Skyr – så använder du den proteinrika mjölkprodukten
Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför det är så bra – och vad du kan använda det till.
Skyr är en krämig isländsk yoghurt som är perfekt till mellanmål, dessert eller som tillbehör till lunch eller middag. Här kan du se varför det är så bra – och vad du kan använda det till.
Skyr är en proteinrik yoghurt som är lite av en doldis bland svenska mjölkprodukter. Men är det egentligen nyttigt – och om ja, vad är den då bra för? Och hur använder man det i matlagningen? Få svar på alla dina frågor här.
Skyr är en isländsk syrad mjölkprodukt med en speciell bakteriekultur. Produkten kännetecknas av dess låga fetthalt och höga proteininnehåll.
Traditionellt tillverkas det på råmjölk, men idag använder man främst pastöriserad skummjölk.
Den pastöriserade mjölken fermenteras med skyrkultur i åtta timmar, så att den färdiga produkten får rätt bakteriesammansättning. Dessutom tillsätter man lite ostlöpe, som får det att koagulera/stelna.
Efter fermenteringen pressas den koagulerade mjölken genom ett filter, så att all den vätskerika vasslen silas bort. Detta gör man för att ge den färdiga skyren en tjock och krämig konsistens.
Skyr (0,5 % fett) innehåller 70 kcal per 100 g. Naturell lättyoghurt (0,5 % fett) innehåller 40 kcal per 100 g.
Jämfört med andra mjölkprodukter skiljer skyr ut sig tack vare det mycket höga proteininnehållet. Skyr innehåller faktiskt hela 11 g protein per 100 g. Naturell lättyoghurt innehåller 4,1 g protein per 100 g.
Det passar perfekt i en sund livsstil och fungerar som en god proteinkälla för t ex vegetarianer, som söker efter bra proteinkällor.
En portion skyr naturell (2 dl) innehåller lika mycket protein som ...
Ja, vid produktionen tillsätts en speciell bakteriekultur, som bland annat innehåller mjölksyrabakterier.
Ja, det innehåller laktos, men det finns också laktosfria varianter.
Vi rekommenderar inte att frysa det, då det kan ändra texturen.
Om det har passerat bäst före-datum behöver du inte nödvändigtvis slänga den. Datumet betyder endast att produkten är bäst före det här datumet, men den kan fortfarande ätas efter det, utan att vara skadlig för hälsan. Eftersom syrade mjölkprodukter i regel är pastöriserade och har ett lågt pH-värde, kan de hålla sig i upp till tre veckor i kylskåpet. Titta och lukta på skyren och använd ditt sunda förnuft.
På Island uttalas skyr som "sgir", men i Sverige används bägge varianterna – alltså både "sgir" med i-ljud och "skyr" med y-ljud.
Ett av skälen till att det är omtyckt är det höga proteininnehållet, vilket gör att man känner sig mätt längre tid. Därför är den perfekt som frukostmat och mellanmål. Men du kan faktiskt använda skyr till alla dagens måltider.