Diarré och matförgiftning

Diarré och matförgiftning förekommer ofta på semesterresor till Asien och Sydamerika, men ibland kan det även hända i ditt eget kök eller på restaurang. Läs här vad du själv kan göra för att bli av med just de här magproblemen.

Kvinna håller sig, smärtor, toalett.

Du har våldsam diarré och känner dig allmänt dålig

Kräksjuka, matförgiftning eller en klassisk turistmage kan få de flesta att gå ner för räkning. Infektionen kommer normalt mycket plötsligt och går i regel över på några dagar.

Typiska symptom på diarré och matförgiftning

  • Akut diarré, illamående och eventuellt feber och kräkningar samt smärtor i hela magen. Symptomen kan börja ett par timmar efter att du har blivit smittad, men det kan också ta ett par dagar.

Så blir du av med svullen mage

Därför får du diarré och matförgiftning

En av de vanligaste orsakerna till en maginfektion är något så otäckt som avföringsrester i maten eller i en swimmingpool. Risken är stor när du är på semester, särskilt i Asien och Mellan- och Sydamerika. Det är till exempel nästan omöjligt att resa till Indien eller Nepal utan att bli dålig i magen. Du kan dock riskera en mag- och tarminfektion i ditt eget kök eller på restaurang, oftast beroende på bakterier som salmonella eller campylobacter, men även virus eller parasiter.

Vet du hur länge du kan gå med hosta innan du bör söka läkare?

Detta kan du göra vid diarré och matförgiftning

Du kan förebygga maginfektioner genom att äta tillskott med mjölk­syre­bakterier, dricka flaskvatten eller kokt vatten och undvika istärningar på semestern. Dessutom är det viktigt med en god hygien hemma i ditt eget kök. När du väl har drabbats är de flesta infektioner lyckligtvis relativt milda och går över av sig själva. Har du blodig diarré eller hög feber ska du dock alltid söka läkare. Det viktigaste är att du får i dig rikligt med vätska. Drick vatten med lite salt och socker.

De mest lästa artiklarna just nu

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background