Nyttig banankaka med chokladganache
Spara nästan hälften av kalorierna som du normalt får i en chokladtoppad banankaka. Ingredienserna i vårt recept är superenkla och resultatet är himmelskt!
Spara nästan hälften av kalorierna som du normalt får i en chokladtoppad banankaka. Ingredienserna i vårt recept är superenkla och resultatet är himmelskt!
Prova vårt nyttigare recept på banankaka utan vitt socker och smör, men med olja, skyr och fullkorn. Vi har dragit ner på kalorierna – men höjt smaken.
TIPS
Kan jag baka banankakan i en långpanna?
Ja, absolut. Om det är en stor plåt ska du multiplicera denna portion med ca 4,5. För en liten plåt (ca 22 x 30 cm) multiplicerar du med 2.
Gräddningstiden kan ändras något, så kom ihåg att använda ett träspett för att kontrollera om kakan är tillräckligt genomgräddad.
TIPS
Du kan tillsätta lite mint, jordnötssmör eller lakritspulver om du vill ha en ganache med en annan smak.
TIPS
Du kan använda en stavmixer för att få perfekt konsistens på din ganache – men tänk på att sticka ner den snett i chokladen så att du inte piskar in mer luft i den.
Om du är ute efter en lite nyttigare kaka – och vem är inte det om den smakar gott – är banankakan ett utmärkt val.
Bananer är söta, och om du tillsätter mycket av den gula frukten i din tårta kan du dra ner på en av de saker som drar tårtor i en ohälsosam riktning: socker.
I det här receptet drar vi inte bara ner på sockret. Vi har faktiskt tagit bort det helt och hållet och kan servera en banankaka utan det vita strösslet, som är sötad med banan och lite honung.
Läs också: Baka hälsosammare kakor
Bananer är inte bara söta, de är också nyttiga. De ger dig mineraler som magnesium och kalium, men de ger dig också mättande kostfibrer och kolhydrater som ger dig bra energi.
Om du väljer I FORMs recept på banankaka med choklad får du fler hälsofördelar jämfört med vanliga banankakor.
Vårt recept ger dig till exempel färre kalorier, vi har inte använt smör och vi har också tillsatt lite fullkorn i smeten. Du kan läsa mer om detta och andra nyttiga tips i artikeln, där du också hittar inspiration till andra läckra bakverk med bananer. Du kan se fram emot ...
Små byten eller justeringar kan göra stor skillnad för din hembakade banankaka.
Vi tror aldrig att du kommer att tröttna på vårt recept på banankaka.
Men om du gör det kan du variera med olika fyllningar för att ge dig lite extra smak eller lite mer att tugga på.
Kan du inte få nog av banankakor? Kolla då in dessa 4 goda recept.
Testa också: Enkel, saftig kanelkaka
Ugnar är olika, så baktiderna kan variera något från ugn till ugn.
När din banankaka närmar sig den rekommenderade gräddningstiden kan du kontrollera den med en träspett. Stick in den i kakan där den är som högst. Om smeten fastnar måste kakan gräddas lite längre.
Om kakan inte är klar, men mörknar på ytan, kan du täcka över den med en bit plastfolie under resten av gräddningstiden.
Ja, det går bra att baka kakan dagen innan.
Packa in kakan väl, t ex i ett par fryspåsar eller en lufttät behållare, när den har svalnat helt på plåten. Låt den stå på bänken och inte i kylskåpet.
Vänta med din topping – oavsett om det är vår chokladganache eller vanlig smält choklad – till den dag du serverar banankakan.
Läs också: Ingen hushållsvåg? Så här konverterar man från gram till dl
Om du förvarar din tårta på bänken kommer den ofta att hålla i cirka 3 dagar.
Om du använder vårt recept med chokladganache på toppen bör banankakan kylas. Här håller den sig normalt i 2 dagar. Utan ganache håller kakan längre.
Ja, absolut. Se till att banankakan har svalnat helt och packa sedan in den försiktigt i några fryspåsar.
Frys in tårtan utan chokladkrämen på toppen. Lägg på den först när du har tinat kakan igen.
Läs också: Hur länge din mat kan hålla sig i frysen
Svaret är nog nästan självförklarande. Det finns bananer i båda, men där ett bananbröd är ett sött bröd är en banankaka en riktig kaka.
Är du inte så förtjust i kakor? Eller tycker du att det finns en tid för allt – då kan våra två olika bananbröd vara något för dig.