Nyttiga bananpannkakor med havregryn – mjöl- och sockerfria
Bananpannkakor ger kroppen bränsle för att klara av dagen, och de är både goda och mättande – och helt utan mjöl och socker. Se här hur du gör dem på bara 5 minuter!
Bananpannkakor ger kroppen bränsle för att klara av dagen, och de är både goda och mättande – och helt utan mjöl och socker. Se här hur du gör dem på bara 5 minuter!
Pannkakor till frukost – kan det være sunt? Ja, det kan det! Nu pratar vi dock inte om de klassiska pannkakorna med socker och sylt, utan bananpannkakor.
Vårt goda recept ovan är sockerfritt och mjölfritt – perfekt för en nyttig frukost som är både mättande och näringsrik. Nedan kan du se varför bananpannkakor är hälsosamma och få fler tips och inspiration för att variera dina egna bananpannkakor.
Våra pannkakor kan göras på bara 5 minuter – mosa bara snabbt banan med en gaffel och rör ihhop med havregryn och ägg. Om du gör en större sats kan du använda en elvisp (om bananerna är mogna) eller en mixer för att spara tid.
Stek dem sedan tills de är gyllene på båda sidor. Du kan se hur du gör här:
VIDEO: Se hur snabbt och enkelt det går att göra en god bananpannkaka med havregryn och ägg – en nyttig frukost som håller dig mätt länge!
Våra banan-, havregryns- och äggpannkakor kan inte göras lika tunna som klassiska pannkakor – och de går också sönder lite lättare när de vänds. Därför är det vettigt att göra dem som flera små pannkakor istället för en stor. Men det tar också längre tid.
Om du vill spara tid och göra en stor bananpannkaka kan du göra det. Kolla in det här:
Kaloriinnehållet beror såklart på vad du lägger i din pannkakssmet, hur mycket fett du steker den i – och vad du lägger ovanpå. I våra bananpannkakor finns ca 131 kalorier per 100 gram pannkaka. Som jämförelse finns det cirka 225 kalorier per 100 gram i klassiska pannkakor. Se näringsinnehållet nedan.
Du kan göra kaloriinnehållet i våra hälsosamma bananpannkakor ännu lägre genom att göra dem med enbart äggvita istället för hela ägg med gulor.
Per portion (226 g) | Pr. 100 g | |
---|---|---|
Kalorier i bananpannkakor | 295 kcal | 131 kcal |
Kolhydrater i bananpannkakor | 25 g | 11 g |
Kostfibrer i bananpannkakor | 3 g | 1,3 g |
Protein i bananpannkakor | 17 g | 7,5 g |
Fett i bananpannkakor | 14 g | 6,2 g |
Bananpannkakor brukar hålla sig ca 2-3 dagar i kylen. Vill du förvara dem längre, lägg dem i frysen – gärna precis efter att de svalnat.
Du kan också spara själva pannkakssmeten. Den håller sig fint ett dygn i kylen – och så har du snabbt nystekta pannkakor dagen efter.
Receptet på bananpannkakor här över är ett grundrecept som är gott och sunt i sig självt – men som du kan variera på mängder av olika sätt efter din egen smak.
Läs också: Nyttig banankaka med choklad – få ett enkelt recept här
Läs också: Så gör du enkla, nyttiga grötplättar
Undvik socker, glass och sirap, om du vill att dina bananpannkakor ska fortsätta vara sunda. Som tur är finns det massor av annat gott du kan toppa dina bananpannkakor med:
Vill du ha mer inspiration till läckra, sunda bananpannkakor? Här har vi samlat 6 extra recept. Smaklig måltid!