Nyttiga bananpannkakor med havregryn – mjöl- och sockerfria

5 minuter
295 kcal

Bananpannkakor ger kroppen bränsle för att klara av dagen, och de är både goda och mättande – och helt utan mjöl och socker. Se här hur du gör dem på bara 5 minuter!

Läckra nyttiga bananpannkakor med havregryn toppade med blåbär – bara 5 minuter att göra

BANANPANNKAKOR – Letar du efter en god, nyttig och mättande frukost? Prova våra havregrynsbananpannkakor – du kan göra dem på bara 5 minuter!

Nyttiga bananpannkakor med havregryn

Se hur du kan förvandla banan, ägg och havregryn till en hälsosam och god måltid på bara 5 minuter. Bananen ger naturlig sötma och äggen och havregrynen ger mättnad, så att du kan göra bananpannkakor utan mjöl och socker.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 2 mogen banan
  • 4 ägg
  • 2 msk havregryn
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk rapsolja (till stekning)

Topping till bananpannkakor

  • 2 näve färska bär eller frukt (ca 50 g, t ex blåbär, svarta vinbär, hallon, jordgubbar eller äppelbitar)

Så gör du nyttiga bananpannkakor med havregryn

  • Skär bananen i mindre bitar och lägg dem i en skål.
  • Blanda ner ägg, havregryn och kanel och mosa allt.
  • Häll lite rapsolja i en stekpanna och stek pannkakan gyllene på båda sidorna. Du kan också steka den i mindre klickar, så du får flera små bananpannkakor.
  • Servera med färska bär eller frukt.

Pannkakor till frukost – kan det være sunt? Ja, det kan det! Nu pratar vi dock inte om de klassiska pannkakorna med socker och sylt, utan bananpannkakor.

Vårt goda recept ovan är sockerfritt och mjölfritt – perfekt för en nyttig frukost som är både mättande och näringsrik. Nedan kan du se varför bananpannkakor är hälsosamma och få fler tips och inspiration för att variera dina egna bananpannkakor.

Recept och fakta om nyttiga bananpannkakor


1 Hur gör man bananpannkakor?


Våra pannkakor kan göras på bara 5 minuter – mosa bara snabbt banan med en gaffel och rör ihhop med havregryn och ägg. Om du gör en större sats kan du använda en elvisp (om bananerna är mogna) eller en mixer för att spara tid.

Stek dem sedan tills de är gyllene på båda sidor. Du kan se hur du gör här:

VIDEO: Sunda bananpannkakor på 5 minuter!

VIDEO: Se hur snabbt och enkelt det går att göra en god bananpannkaka med havregryn och ägg – en nyttig frukost som håller dig mätt länge!

Stor eller liten?

Våra banan-, havregryns- och äggpannkakor kan inte göras lika tunna som klassiska pannkakor – och de går också sönder lite lättare när de vänds. Därför är det vettigt att göra dem som flera små pannkakor istället för en stor. Men det tar också längre tid.

Om du vill spara tid och göra en stor bananpannkaka kan du göra det. Kolla in det här:

2 Hur många kalorier är det i bananpannkakor?


Kaloriinnehållet beror såklart på vad du lägger i din pannkakssmet, hur mycket fett du steker den i – och vad du lägger ovanpå. I våra bananpannkakor finns ca 131 kalorier per 100 gram pannkaka. Som jämförelse finns det cirka 225 kalorier per 100 gram i klassiska pannkakor. Se näringsinnehållet nedan.

Du kan göra kaloriinnehållet i våra hälsosamma bananpannkakor ännu lägre genom att göra dem med enbart äggvita istället för hela ägg med gulor.

Läs också: Proteinrik frukost – få 10 nyttiga recept här

Per portion (226 g) Pr. 100 g
Kalorier i bananpannkakor 295 kcal 131 kcal
Kolhydrater i bananpannkakor 25 g 11 g
Kostfibrer i bananpannkakor 3 g 1,3 g
Protein i bananpannkakor 17 g 7,5 g
Fett i bananpannkakor 14 g 6,2 g

3 Varför är bananpannkakor sunda?


Alla ingredienser i våra bananpannkakor (banan, ägg, havregryn, rapsolja och kanel) är hälsosamma i sig själva. Kom bara ihåg att äta varierat och särskilt massor av grönsaker, så det inte bara står bananpannkakor på menyn.

4 hälsosamma skäl att älska bananpannkakor

Bananpannkakor mättar bra

Börjar du dagen med en bananpannkaka håller du dig både mätt och får energi som håller länge. De många proteinerna och sunda fettsyrorna i ägg ger en god mättnadskänsla. Och fibrerna i bananen och havregrynen bidrar också till extra mättnad och tillför också god energi till kroppen utan att blodsockret skjuter i höjden.

Bananpannkakor är perfekta om du tränar eller är vegetarian

Proteinerna i ägg är av den bästa kvaliteten och innehåller alla de essentiella aminosyror som din kropp behöver. Därför är bananpannkakor perfekta för dig som tränar mycket. Detsamma gäller om du är vegetarian. Förutom proteinerna fyller pannkakorna dig med B12-vitamin, som du annars hittar i kött.

LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är ägg

Bananpannkakor innehåller inget socker

Sötman i den mogna bananerna gör att du inte behöver socker i pannkakssmeten, och det är inte heller nödvändigt att hälla socker på de färdiga bananpannkakorna för att få dem att smaka gott och sött.

Bananpannkakor fyller dig med sunda ämnen

Från ägg får du, förutom proteiner och B12-vitamin, även rikligt med järn och antioxidanter i form av selen, lutein, karotenoider och E-vitamin. Antioxidanterna i ägg motverkar att fettämnena i dina celler härsknar och stärker därmed ditt eget försvar mot sjukdomar som t ex cancer och demens.

Havregryn är rika på kostfibrer, som mättar, medan bananens kolhydrater ger bränsle till hjärnan och är en utmärkt källa till hjärtvänligt kalium. Studier tyder på att kanel hjälper till med att hålla blodsockret stabilt. Och rapsolja är en god källa till både enkelomättade fettsyror och omega-3, och är därför bra för ditt kretslopp.

4 Hur länge håller sig bananpannkakor?


Bananpannkakor brukar hålla sig ca 2-3 dagar i kylen. Vill du förvara dem längre, lägg dem i frysen – gärna precis efter att de svalnat.

Du kan också spara själva pannkakssmeten. Den håller sig fint ett dygn i kylen – och så har du snabbt nystekta pannkakor dagen efter.

5 Så kan du variera dina bananpannkakor


Receptet på bananpannkakor här över är ett grundrecept som är gott och sunt i sig självt – men som du kan variera på mängder av olika sätt efter din egen smak.

Läs också: Nyttig banankaka med choklad – få ett enkelt recept här

Glutenfria bananpannkakor

Bananpannkakorna här över är glutenfria, då de inte innehåller vetemjöl. Men då det kan finnas spår av gluten i havregryn ska du – om du är glutenintolerant – tänka på att köpa glutenfria havregryn till dina bananpannkakor. Du kan också använda mandelmjöl eller bovetemjöl till bananpannkakorna istället för havregryn.

LÄS OCKSÅ: Snabbguide till glutenfri kost

Bananpannkakor utan ägg

Om du är vegan eller helt enkelt har slut på ägg behöver du inte gå miste om bananpannkakor med havregryn. Naturligtvis kommer du att missa alla hälsofördelar med ägg, men du kan fortfarande få goda, nyttiga pannkakor.

Eftersom ägg är det huvudsakliga bindemedlet i smeten kan du tillsätta mjölk eller en växtbaserad dryck istället – och öka mängden havregryn på samma gång.

Bananpannkakor utan ägg – för 1 person:

  • 1 mogen banan
  • 1 dl havregryn
  • ¾ dl växtbaserad dryck

Använd gärna kryddor som kardemumma, kanel och/eller vanilj.

Havregryn är en ganska bra proteinkälla. Men om du vill höja proteinhalten kan du toppa med nötter eller kvarg, ersätta en del av havregrynen med mandelmjöl eller tillsätta chiafrön eller linfrön i smeten. De sistnämnda absorberar en hel del vätska, så låt smeten dra ett tag och tillsätt sedan lite extra växtbaserad dryck om smeten har blivit för tjock.

Bananpannkakor med färre kalorier

Om du vill spara på kalorierna kan du lägga i endast äggvitor i bananpannkakssmeten istället för att använda hela äggen (använd ca 3 äggvitor – ca 100 g). Då sparar du mer än 100 kalorier. Du går dock miste om allt det nyttiga i äggulan, men du får fortfarande rikligt med protein och en sund och mättande måltid.

Bananpannkakor med fler fibrer

Till att börja med är det fler fibrer i bananpannkakor än i klassiska pannkakor med vetemjöl, då både banan och havregryn innehåller kostfibrer. Vill du öka fiberinnehållet kan du t ex använda rågflingor istället för havregryn, då råg innehåller lite fler fibrer än havre. Du kan också tillsätta en matsked chiafrön eller loppfrön (t ex HUSK) till smeten. Tänk dock på att både chiafrön och loppfrön suger till sig mycket vätska. Lägg dem gärna i blöt i lite juice, mjölk, vatten eller växtmjölk innan du gör smeten, och lägg sedan "gröten" i pannkakssmeten när chiafröna eller loppfröna har sugit upp vätska.

Bananpannkakor med extra kryddor

Kanel passar perfekt till bananpannkakor, men du kan även använda andra kryddor, t ex kardemumma, muskotnöt, ingefära (ev färskriven ingefära) och vanilj. Prova också med lite rivet lime- eller citronskal. Kakaopulver är också gott i bananpannkakor.

Du kan också variera smaken genom att tillsätta bär (färska eller frysta) till själva smeten, eller genom att tillsätta pressad citron, lime eller apelsin, eller lite juice till din pannkakssmet. Om du tillsätter lite vätska så tänk på att även öka mängden havregryn i dina bananpannkakor.

6 Förslag på läckra, nyttiga pannkakstoppings


Undvik socker, glass och sirap, om du vill att dina bananpannkakor ska fortsätta vara sunda. Som tur är finns det massor av annat gott du kan toppa dina bananpannkakor med:

  • Färska bär (blåbär, hallon och jordgubbar passar perfekt till pannkakor)
  • Bärpuré (prova att mixa frysta bär med lite vanilj och ev lite kvarg – supergott!)
  • Färsk frukt (t ex banan, äppelbitar och mango)
  • Mandlar och nötter
  • Kvarg eller naturell yoghurt (t ex blandat med vanilj)
  • Smält mörk choklad

7 Fler sunda recept på bananpannkakor


Vill du ha mer inspiration till läckra, sunda bananpannkakor? Här har vi samlat 6 extra recept. Smaklig måltid!

Bär-bananpannkakor med citron och blåbärskräm

Bär-bananpannkakor med citron och blåbärskräm

En dessert behöver inte vara osund för att smaka fantastiskt. Prova de här sunda och superläckra bananpannkakorna med blåbær och citron. Du kommer att älska dem!

Gå till receptet

Amerikanske bananpannkakor med blåbär, sirap och ricotta
© wichmann+bendtsen

Bananpannkakor med ricotta, blåbär och lönnsirap

Vi ger dig pannkakorna som är perfekta till frukostbordet, som dessert eller mellis. De har perfekt höjd, och så har vi piffat upp dem med blåbär, ricotta och lönnsirap.

Gå till receptet

Chokladbananpannkakor med jordgubbar

Chokladbananpannkakor med jordgubbar

Stilla ditt sötsug med de här smaskiga och goda bananpannkakorna.

Gå till receptet

Tallrik med pannkakor med kvarg, hallon och blåbär
© wichmann+bendtsen

Bananpannkaka med kvarg och bär

Vad sägs om en god bananpannkaka till frukost? Den är helt utan mjöl, socker och mjölk och serveras med kvarg och färska bär.

Gå till receptet

Bananpannkakor med blåbär till tre dieter

Bananpannkakor med blåbär till tre dieter

De läckra bananpannkakorna mättar bra på grund av de proteinrika äggen. Här är tre varianter: För dig som vill gå ner i vikt, tränar mycket eller bara vill äta sunt.

Gå till receptet

Platt mage-bananpannkaka

Platt mage-bananpannkaka

Pannkakor behöver inte vara proppfyllda med kalorier. Den här sunda varianten ger bra energi och håller dig mätt länge, och dessutom smakar den supergott.

Gå till receptet

Bananpannkakstorn med hallonkräm

Bananpannkakstorn med hallonkräm

Pannkakor behöver inte vara proppfyllda med kalorier. Den här sunda varianten ger bra energi och håller dig mätt länge, och dessutom smakar den supergott.

Gå till receptet

Tallrik med pannkakor och jordgubbar.
© wichmann+bendtsen

Rosa bananpannkakor

De här vackra bananpannkakorna är en njutning för både öga och gom – och boostar dessutom hälsan.

Gå till receptet