Hooked på hokkaido

Den ser fantastisk ut med sin orange färg! Ta med pumpan hem och använd det mjuka fruktköttet och den nötiga smaken i både söta och salta rätter.

En hög med hokkaidopumpor.

HOKKAIDO är full av vitamin A och kostfiber. Bli inspirerad att använda den i din mat.

© iStock

Det finns en anledning till att hokkaido är den mest sålda pumpan. Jämfört med andra sorter har den en mer koncentrerad, nötaktig smak och ett mjukt, lent fruktkött som gör den väldigt mångsidig.

Om du lagar mat med hokkaido får du massor av vitamin A och mättnadskänsla för pengarna.

Läs också: Hur du får in mer grönsaker i din vardag

Därför har vi samlat våra bästa recept för hokkaido i allt från soppor, sallader och kakor. Eller helt enkelt – bakade i ugnen.

Du får också tips om förvaring, tillagning och hur man skär den orange grönsaken.

1 Så här bakar du hokkaido i ugnen


Hokkaido har i sig en mild och söt nötaktig smak, men om du bakar den i ugnen blir smaken koncentrerad och mer framträdande.

När den orangefärgade grönsaken är färdigbakad kan den serveras som pommes frites till en varmrätt, läggas i sallader eller mosas till en soppa, puré eller användas i t ex lasagne. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Receptet på bakad pumpa hittar du här.

Bakade hokkaidobitar på bakplåtspapper

Ugnsbakad pumpa

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ hokkaidopumpa
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk paprika
  • ½ tsk chili
  • stjälk färsk timjan
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Skrapa ur kärnorna ur pumpan och skär i skivor.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med olja och strö över kryddor och små timjankvistar.
  • Baka i 20 min vid 180 grader varmluft.

2 12 recept med hokkaido


Har du slut på idéer i köket? Kolla in dessa goda och nyttigt recept med hokkaido – både som du känner igen den, och i rätter där du kanske inte förväntar dig att hitta en pumpa...

Soppa

Krämig hokkaidosoppa med krisp
© wichmann+bendtsen

Krämig hokkaidosoppa med krisp

Förhöj smaken på soppan genom att först baka pumpan i ugnen. Här med ett läckert strössel av kikärtor och äppelbitar på toppen.

Se receptet här

Sallader

Sallad med pumpa, quinoa och tofu

Sallad med pumpa, quinoa och tofu

Prova den här goda salladen som verkligen gör dig mätt. Pumpan får hälsosamt sällskap av tofusticks, quinoa, aubergine och apelsin. Mmmm...

Se receptet här

Buddha bowl med ugnsbakad pumpa
© Wichmann+bendtsen

Buddha bowl med ugnsbakad pumpa

En inbjudande bowl fylld med nyttiga ingredienser och kryddor som ger smak och sting. Ett bra förslag om du ska bjuda vegetarianer på middag.

Se receptet här

Couscous-sallad med karamelliserad pumpa

Couscous-sallad med karamelliserad pumpa

Enkel marockanskinspirerad sallad som kan toppas med olika grillade grönsaker – här serverad med grillad hokkaido.

Se receptet här

Pasta

Pumpalasagne med ricotta och spenat
© wichmann+bendtsen

Pumpalasagne med ricotta och spenat

Smakerna av pumpa, spenat och ricotta kompletterar varandra i denna nytolkning av en gammal italiensk klassiker. Buon appetito!

Se receptet här

Desserter

Rawcake med hokkaido och rödbetor
© wichmann+bendtsen

Raw cake med hokkaido och rödbetor

En tårta som är så färgglad att den får dina gäster att tappa hakan! Dessutom är den både nyttig och god, så du kan lätt ta en extra bit.

Se receptet här

Spröda pumpavåfflor med sirap
© wichmann+bendtsen

Krispiga pumpavåfflor med sirap, nötter och choklad

Blanda ner pumpapuré i smeten och ge dina våfflor en nötaktig smak. Ät dem med läckra toppings efter smak.

Se receptet här

Bakad pumpagröt
© wichmann+bendtsen

Bakad pumpagröt

Påminner om varm äppelpaj, men här är huvudingrediensen hokkaido. Smaksätt desserten med kanel, ingefära och muskotnöt.

Se receptet här

Bakverk

Kryddade pumpamuffins

Kryddade pumpamuffins

Pumpor är söta, mjuka och smakar inte så mycket i sig själva. Om du bakar med dem kan du smaksätta dem med de kryddor du tycker bäst om.

Se receptet här

Pumpabröd

Pumpabröd med kikärts- och quinoamjöl

Glutenfritt bröd med pumpakärnor och kryddor, perfekt som ett matigt bröd, t ex till en matig sallad.

Se receptet här

Tillbehör

Syltede græskar
© wichmann+bendtsen

Inlagd pumpa

Om du har acaciahonung och äppelcidervinäger hemma kan du enkelt göra hemlagade pumpapickles. Kolla in receptet!

Se receptet här

Bakade hokkaido-pommes med fetaost

Bakade hokkaidopommes frites med fetaost

Använd pumpapommes frites som ett enkelt tillbehör eller blanda dem i en sallad med vad du har i kylskåpets krispiga låda.

Se receptet här

3 Vad är skillnaden mellan hokkaido och pumpa?


Hokkaido och pumpa är båda typer av squash, men de skiljer sig åt i utseende, konsistens och smak.

Mix av olika pumpasorter
© iStock

Pumpa

  • Mer oval och långsträckt form
  • Grön, gul, orange eller vit
  • Är större i storlek
  • Söt smak med tendens att vara vattnig
  • Fast kött, vilket gör dem lämpliga för bakning och grillning.
Hög med hokkaido-pumpor
© iStock

Hokkaido

  • Rund form
  • Djupt orange
  • Ofta mindre än andra pumpor
  • Söt, nötaktig smak
  • Mjukt fruktkött som gör dem lämpliga för puréer, soppor och bakning.

Vad betyder hokkaido?

Namnet kommer från den japanska ön Hokkaido, där pumpan har odlats i många år.

Regionen är känd som Japans skafferi på grund av sitt tempererade klimat, som är idealiskt för odling av grönsaker.

Idag odlas hokkaido också i stor utsträckning på våra breddgrader, så att den kan köpas nyskördad och klimatvänlig.

Läs också: Ät klimatvänligt med I FORMs klimatpyramid

4 Vad är hokkaido bra för?


Hokkaido är i allmänhet en näringsrik grönsak. Dess höga kostfiber innehåll gör den mättande och hjälper till med matsmältningen och tarmhälsan.

Läs också: Se vilka livsmedel som gynnar din tarm – och vilka du bör begränsa

Den är också väldigt allsidig och kan ersätta potatis i soppor om du vill dra ner på kolhydrater och kalorier för att gå ner i vikt.

Här är en lista över alla bra saker som hokkaido innehåller:

Hur mycket kostfiber innehåller hokkaido?

Hokkaido innehåller hela 3 gram kostfiber per 100 gram. Det betyder att den kan slå de flesta grönsaker.

Ett högt innehåll av kostfibrer ger mättnadskänsla, en frisk mage och god matsmältning.

Här kan du se kostfiberinnehållet i hokkaido jämfört med andra grönsaker.

KÄLLA: DTU

Spetskål
© iStock

Spetskål 2 g

Morot
© iStock

Morot 2,5 g

Gröna bönor
© iStock

Gröna bönor 3 g

Hokkaido
© iStock

Hokkaido 3 g

Broccoli
© iStock

Broccoli 3 g

Hur många kalorier innehåller hokkaido?

Det finns bara 34 kalorier per 100 g hokkaido, vilket gör det till en lågkalorigrönsak.

En skål med pumpasoppa och potatissoppa har olika kaloriinnehåll

Spara kalorier med hokkaido

Om du till exempel byter ut potatisen mot hokkaido i din soppa sparar du ungefär hälften av kalorierna.

5 När är Hokkaido mogen?


Stjälken avslöjar när hokkaidopumpan är mogen. Den tjocka, lite mjuka stjälken blir mer och mer korkaktig i takt med att frukten mognar.

Håll också utkik efter färgen, som ska vara djupt orange.

Hokkaido skördas på hösten från cirka augusti till oktober, men de har lång hållbarhet och säljs ofta under större delen av vintern.

Var kan du köpa hokkaido?
I alla större livsmedelsbutiker, grönsakshandlare och i vägkantsstånd.

Du kan också plantera hokkaido i trädgården, men då krävs det gott om plats, ca 4 kvadratmeter per planta.

6 Hur länge håller en Hokkaido?


Länge! I kylskåp kan pumpan hålla sig i cirka 2 månader, medan den kan hålla sig färsk i så länge som 5 månader i ett rum på 12 grader.

Förvara alltid hokkaidopumpor på en torr och sval plats.

Kan du frysa hokkaido?

Pumpa kan frysas och behöver inte blancheras i förväg. Den förlorar dock sin sprödhet och passar bäst till pumpasoppa efter upptining.

7 Hur länge ska hokkaido koka?


Hokkaido i en kastrull
© iStock

Tillagningstiden för en hokkaido beror på hur stora bitarna skärs i. Men 15–20 minuter är inte så illa.

Hokkaido i ugn
© iStock

Hur länge ska hokkaido bakas i ugnen?

Det beror på hur stora bitarna är. En halverad hokkaidopumpa behöver ca 25–40 minuter.

Om den skärs finare behöver den en kortare tillagningstid.

8 Hur smakar hokkaido?


Den har en mjuk, söt och lite nötaktig smak som är mer koncentrerad än andra sorter. När hokkaidopumpan kokas och vattnet dras ur den blir smaken ännu mer uttalad.

När du lagar mat med pumpa, välj en liten eftersom smaken är mer komprimerad och mindre vattnig i små pumpor.

9 Kan man äta skalet på en hokkaido?


Ja, du behöver inte skala pumpan innan du tillagar den. Skalet är så tunt att det snabbt blir mört när det tillagas.

På så sätt bevarar du också de många fibrerna i skalet och ger extra smak och färg till dina rätter.

En hokkaido skalas

SKALAR DU HOKKAIDO? Testa att låta bli. Skalet är fullt ätbart och fullt av fibrer.

© iStock

Hur kan jag använda hela pumpan?

Kärnorna kan torkas i ugnen och kryddas efter smak och sedan användas i sallader, som ett gott mellanmål eller som garnering till pumpasoppa.
Eller spara fröna och gör groddar av dem innan du planterar ut dem själv.

Innehållet kan användas i stället för morötter i en morotskaka eftersom de mixade pumpkärnorna tillför mycket fukt, smak och sötma till kakan på samma sätt som morötter gör.

Läs också: Kan du äta Halloween-pumpa?

10 Vad kan man använda hokkaido pumpa till?


Hokkaidopumpor är populära både i det salta och söta köket.

De är lämpliga för bakning, särskilt för att göra pumpapuré till pajer, kakor och muffins.
De används också i puréer, soppor, matpajer och grytor. Eller som fyllning i ugnsrostad kyckling eller som tillbehör till pommes frites. Du kan till och med sylta dem eller göra sylt av dem.

Med andra ord är de supermångsidiga och kan användas på många olika sätt i köket.

Se recept med hokkaido här.

Hur tillagar man hokkaido?
Du kan koka, baka, puréa, mosa, ånga, sylta och rosta hokkaidopumpor. De kan också användas i kakor, bröd och desserter eftersom de har en något söt smak.

Kan man äta hokkaido rå?
I teorin kan du äta den rå, men den kommer att smaka bittert. Om du värmer upp den blir den sötare i smaken eftersom stärkelsen omvandlas till glukos. Det är också därför potatisen ändrar smak från rå till tillagad.