Skyr – så använder du den proteinrika mjölkprodukten

Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför det är så bra – och vad du kan använda det till.

Skyr

SKYR – den isländska skyren är fullproppad med protein och är ett bra mellanmål.

Skyr är en proteinrik yoghurt som är lite av en doldis bland svenska mjölkprodukter. Men är det egentligen nyttigt – och om ja, vad är den då bra för? Och hur använder man det i matlagningen? Få svar på alla dina frågor här.

Frågor och svar

Vad är skyr?

Skyr är en isländsk syrad mjölkprodukt med en speciell bakteriekultur. Produkten kännetecknas av dess låga fetthalt och höga proteininnehåll.

Skyr med frukt och honung

TIPS! Ringla över lite houng eller lägg frukt på din skyr – det ger en god, söt smak och så är det nyttigare än t ex fruktyoghurt.

© iStock

Vad är skyr gjort på?

Traditionellt tillverkas det på råmjölk, men idag använder man främst pastöriserad skummjölk.

Den pastöriserade mjölken fermenteras med skyrkultur i åtta timmar, så att den färdiga produkten får rätt bakteriesammansättning. Dessutom tillsätter man lite ostlöpe, som får det att koagulera/stelna.

Efter fermenteringen pressas den koagulerade mjölken genom ett filter, så att all den vätskerika vasslen silas bort. Detta gör man för att ge den färdiga skyren en tjock och krämig konsistens.

Skyr i skål

ROLIGA FAKTA OM SKYR – Eftersom skyr innehåller en smula ostlöpe, kategoriseras skyr som en ost och inte en yoghurt.

© iStock

Hur många kalorier är det i?

Skyr (0,5 % fett) innehåller 70 kcal per 100 g. Naturell lättyoghurt (0,5 % fett) innehåller 40 kcal per 100 g.

Hur mycket protein är det i?

Jämfört med andra mjölkprodukter skiljer skyr ut sig tack vare det mycket höga proteininnehållet. Skyr innehåller faktiskt hela 11 g protein per 100 g. Naturell lättyoghurt innehåller 4,1 g protein per 100 g.

Det passar perfekt i en sund livsstil och fungerar som en god proteinkälla för t ex vegetarianer, som söker efter bra proteinkällor.

En portion skyr naturell (2 dl) innehåller lika mycket protein som ...

  • 6 dl naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 14 skivor salami

Är det i mjölksyrabakterier i ?

Ja, vid produktionen tillsätts en speciell bakteriekultur, som bland annat innehåller mjölksyrabakterier.

Är det laktos i skyr?

Ja, det innehåller laktos, men det finns också laktosfria varianter.

Jordgubbsskyr

ONYTTIGT? Skyr med fruktsmak är inte nödvändigtvis ett kalorisnålt mellanmål, eftersom det ofta är tillsatt massor av socker. Köp istället den naturella varianten och toppa t ex med färska bär och nötter. Då får du en komplett måltid som också innehåller gynnsamma fettsyror och kostfibrer.

© iStock

Vad är det bra för?

Det mättar bra

På grund av det höga proteininnehållet upplever många att skyr ger en god mättnadskänsla. Det kan vara till god hjälp om du vill hålla vikten eller gå ner i vikt.

Probiotika är bra för din tarmhälsa

Syrande mjölkprodukter innehåller probiotika, som är en rad mikroorganismer med hälsofrämjande effekter. Skyr är särskilt rik på en rad olika mjölksyrabakterier. Probiotika gagnar sammansättningen av dina tarmbakterier, som kan förebygga en rad tarmproblem. Dessutom stimulerar probiotika ditt immunförsvar.

Kalcium är bra för skelettet

Mjölkprodukter är en god källa till kalcium. Kalcium stärker tänder och ben. Är du över 50 år och kombinerar kalcium med D-vitamin kan du förebygga benskörhet, som drabbar en av tre kvinnor i övergångsåldern.

Det innehåller vitala vitaminer

Det innehåller B12-vitamin, som är viktigt för ditt nervsystem och för bildandet av röda blodkroppar, som förser kroppens celler med syre.

Det kan minska risken för typ 2-diabetes

Studier visar att mjölkprodukter kan minska risken för typ 2-diabetes. Tänk dock på att de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes är övervikt och fysisk inaktivitet.

Kan man frysa skyr?

Vi rekommenderar inte att frysa det, då det kan ändra texturen.

Om det har passerat bäst före-datum behöver du inte nödvändigtvis slänga den. Datumet betyder endast att produkten är bäst före det här datumet, men den kan fortfarande ätas efter det, utan att vara skadlig för hälsan. Eftersom syrade mjölkprodukter i regel är pastöriserade och har ett lågt pH-värde, kan de hålla sig i upp till tre veckor i kylskåpet. Titta och lukta på skyren och använd ditt sunda förnuft.

Hur uttalas det?

På Island uttalas skyr som "sgir", men i Sverige används bägge varianterna – alltså både "sgir" med i-ljud och "skyr" med y-ljud.

Vad kan man använda det till?

Ett av skälen till att det är omtyckt är det höga proteininnehållet, vilket gör att man känner sig mätt längre tid. Därför är den perfekt som frukostmat och mellanmål. Men du kan faktiskt använda skyr till alla dagens måltider.

Skyrglass

DESSERT – Skyr kan inte bara användas till frukost utan också lunch, middag och i desserter.

© wichmann+bendtsen

Recept med skyr

Du kan använda det i många rätter. Här under har vi samlat en rad av våra bästa recept till dig.

Havregryn med skyr

Havregryn

Sött, nyttigt och krispigt. Testa en fräsch skyr med söta bär och saft. Servera med hackade mandlar.

Här hittar du receptet!

Rörd skyr med filmjölk och hallon

Rörd skyr med filmjölk och hallon

Ett enkelt och näringsrikt mellanmål med massor av proteiner!

Här hittar du receptet!

Rödbetspannkaka med hallon-skyr-kräm

Rödbetspannkaka med hallon-kräm

Ät dig igenom denna färgglada pannkaka och få perfekta energiförutsättningar inför träningen.

Här hittar du receptet!

Tzatziki med skyr

Tzatziki

Gillar du grekisk sallad och tzatziki kommer du att älska denna dippen! Den innehåller nämligen det bästa av två världar i en tugga. Här är den grekiska yoghurten utbytt mot kvarg, som ger lite mer protein och innehåller mindre fett än originalet.

Här hittar du receptet!

Räksallad med skyr, gurkmeja och gröna örtkryddor

Räksallad med gurkmeja och gröna örtkryddor

Skyddar din kropp mot inflammation och sänker enligt flera studier det farliga LDL-kolesterolet.

Här hittar du receptet!