B12-vitamin – avgörande för ditt nervsystem

B12 finns i animaliska produkter. Därför kan vegetarianer och veganer riskera att komma i underskott av vitamin B12. Här får du lära dig mer om vitaminet och får svaret på 7 vanliga frågor.

B12-vitamin i animaliska produkter

B12 – vitaminet finns huvudsakligen i animaliska produkter. Är du vegan ska du därför se till att få B12 via kosttillskott.

© iStock

B12-vitamin har en viktig funktion i kroppen. Faktiskt så viktig att det har en avgörande betydelse för ditt nervsystem. Men var är B12 för något? Och hur ser du till att du får i dig tillräckligt? Allt detta får du svar på här, när vi besvarar 7 frågor om B12.

1 Vad är B12- vitamin?


Vitamin B12, kobalamin, behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Det är alltså ett livsviktig vitamin som du är beroende av. Vi människor får i oss B12 genom att äta kött och andra animaliska produkter eller genom att ta kosttillskott.

2 Vad gör B12 i min kropp?


B12 är viktigt för många av kroppens celler och för bildningen av blodkroppar. De är viktiga eftersom de transporterar syre från dina lungor till kroppens celler och muskler. Därmed ser vitaminet till att du kan klara vardagssysslor och att du kan träna utan att bli övertrött.

B12 är också viktigt för ditt DNA och har en avgörande betydelse för ditt nervsystem. Brist på B12 kan i svåra fall leda till bestående skador på nervsystemet. B12 ser också till att din hjärna och ditt tarmsystem fungerar som det ska.

3 Var finns vitamin B12 vitamin?


B12 finns i stort sett bara i animaliska produkter. De bästa källorna är kött och inälvsmat (särskilt lever) samt ägg, fisk och skaldjur. Mjölk har inte i sig själv ett högt innehåll av B12, men eftersom många av oss äter relativt mycket mejeriprodukter ger diverse mjölkprodukter ändå ett väsentligt bidrag till vårt B12-intag.

Är mjölk bra för vuxna?

4 Hur mycket B12 behöver jag?


Den rekommenderade dagsdosen är 2 mikrogram (µg) till barn över 10 och vuxna. Ammar du är ditt behov lite större, nämligen 2,6 mikrogram. Små barn behöver lite mindre.

LÄS OCKSÅ: Behöver du järntillskott?

Så här kan du täcka ditt dagliga behov av B12

B12 i makrill i tomatsås
© iStock

½ burk makrill i tomatsås eller

B12 i blåmussla
© iStock

1 blåmussla eller

B12 i smörgås med leverpastej
© iStock

1 skiva rågbröd med leverpastej eller

B12 i ägg
© iStock

2 ägg eller

B12 i mjölk och ost
© iStock

3 dl mjölk + 3 skivor ost

5 Är det nödvändigt med ett tillskott?


Om du regelbundet äter kött, fisk, ägg och mejeriprodukter behöver du troligen inte bekymra dig om B12. Man räknar med att cirka 95 procent av oss får vårt dagliga behov täckt via maten. Den andelen sjunker dock i takt med att vi äter mindre och mindre kött och mejeriprodukter. För veganer är det mycket viktigt med tillskott på vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel.

6 Vilka är de vanligaste tecknen på B12-brist?


Det kan gå flera år innan symptomen på B12-brist ger sig till känna. Det beror på att särskilt din lever har ett stort lager av B12, och att kroppen till en viss grad kan återanvända vitaminet.

Brist på B12 kan bl a leda till dessa symptom:

  • Skador på ditt nervsystem och ev psykiska sjukdomar, som kan förväxlas med demens och depression.
  • En låg blodprocent, som bl a kan märkas i form av trötthet, nedsatt energi, yrsel och muskelsvaghet.
  • En röd, irriterad tunga
  • Nedsatt aptit
  • Diarré
  • Förändrad känsel i fötter, ben eller fingrar.

7 Kan jag få för mycket B12?


Generellt är det en väldigt låg risk att bli förgiftad av vattenlösliga vitaminer som B12. Visar ditt blodprov att du har en förhöjd nivå av B12 utlöst av kosttillskott kan det däremot få din läkare att misstänka potentiellt allvarliga sjukdomar. Trots att det inte är farligt finns det ingen anledning att överdosera B12 för att vara på den säkra sidan. Ett vanligt vitaminpiller räcker för dig som sällan äter animaliska produkter. Kolla att vitaminpillret innehåller 2 mikrogram B12. Produkter med höga doser B12 är tänkt för patienter som har svårt att ta upp vitaminet. Dessa produkter bör bara tas i samråd med läkare.

Källor: Morten Dahl, specialläkare och forskare och Livsmedelverket

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2021