hög grad för effekten av fruktsockret.
Bananer har ett relativt högt innehåll av:
Med en enda banan kan du täcka cirka 10 procent av ditt dagliga fiber-behov. Bananens höga innehåll av kalium är bland annat bra för din kropps vätskebalans och blodtryck.
Kalium påverkar också hur dina muskler och ditt hjärta fungerar. Kaliumbrist i blodet kan i extrema fall vara farligt, eftersom det kan leda till hjärtrytmstörningar och hjärtstopp.
Som bonus innehåller bananer också aminosyran tryptofan, som är bra för din sömn, eftersom den följer med blodet till hjärnan där den omvandlas till signalsubstansen serotonin. Serotonin har en lugnande effekt och kan omvandlas till sömnhormonet melatonin.
Bananer hör till den kaloririka kategorin när vi snackar frukt och grönt. En banan innehåller 93 kcal per 100 g, vilket är nästan dubbelt så många kalorier som i ett päron. Men kalorierna i en banan kommer inte från ett högt innehåll av fett. Visste du till exempel att det är mer fett i morötter än i bananer?
Bananen får sina kalorier från kolhydrater. Därför är en banan också den perfekta mellanmålet, eftersom den mättar och ger energi när vårt blodsocker är i botten. Och här snackar vi inte om den kortvariga energikicken som vi får när vi äter socker och kakor och blodsockret snabbt dalar igen.
Bananer är rika på kostfibrer som ser till att både energi och mättnad håller under lång tid.
Efter ett utmattande träningspass är det många som äter en banan. Men du ska inte äta banan om du är ute efter att tanka upp på protein. Bananen är nämligen inte speciellt proteinrik. En banan innehåller bara 1,1 gram protein per 100 gram, vilket är mycket mindre än till exempel russin som har 3,2 gram protein per 100 gram, eller mandlar, som har hela 21,2 gram per 100 gram.
Bananer finns i flera olika färger, från limegrön till solgul och mörkbrun. Men vilken banan ska du välja om du vill vara så nyttig som möjligt? Svaret är inte helt enkelt.
Vill du ha så lite socker som möjligt, ska du välja de gröna bananerna. Sockerinnehållet i en banan stiger nämligen i takt med att bananen mognar. Du har kanske lagt märke till att en helt mogen och brun banan smakar sötare än en grön, omogen banan.
Men det finns också hälsofördelar med att välja de mer bruna bananerna. Är du ute efter energi kommer en brun banan få ditt blodsocker att stiga snabbare. En banan som får bruna prickar snabbt är i regel också en banan som inte är behandlad med massor av ohälsosamma kemikalier.
Bananer kan variera i storlek, och vissa gånger ljuger skalet. En mycket mogen banan har ett tunnare skal och ser därför mindre ut. Så när en banan ska vägas är det utan skal.
När du hör ordet banan tänker du säkert först och främst på en god frukt som är enkel att fiska upp ur väskan och äta på jobbet eller på gymmet. Men bananer är mycket mer än så.
Bananer funkar nämligen både råa, frusna, varma, grillande och torkade. Här är några exempel på vad du kan använda banan till:
Det låter kanske inte så aptitligt, men du kan faktiskt äta skalet på en banan, så länge bananen är ekologisk och obesprutad.
Det sitter en del vitaminer och mineraler i bananens skal, så det är ingen dålig idé att använda hela bananen i din måltid.
Vänta till dess bananen är helt mogen – då är skalet sötare och tunnare och därmed lättare att äta. Mixa till exempel bananskalet i en smoothie eller i ett bakverk, eller stek det på stekpannan och ät de stekta skalbitarna tillsammans med en wok eller en gryta.
Vill du att dina bananer ska hålla så länge som möjligt är det bäst att förvara dem i en påse på ett halvkyligt ställe med en temperatur på omkring 12-14 grader. Det kan till exempel vara i närheten av ett fönster, eller i en källare där temperaturen är lägre än normal rumstemperatur.
De flesta kylskåp håller cirka 5 grader, så det är lite för kallt för en banan som mår bäst vid cirka 12-14 grader. Kylskåpet får inte bananer att ruttna, men kylan går ut över bananernas smak och konsistens.
En banan är inte den mest hållbara frukten i världen. En ätmogen banan är bara färsk i 3–6 dagar, så det är en br idé att köpa några få bananer åt gången, eller en klase där någr är gröna och några är gula.
Du kan dock med fördel äta en banan även om skalet är brunfläckigt. Det är först när själva bananen är brun och svampig som den bör slängas.
Hur lång tid det tar för bananskalet att bli brunt beror bland annat på om bananen är ekologisk eller inte. En ekologisk banan blir snabbare mogen, eftersom den inte är besprutad. Fördelen är dock att du slipper skadliga kemikalier när du väljer en ekologisk banan.
Om din banan närmar sig utgångsdatumen kan du med fördel frysa ner den. Upptinade bananer passar bra i bakverk, och ska du göra smoothies kan du slänga ner bananerna i mixern direkt från frysen. Du kan frysa bananer både med och utan skal.
Har du massor av gröna bananer i din fruktskål kan du sätta fart på mognadsprocessen genom att lägga andra mogna frukter och grönsaker bredvid bananerna.
En del frukt och grön, till exempel tomater, äpplen, päron, röd paprika, persikor och nektariner utsöndrar nämligen ämnet ethylen när de mognar. Ethylen får också bananer att mogna snabbare när de kommer i närkontakt med andra frukter och grönsaker.
Du kan också lägga dina bananer på ett varmt ställe i hemmet – till exempel vid ett element. Värme sätter också fart på mognadsprocessen. Vill du att det ska gå väldigt snabbt kan du lägga in bananen med skal på i ugnen och ge den lite värme. Det är dock inte den mest miljövänliga metoden.
I matbutikerna hör bananen hemma på frukt- och grönsaksavdelningen. Men vad är en banan egentligen, och hur många olika sorter finns det? Få svaren här.
Botaniskt sett är banan faktiskt inte någon frukt, utan ett avlångt bär som hänger på bananplantorna. Så trots att bananer ofta hör hemma i fruktskålen, tillsammans med äpplen och päron, kategoriseras de som bär. Bananplantor blir ofta så stora, att de ser ut som träd eller palmer.
Det finns över 1.000 olika banansorter i världen, och de flesta är ätbara. I Europa är vi dock mest bekanta med banansorten Cavendish, som står för nästan hälften av världens samlade bananproduktion.
Bananer finns i både den söta versionen, som Cavendish, och i en mindre söt version som går under namnet plantain-bananer, kokbananer eller matbananer.
Plantain-bananer är större och grönare i skalet, och så är de inte lika söta som bananerna vi är vanan vid. På andra ställen i världen, till exempel i syd- och latinamerika, är matbananer en lika stor del av köket som potatis är här. I Costa Rica till exempel kan du oftast beställa plantain-pommes till sin burgare.
Vill du handla klimatsmart handlar det om att köpa lokala varor och varor i säsong. Men eftersom bananplantor inte trivs i vårt nordiska klimat, går det inte att köpa svenska bananer.
Även om bananerna skulle kunna växa i ett växthus skulle uppvärmningen av växthuset vara mer belastande för klimatet än frakten hit.
Men bananer är inte den största klimat-boven i frukt- och gröntfamiljen. Bananer fraktas nämligen hit med båt, och det är trots allt bättre för klimtatet än de frukt och grönsaker som flygs hit.
Gå bananas på sötsaker och efterrätter med 15 av våra favorit-banan-recept!
Fräsch och söt muffins, som eventuellt kan ätas med lite frukt till.
Banankaka utan mjöl, så även glutenintoleranta kan vara med.
En himmelsk liten kanelbulle med god fyllning och bara 160 kalorier!
Istället för att kasta dig över tomma kalorier, så testa den här goda och nyttiga banankakan.
Sött bananbröd, som bakas på bara 5 minuter.
Perfekt frukost för dig som vill gå ner i vikt, som tränar mycket eller bara vill äta nyttigt.
Förse ditt sötsug med de här goda och nyttiga pannkakorna.
Den här nyttiga pannkakan ger bra energi och håller dig mätt länge, och så är den god!
Börja morgonen på bästa sätt med den här smoothien med spenat, hemgjord granola och färsk frukt.
Säg farväl till trötta muskler och skäm bort dig själv med den här fräscha banansmoothien.
Problem med nattsömnen? Ät valnötter och banan. De ökar mängden av sömnhormonet melatonin.
Är du också en glassälskare? Testa den här nyttiga versionen med bananer.
Testa den här goda björnbärs-mjukglassen med banan, serverad i halva kokosnötter.
Skäm bort vänner och familj med härliga, gröna glasstrutar med matcha, avokado och banan. De är supernyttiga och kan göras på under 30 minuter.
Bananasplit är inte direkt känt för att vara nyttigt, men den här moderna varianten har mindre socker, och fler hälsosamma ingredienser.