Skyr – så använder du den proteinrika mjölkprodukten

Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför det är så bra – och vad du kan använda det till.

Skyr

SKYR – den isländska skyren är fullproppad med protein och är ett bra mellanmål.

Skyr är en proteinrik yoghurt som är lite av en doldis bland svenska mjölkprodukter. Men är det egentligen nyttigt – och om ja, vad är den då bra för? Och hur använder man det i matlagningen? Få svar på alla dina frågor här.

Frågor och svar

Vad är skyr?

Skyr är en isländsk syrad mjölkprodukt med en speciell bakteriekultur. Produkten kännetecknas av dess låga fetthalt och höga proteininnehåll.

Skyr med frukt och honung

TIPS! Ringla över lite houng eller lägg frukt på din skyr – det ger en god, söt smak och så är det nyttigare än t ex fruktyoghurt.

© iStock

Vad är skyr gjort på?

Traditionellt tillverkas det på råmjölk, men idag använder man främst pastöriserad skummjölk.

Den pastöriserade mjölken fermenteras med skyrkultur i åtta timmar, så att den färdiga produkten får rätt bakteriesammansättning. Dessutom tillsätter man lite ostlöpe, som får det att koagulera/stelna.

Efter fermenteringen pressas den koagulerade mjölken genom ett filter, så att all den vätskerika vasslen silas bort. Detta gör man för att ge den färdiga skyren en tjock och krämig konsistens.

Skyr i skål

ROLIGA FAKTA OM SKYR – Eftersom skyr innehåller en smula ostlöpe, kategoriseras skyr som en ost och inte en yoghurt.

© iStock

Hur många kalorier är det i?

Skyr (0,5 % fett) innehåller 70 kcal per 100 g. Naturell lättyoghurt (0,5 % fett) innehåller 40 kcal per 100 g.

Hur mycket protein är det i?

Jämfört med andra mjölkprodukter skiljer skyr ut sig tack vare det mycket höga proteininnehållet. Skyr innehåller faktiskt hela 11 g protein per 100 g. Naturell lättyoghurt innehåller 4,1 g protein per 100 g.

Det passar perfekt i en sund livsstil och fungerar som en god proteinkälla för t ex vegetarianer, som söker efter bra proteinkällor.

En portion skyr naturell (2 dl) innehåller lika mycket protein som ...

  • 6 dl naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 14 skivor salami