Nyttig banankaka med chokladganache

1 timme
236 kcal

Spara nästan hälften av kalorierna som du normalt får i en chokladtoppad banankaka. Ingredienserna i vårt recept är superenkla och resultatet är himmelskt!

banankaka med choklad-ganache

GILLAR DU BANAN? Då kommer du att älska vårt goda recept på banankaka med en mjuk chokladkräm på toppen.

© wichmann+bendtsen

Banankaka med chokladganache

Prova vårt nyttigare recept på banankaka utan vitt socker och smör, men med olja, skyr och fullkorn. Vi har dragit ner på kalorierna – men höjt smaken.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 kaka

  • 6 bananer, väldigt mogna
  • 4 ägg, rumstempererade
  • 1 dl akaciahonung
  • 4 msk rapsolja
  • 2 dl kvarg, naturell
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g fulllkornsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk havssalt

Ganache:

  • 200 g mörk choklad
  • 200 ml vispbar sojagrädde eller vanlig vispgrädde

Så här gör du

  • Värm ugnen till 175°
  • Mosa bananerna med en gaffel och blanda med ägg, honung, olja och kvarg.
  • Rör ihop vaniljpulver, mjöl, bakpulver, kanel och havssalt. Blanda med de våta ingredienserna under omrörning tills du har en jämn smet.
  • Häll smeten i en springform (20 cm i diameter) och grädda i ca 40 min.
  • Smält den finhackade chokladen över ett vattenbad. Vispa grädden i den smälta chokladen tills konsistensen är mjuk och krämig.
  • Låt chokladganachen vila i 5 min och häll den över den avsvalnade banankakan.

TIPS
Kan jag baka banankakan i en långpanna?
Ja, absolut. Om det är en stor plåt ska du multiplicera denna portion med ca 4,5. För en liten plåt (ca 22 x 30 cm) multiplicerar du med 2.
Gräddningstiden kan ändras något, så kom ihåg att använda ett träspett för att kontrollera om kakan är tillräckligt genomgräddad.

TIPS
Du kan tillsätta lite mint, jordnötssmör eller lakritspulver om du vill ha en ganache med en annan smak.

TIPS
Du kan använda en stavmixer för att få perfekt konsistens på din ganache – men tänk på att sticka ner den snett i chokladen så att du inte piskar in mer luft i den.


Om du är ute efter en lite nyttigare kaka – och vem är inte det om den smakar gott – är banankakan ett utmärkt val.

Bananer är söta, och om du tillsätter mycket av den gula frukten i din tårta kan du dra ner på en av de saker som drar tårtor i en ohälsosam riktning: socker.

I det här receptet drar vi inte bara ner på sockret. Vi har faktiskt tagit bort det helt och hållet och kan servera en banankaka utan det vita strösslet, som är sötad med banan och lite honung.

Läs också: Baka hälsosammare kakor

Gula hälsobomber

Bananer är inte bara söta, de är också nyttiga. De ger dig mineraler som magnesium och kalium, men de ger dig också mättande kostfibrer och kolhydrater som ger dig bra energi.

Om du väljer I FORMs recept på banankaka med choklad får du fler hälsofördelar jämfört med vanliga banankakor.

Vårt recept ger dig till exempel färre kalorier, vi har inte använt smör och vi har också tillsatt lite fullkorn i smeten. Du kan läsa mer om detta och andra nyttiga tips i artikeln, där du också hittar inspiration till andra läckra bakverk med bananer. Du kan se fram emot ...

1 Så här gör du din banankaka nyttigare


Små byten eller justeringar kan göra stor skillnad för din hembakade banankaka.

JU MOGNARE – dina bananer är, desto sötare blir din kaka. Därmed kan du minska på sockret, eller skippa det helt.

Använd mindre socker

Socker är en viktig ingrediens i många tårtor. Istället har vi sötat den med lite honung och naturligtvis bananer. Ett bra tips är att använda mycket mogna – gärna bruna – bananer eftersom de är sötast.

Baka med olja

En traditionell banankaka bakas vanligtvis med smör. Du kan dock undvika stora mängder mättat fett genom att använda lite olja istället, till exempel rapsolja.

Häll grovt mjöl i smeten

Kakor är vanligtvis inte det bakverk där man får i sig mest kostfibrer. Men genom att byta ut en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl kan du öka fiberinnehållet en aning.
Som ett alternativ till fullkornsmjöl kan du använda havregryn.

Läs också: Mjölguide: Välj rätt mjöl

Lägg på en nyttig topping

Om du räknar kalorier kan du utan problem hoppa över toppingen. Särskilt om du väljer en klassisk kakaoglasyr med florsocker, som till största delen är flytande socker. En topping ger dock precis rätt touch - både när det gäller smak och utseende.
Hämta våra bästa tips på hälsosamma toppingar här:

CHOKLADTOPPING Bitter, mörk choklad är SÅ gott på banankakan. I vårt recept har vi valt en bredbar chokladkräm – en ganache – men du kan också bara använda mörk, smält choklad.
Välj en choklad med minst 70 procent kakao. Du får en dos nyttiga antioxidanter på köpet.

KVARGKRÄM Om du är ute efter en kalorisnål topping rekommenderar vi en kvargkräm med kakao. Den kombinerar den bittra kakaosmaken med en läcker, krämig konsistens. Få receptet här.

NÖTTER En näve hackade nötter ovanpå chokladtoppingen är både gott och nyttigt, och ser dessutom bra ut. Hasselnötter och mandlar är självklara, men valnötter är också ett bra val om du vill komplettera chokladens bittra motsvarighet till den söta kakan.
Om du föredrar en salt motpol kan du strö över grovhackade jordnötter.

Läs också: Så här hackar du jordnötter på ett enkelt sätt

BANANSKIVOR Om du inte kan få nog av banan kan du naturligtvis lägga färska bananskivor ovanpå toppingen. Tårtan måste dock ätas inom ett par timmar, annars blir bananskivorna bruna.

2 Hur varierar jag min banankaka?


Vi tror aldrig att du kommer att tröttna på vårt recept på banankaka.

Men om du gör det kan du variera med olika fyllningar för att ge dig lite extra smak eller lite mer att tugga på.

Mörk choklad och mandlar

MÖRK CHOKLAD och mandel är otroligt gott som fyllning i din hembakade banankaka.

6 x god fyllning till din banankaka

  • Mörk choklad, grovhackad – ger massor av bitter chokladsmak och bett
  • Mandel eller nötter, grovhackade – ger både smak och något att tugga på
  • Squash, riven – tillför mycket fukt som gör att kakan håller sig fräsch längre
  • Jordnötssmör – ger en underbar jordnötssmak
  • Kokosmjöl – ger en härlig smak av kokosnöt
  • Tärnad torkad frukt – för extra sötma och kostfibrer

Läs också: Kolla in vårt chokladuniversum med helt ljuvliga recept

3 Fler recept på banankaka


Kan du inte få nog av banankakor? Kolla då in dessa 4 goda recept.

Banankaka med chokladbitar och kakaosmörkräm

God banankaka med bovetemjöl och en lite annorlunda topping i form av en kräm med skyr, kakao och vanilj.

Receptet hittar du här

Kvinna håller i banankaka med kakaogrädde och bananskivor

God banankaka med bovetemjöl och en lite annorlunda topping i form av en kräm med skyr, kakao och vanilj.

Receptet hittar du här

En bit banankaka med skivade jordgubbar

Glutenfri banankaka utan mjöl och socker

Dadlar står för sötman i den här banankakan, där vetemjölet är utbytt mot kokosmjöl. Jordgubbar och smält choklad utgör toppingen.

Receptet hittar du här

Muffins med banan

Sockerfria banankakemuffins med squash

Riven squash gör de här muffinsen supersaftiga. Och de är dessutom både sockerfria och glutenfria.

Receptet hittar du här

Kanelbullar med banan

Kanelbullar med banan och aprikos

Det här är visserligen inte en banankaka, men nära nog. Det finns bananer i fyllningen till dessa delikata kanelbullar, som bakas i muffinsformar.

Receptet hittar du här

4 Är banankakan klar?


Ugnar är olika, så baktiderna kan variera något från ugn till ugn.

När din banankaka närmar sig den rekommenderade gräddningstiden kan du kontrollera den med en träspett. Stick in den i kakan där den är som högst. Om smeten fastnar måste kakan gräddas lite längre.

Om kakan inte är klar, men mörknar på ytan, kan du täcka över den med en bit plastfolie under resten av gräddningstiden.

5 Kan banankakan bakas dagen innan den ska ätas?


Ja, det går bra att baka kakan dagen innan.

Packa in kakan väl, t ex i ett par fryspåsar eller en lufttät behållare, när den har svalnat helt på plåten. Låt den stå på bänken och inte i kylskåpet.

Vänta med din topping – oavsett om det är vår chokladganache eller vanlig smält choklad – till den dag du serverar banankakan.

Läs också: Ingen hushållsvåg? Så här konverterar man från gram till dl

6 Hur länge håller en banankaka?


Om du förvarar din tårta på bänken kommer den ofta att hålla i cirka 3 dagar.

Om du använder vårt recept med chokladganache på toppen bör banankakan kylas. Här håller den sig normalt i 2 dagar. Utan ganache håller kakan längre.

7 Kan banankaka frysas?


Ja, absolut. Se till att banankakan har svalnat helt och packa sedan in den försiktigt i några fryspåsar.

Frys in tårtan utan chokladkrämen på toppen. Lägg på den först när du har tinat kakan igen.

Läs också: Hur länge din mat kan hålla sig i frysen

8 Vad är skillnaden mellan banankaka och bananbröd?


Svaret är nog nästan självförklarande. Det finns bananer i båda, men där ett bananbröd är ett sött bröd är en banankaka en riktig kaka.

Nybakat bananbröd i en brödform

ETT BANANBRÖD smakar sött, men som namnet antyder är det mer av ett bröd än en kaka. Det är därför det vanligtvis har färre kalorier.

© wichmann+bendtsen

Bananbröd

Vanligtvis innehåller ett bananbröd inget socker, men brödet har ändå en söt smak på grund av bananerna.

Brödet kan ätas som det är, eller med smör eller jordnötssmör eller en nyttig, hemgjord nötkräm. Det kommer säkert att bli populär hos barnen också.

Banankaka

En klassisk banankaka innehåller som de flesta andra kakor både smör och socker.

I FORMs recept är dock lite annorlunda. För att få en lite nyttigare kaka har vi använt (lite) honung i stället för socker och (lite) olja i stället för smör.

Ofta har man någon form av chokladtopping på banankakan, och det är också populärt att ha chokladbitar i smeten.

9 2 goda recept på bananbröd


Är du inte så förtjust i kakor? Eller tycker du att det finns en tid för allt – då kan våra två olika bananbröd vara något för dig.

Bananbrød

Världens enklaste bananbröd

Vårt bananbröd med havregryn passar perfekt som mellanmål, före träningen eller i barnens matsäck.

Receptet hittar du här

Bananbröd med bär

Bananbröd med bär och frön

Älskar du bär? Prova då vårt bananbröd med massor av bär, frön och korn.

Receptet hittar du här

2 x chokladtopping till din banankaka

Vacker chokladtopping för de noggranna

Om du har tid och vill göra det lilla extra kan du applicera din chokladkräm eller ganache i snygga små toppar. Kakan måste vara kall först.

Så här gör du:

  • Lägg grädden i en spritspåse med ett stort franskt stjärnmunstycke. Spritsa grädden i små toppar tills hela ovansidan av din banankaka är täckt.
  • Gör några små prov först, t ex på en tallrik, tills du behärskar tekniken.

Snabb chokladtopping för de som har bråttom

Om du inte har tid att göra en chokladtopping finns det en snabb lösning.

Så här gör du:

  • Lägg skivor av god, mörk choklad ovanpå den varma – inte rykande heta – banankakan. Låt chokladen smälta av sig själv.
  • Strö över hackade mandlar innan chokladen stelnar. Detta kamouflerar det faktum att chokladen kanske inte är helt slät.

Läs också: Mandlar är lysande om du vill gå ner i vikt