Kan man äta halloweenpumpa?

Halloween-pumpa funkar bra för både soppa och syltning. Se fyra andra pumpafavoriter här:

Pumpa och pajer med utskurna leende ansikten på köksbord

HALLOWEEN-PUMPA Från pajer och muffins till soppor och sallader. Du kan förvandla pumpan till många olika rätter.

© iStock

Om du tänker på de stora orange pumporna, som lyser upp villakvarteren i oktober så passar de till mycket mer än att bara karva lyktor av.

De allra minsta halloweenpumporna är inte särskilt goda, men de större modellerna av halloweenpumpa är däremot gott att ha i allt ifrån soppa och paj till goda grytor och desserter.

Gör som amerikanerna och förvandla innehållet i din pumpa till en paj eller muffins. Eller koka bitar av pumpa i en lag med vanilj och ingefära. Den syltade pumpan är god hela hösten som tillbehör till gryträtter.

Du kan också baka skivad pumpa i ugnen med rosmarin och olivolja och blanda dem i en sallad. Och så klassikern av hösträtter: krämig pumpasoppa. Lite ingefära och chili ger smaken en extra skjuts.

Fröna kan du torka och rosta i ugnen med olivolja och lite salt innan du strör dem på soppan. Pumpa är båda kalorisnålt och kolhydratsfattigt.

FYRA FAVORITER

Under de senaste åren har det kommit många nya pumpasorter på marknaden, så du kan hitta pumpa i alla möjliga former, färger och storlekar. Här är fyra fina förslag:

Hokkaidopumpa
© iStock

HOKKAIDOPUMPA

Härstammar från Japan, därav namnet. Den finns också i en grön variant.

Butternutpumpa
© iStock

BUTTERNUTPUMPA

ser lite ut som en förvuxen jordnöt. Köttet är orange och smaken är söt och nötig.

Spaghettipumpa
© iStock

SPAGHETTIPUMPA

har fått sitt namn eftersom fruktköttet liknar spagettistrån när det skrapas ut med en gaffel efter att pumpan har varit i ugnen.

Pumpe
© iStock

GRÖN OCH GUL SQUASH

hittar du året runt i matbutiker, och de kan användas i allt från kakor till grytor.