Hooked på hokkaido
Den ser fantastisk ut med sin orange färg! Ta med pumpan hem och använd det mjuka fruktköttet och den nötiga smaken i både söta och salta rätter.
Den ser fantastisk ut med sin orange färg! Ta med pumpan hem och använd det mjuka fruktköttet och den nötiga smaken i både söta och salta rätter.
Det finns en anledning till att hokkaido är den mest sålda pumpan. Jämfört med andra sorter har den en mer koncentrerad, nötaktig smak och ett mjukt, lent fruktkött som gör den väldigt mångsidig.
Om du lagar mat med hokkaido får du massor av vitamin A och mättnadskänsla för pengarna.
Läs också: Hur du får in mer grönsaker i din vardag
Därför har vi samlat våra bästa recept för hokkaido i allt från soppor, sallader och kakor. Eller helt enkelt – bakade i ugnen.
Du får också tips om förvaring, tillagning och hur man skär den orange grönsaken.
Hokkaido har i sig en mild och söt nötaktig smak, men om du bakar den i ugnen blir smaken koncentrerad och mer framträdande.
När den orangefärgade grönsaken är färdigbakad kan den serveras som pommes frites till en varmrätt, läggas i sallader eller mosas till en soppa, puré eller användas i t ex lasagne. Det är bara fantasin som sätter gränser!
Receptet på bakad pumpa hittar du här.
Har du slut på idéer i köket? Kolla in dessa goda och nyttigt recept med hokkaido – både som du känner igen den, och i rätter där du kanske inte förväntar dig att hitta en pumpa...
Hokkaido och pumpa är båda typer av squash, men de skiljer sig åt i utseende, konsistens och smak.
Namnet kommer från den japanska ön Hokkaido, där pumpan har odlats i många år.
Regionen är känd som Japans skafferi på grund av sitt tempererade klimat, som är idealiskt för odling av grönsaker.
Idag odlas hokkaido också i stor utsträckning på våra breddgrader, så att den kan köpas nyskördad och klimatvänlig.
Läs också: Ät klimatvänligt med I FORMs klimatpyramid
Hokkaido är i allmänhet en näringsrik grönsak. Dess höga kostfiber innehåll gör den mättande och hjälper till med matsmältningen och tarmhälsan.
Läs också: Se vilka livsmedel som gynnar din tarm – och vilka du bör begränsa
Den är också väldigt allsidig och kan ersätta potatis i soppor om du vill dra ner på kolhydrater och kalorier för att gå ner i vikt.
Här är en lista över alla bra saker som hokkaido innehåller:
Det finns bara 34 kalorier per 100 g hokkaido, vilket gör det till en lågkalorigrönsak.
Stjälken avslöjar när hokkaidopumpan är mogen. Den tjocka, lite mjuka stjälken blir mer och mer korkaktig i takt med att frukten mognar.
Håll också utkik efter färgen, som ska vara djupt orange.
Hokkaido skördas på hösten från cirka augusti till oktober, men de har lång hållbarhet och säljs ofta under större delen av vintern.
Var kan du köpa hokkaido?
I alla större livsmedelsbutiker, grönsakshandlare och i vägkantsstånd.
Du kan också plantera hokkaido i trädgården, men då krävs det gott om plats, ca 4 kvadratmeter per planta.
Länge! I kylskåp kan pumpan hålla sig i cirka 2 månader, medan den kan hålla sig färsk i så länge som 5 månader i ett rum på 12 grader.
Förvara alltid hokkaidopumpor på en torr och sval plats.
Pumpa kan frysas och behöver inte blancheras i förväg. Den förlorar dock sin sprödhet och passar bäst till pumpasoppa efter upptining.
Den har en mjuk, söt och lite nötaktig smak som är mer koncentrerad än andra sorter. När hokkaidopumpan kokas och vattnet dras ur den blir smaken ännu mer uttalad.
När du lagar mat med pumpa, välj en liten eftersom smaken är mer komprimerad och mindre vattnig i små pumpor.
Ja, du behöver inte skala pumpan innan du tillagar den. Skalet är så tunt att det snabbt blir mört när det tillagas.
På så sätt bevarar du också de många fibrerna i skalet och ger extra smak och färg till dina rätter.
Kärnorna kan torkas i ugnen och kryddas efter smak och sedan användas i sallader, som ett gott mellanmål eller som garnering till pumpasoppa.
Eller spara fröna och gör groddar av dem innan du planterar ut dem själv.
Innehållet kan användas i stället för morötter i en morotskaka eftersom de mixade pumpkärnorna tillför mycket fukt, smak och sötma till kakan på samma sätt som morötter gör.
Läs också: Kan du äta Halloween-pumpa?
Hokkaidopumpor är populära både i det salta och söta köket.
De är lämpliga för bakning, särskilt för att göra pumpapuré till pajer, kakor och muffins.
De används också i puréer, soppor, matpajer och grytor. Eller som fyllning i ugnsrostad kyckling eller som tillbehör till pommes frites. Du kan till och med sylta dem eller göra sylt av dem.
Med andra ord är de supermångsidiga och kan användas på många olika sätt i köket.
Se recept med hokkaido här.
Hur tillagar man hokkaido?
Du kan koka, baka, puréa, mosa, ånga, sylta och rosta hokkaidopumpor. De kan också användas i kakor, bröd och desserter eftersom de har en något söt smak.
Kan man äta hokkaido rå?
I teorin kan du äta den rå, men den kommer att smaka bittert. Om du värmer upp den blir den sötare i smaken eftersom stärkelsen omvandlas till glukos. Det är också därför potatisen ändrar smak från rå till tillagad.