Skyr – så använder du den proteinrika mjölkprodukten

Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför skyr är så bra – och vad du kan använda den till.

29 januari 2019 av Mia Sørensen Iken
 

Skyr är en proteinrik yoghurt som är lite av en doldis bland svenska mjölkprodukter. Men är skyr egentligen nyttigt – och om ja, vad är den då bra för? Och hur använder man skyr i matlagningen? Få svar på alla dina frågor om skyr här.

Frågor och svar om skyr

 

Vad är skyr?

Skyr är en isländsk syrad mjölkprodukt med en speciell bakteriekultur. Skyr kännetecknas av dess låga fetthalt och höga proteininnehåll. 

 

Vad är skyr gjort på?

Traditionellt tillverkas skyr på råmjölk, men idag använder man främst pastöriserad skummjölk. 

Den pastöriserade mjölken fermenteras med skyrkultur i åtta timmar, så att den färdiga skyren får rätt bakteriesammansättning. Dessutom tillsätter man lite ostlöpe, som får skyren att koagulera/stelna. 

Efter fermenteringen pressas den koagulerade mjölken genom ett filter, så att all den vätskerika vasslen silas bort. Detta gör man för att ge den färdiga skyren en tjock och krämig konsistens. 

Roliga fakta om skyr

Eftersom skyr innehåller en smula ostlöpe, kategoriseras skyr som en ost och inte en yoghurt.

Hur många kalorier är det i skyr?

Skyr (0,5 % fett) innehåller 70 kcal per 100 g. Naturell lättyoghurt (0,5 % fett) innehåller 40 kcal per 100 g. 

Hur mycket protein är det i skyr?

Jämfört med andra mjölkprodukter skiljer skyr ut sig tack vare det mycket höga proteininnehållet. Skyr innehåller faktiskt hela 11 g protein per 100 g. Naturell lättyoghurt innehåller 4,1 g protein per 100 g. 

Skyr passar perfekt i en sund livsstil och fungerar som en god proteinkälla för t ex vegetarianer, som söker efter bra proteinkällor. 

En portion skyr naturell (2 dl) innehåller lika mycket protein som ...

  • 6 dl naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 14 skivor salami

Här under kan du se det samlede næringsindhold i skyr naturel.

SKYR: Näringsinnehåll i naturell skyr (0,5 % fett)

Näringsinnehåll Per 100 g skyr Rekommenderad daglig dos
Kalorier i skyr 70 kcal
Protein i skyr 11 g
Kolhydrater i skyr 4 g
Fett i skyr 0,5 g
B12-vitamin i skyr 0,7 µg 2 µg
Kalcium i skyr 120 mg 800 mg
Källa:

Är det i mjölksyrabakterier i skyr?

Ja, vid produktionen av skyr tillsätts en speciell bakteriekultur, som bland annat innehåller mjölksyrabakterier.

Är det laktos i skyr?

Ja, skyr innehåller laktos, men det finns också laktosfria skyrvarianter.

Vad är skyr bra för?

Skyr mättar bra

På grund av det höga proteininnehållet i skyr upplever många att skyr ger en god mättnadskänsla. Det kan vara till god hjälp om du vill hålla vikten eller gå ner i vikt.


Probiotika i skyr är bra för din tarmhälsa

Syrande mjölkprodukter som skyr innehåller probiotika, som är en rad mikroorganismer med hälsofrämjande effekter. Skyr är särskilt rik på en rad olika mjölksyrabakterier. Probiotika gagnar sammansättningen av dina tarmbakterier, som kan förebygga en rad tarmproblem. Dessutom stimulerar probiotika ditt immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: 9 sunda effekter av goda tarmbakterier


Kalcium i skyr är bra för skelettet

Skyr är som andra mjölkprodukter en god källa till kalcium. Kalcium stärker tänder och ben. Är du över 50 år och kombinerar kalcium med D-vitamin kan du förebygga benskörhet, som drabbar en av tre kvinnor i övergångsåldern.

LÄS OCKSÅ: Så förebygger du benskörhet


Skyr innehåller vitala vitaminer

Skyr innehåller B12-vitamin, som är viktigt för ditt nervsystem och för bildandet av röda blodkroppar, som förser kroppens celler med syre.


Skyr kan minska risken för typ 2-diabetes

Studier visar att mjölkprodukter kan minska risken för typ 2-diabetes. Tänk dock på att de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes är övervikt och fysisk inaktivitet.

Kan man frysa skyr?

Vi rekommenderar inte att frysa skyr, då det kan ändra skyrens textur. 

Om din skyr har passerat bäst före-datum behöver du inte nödvändigtvis slänga den. Datumet betyder endast att produkten är bäst före det här datumet, men den kan fortfarande ätas efter det, utan att vara skadlig för hälsan. Eftersom skyr och syrade mjölkprodukter i regel är pastöriserade och har ett lågt pH-värde, kan de hålla sig i upp till tre veckor i kylskåpet. Titta och lukta på skyren och använd ditt sunda förnuft. 

Hur uttalas skyr?

På Island uttalas skyr som "sgir", men i Sverige används bägge varianterna – alltså både "sgir" med i-ljud och "skyr" med y-ljud. 

Vad kan man använda skyr till?

Ett av skälen till att skyr är omtyckt är det höga proteininnehållet, vilket gör att man känner sig mätt längre tid. Därför är skyr perfekt som frukostmat och mellanmål. Men du kan faktiskt använda skyr till alla dagens måltider.


Visste du att ...

... du kan blanda skyr med yoghurt, om du vill ha en mildare smak och en lenare konsistens? Samtidigt får du fortfarande nytta av skyrens höga proteininnehåll.


När du äter skyr så ...

... sparar du på kalorierna om du väljer naturell skyr. Skyr med fruktsmak är nämligen inte alltid ett kalorisnålt mellanmål, då den ofta innehåller stora mängder socker. Toppa t ex med färska bär och nötter, så får du en komplett liten måltid, som även innehåller nyttiga fettsyror och kostfibrer.


Skyr lämpar sig för ...

… att mixa med bär, banan och lite juice till en smaskig frukostsmoothie.

… att blanda med kryddor eller färska örtkryddor och använda som dippsås till t ex grönsaksstavar.

… att blanda med lite majonnäs och senap och använda som dressing till t ex en coleslaw.

Recept med skyr

Du kan använda skyr i många rätter. Här under har vi samlat en rad av våra bästa recept med skyr till dig.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar