Melonguide: Nyttiga och söta juicebomber
Meloner är saftiga, supernyttiga, har låg sockerhalt och är rika på vitaminer. Njut av dem som de är eller använd dem i en sallad, smoothie eller som ett uppfriskande fryst mellanmål.
Meloner är saftiga, supernyttiga, har låg sockerhalt och är rika på vitaminer. Njut av dem som de är eller använd dem i en sallad, smoothie eller som ett uppfriskande fryst mellanmål.
Söta och saftiga – meloner smakar fantastiskt. Och samtidigt som du frossar i det söta fruktköttet får du i dig vätska och viktiga vitaminer.
Hitta din favorit i I FORMs melonguide och bli inspirerad till att prova nya och annorlunda melonsorter.
Ja, det finns flera goda skäl att äta melon när det gäller att fylla kroppen med nyttiga saker.
Precis som andra frukter innehåller meloner ett brett spektrum av mikroskopiska växtföreningar som gynnar ditt immunförsvar. De flesta meloner är också rika på kalium, en mineral som hjälper till att reglera vätskebalansen och spelar en viktig roll för blodtrycket och nervsystemet.
Många meloner, särskilt den orangefärgade cantaloupemelonen, innehåller mycket C-vitamin, som är en effektiv antioxidant. C-vitamin hjälper till exempel immunförsvaret att fungera som det ska.
Den orangefärgade cantaloupemelonen är också rik på vitamin A, som är viktigt för god syn, hud och slemhinnor och immunförsvaret.
Läs mer om melon: Vilken av de runda hälsosamma frukterna är den hälsosammaste?
Letar du efter den melon som innehåller minst kalorier? Välj honungsmelonen.
Om du äter 100 gram honungsmelon får du i dig cirka 34 kalorier. Kaloriinnehållet är dock i stort sett detsamma för alla typer av melon.
Det kanske verkar lite dumt att tvätta sin melon – det är ju inte meningen att man ska äta skalet. Men varje år upplever fler danskar magbesvär efter att ha ätit frukt och grönsaker – särskilt från utlandet.
Om du skär upp melonen innan du sköljer den riskerar du att förorena fruktköttet med bakterier och virus från skalet, t ex norovirus eller salmonella.
Skölj melonen noggrant i kallt vatten och gnugga den med händerna eller en ren svamp/borste om det behövs.
Kom ihåg att tvätta den innan du lägger den på skärbrädan.
Läs också: Vad är skillnaden mellan matförgiftning och magsjuka?
Alla meloner, så länge de är hela, ska förvaras i rumstemperatur. Det är det bästa sättet att bevara mest antioxidanter och smak. Så snart melonen är uppskuren ska den ställas in i kylskåpet.
Lägg melonen i en lufttät behållare, en fryspåse eller linda in den i plastfolie. Hur länge en melon håller sig beror på vilken typ av melon det är och hur mogen den är. Men en melon bör hålla sig i 1–2 veckor.
Det är inte utan anledning som en melon kallas saftig. En melon innehåller i genomsnitt 90–95 procent vatten.
Det gör den till ett perfekt mellanmål en varm sommardag – eller om du bara vill fylla på med ny energi på ett smakrikt sätt.
Här får du tre bra idéer på hur du kan använda melon i en läcker sallad.
Ja. Skär bort skalet och skär melonen i bitar innan du lägger den i frysen. Då har du en god ingrediens till en kyld smoothie eller en nyttig "glass".
Läs också: Därför vi älskar smoothies
Du kan också göra superenkla isglassar. Skiva bara vattenmelon eller honungsmelon, stick en pinne i den och lägg dem i frysen i ett par timmar.
Ät dem som de är eller doppa dem i mörk choklad. Uppfriskande och riktigt gott!
Älskar du isglass? Prova då vårt fantastiska recept på isglassar med mango och passionsfrukt.
Läs också: Hur länge håller sig maten i frysen?
Söta meloner tillhör egentligen pumpafamiljen, men det är deras sötma och sockerinnehåll som gör att de kategoriseras som en frukt, närmare bestämt som ett bär.
Man tror att meloner har sitt ursprung i Östra Indien, varifrån de spreds till Mindre Asien, Afrika och Europa. Columbus sägs ha tagit med sig melonen till Amerika.
Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste frukterna
Har du någon favoritmelon? Och har du någonsin hört talas om bittermelon?
Vi ska lära dig om sju olika sorters meloner: