Ugnsbakad pumpagröt

45 minuter
289 kcal

Påminner om varm äppelpaj, men här är huvudingrediensen pumpa. Smaksätt desserten med kanel, ingefära och muskotnöt.

Ugnsbakad pumpagröt

PUMPAGRÖT – Kokning gör pumpan vattnig. Ugnen, däremot, är optimal eftersom en del av vätskan avdunstar vilket gör smaken koncentrerad och karamelliserad.

© wichmann+bendtsen

Ugnsbakad pumpagröt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Pumpagröt

  • 10 g pekannötter
  • ¾ dl pumpapuré, se recept nedanför
  • 2 dl grovvalsade havregryn
  • ¾ msk torkade tranbär
  • ½ ägg
  • 1 dl lättmjölk
  • ¼ dl lönnsirap
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ tsk malen kanel
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk stött muskotnöt
  • ¼ tsk stött ingefära
  • ½ tsk bakpulver

Servering:

  • 1 dl grekisk yoghurt, 2 %
  • ¼ granatäpple

Pumpapuré – 1 Liter

  • ½ hokkaidopumpa eller butternut

Så här gör du pumpagröt

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Hacka nötterna grovt.
  • Rör ihop alla ingredienser till gröten ordentligt och häll i en ugnsfast form.
  • Baka i cirka 35 min, eller tills den har konsistens som en svampig kaka.
  • Skär ut i passande portioner, och servera ljummen med grekisk yoghurt och granatäppelkärnor.

Så här gör du pumpapurén

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Dela pumpan i två och skrapa ur kärnorna.
  • Placera de två halvorna pumpa i en ugnsfast form med skalet uppåt och baka i cirka 45 min, tills de är helt möra.
  • Kyl ner, ta bort skalet och mixa köttet tills du har en jämn puré.
  • Häll i en lufttät behållare och förvara i kylen tills den ska användas. Den kan hålla sig i kylen 3 dagar, men kan också frysas ner.

TIPS Gör en stor portion, så har du frukost till hela veckan. Variera smaken genom olika toppingar, t ex banan, bär och yoghurt eller gör en lyxvariant med kolasås.