Kan man tvätta bort fruktens bekämpningsmedel?

Du kan inte få bort alla spår av bekämpningsmedel genom att skölja frukt och grönt. Men du får bort en del genom att skala frukten och grönsakerna.

Händer som tvättar gröna äpplen under kranen.

BEKÄMPNINGSMEDEL undviker du bäst genom att köpa ekologiskt. Men du bör alltid skölja frukt och grönt.

© iStock

Det är alltid en bra idé att skölja frukt och grönsaker ordentligt innan du sätter tänderna i dem. På så sätt minskar du risken att bli sjuk av eventuella jordrester eller bakterier från händerna som har skördat frukten.

Men om du tror att en tur under kranen tar bort alla rester av bekämpningsmedel har vi tyvärr dåliga nyheter. Bekämpningsmedel, eller pesticider, används av bönder för att bekämpa ogräs, svamp och skadedjur, och en del av det hamnar på grödorna.

Eftersom bekämpningsmedel har olika egenskaper är vissa lättare att tvätta bort än andra. En studie med jordgubbar, från DTU, visar att cirka ¹⁄³ av två sorters bekämpningsmedel kunde avlägsnas, medan endast ¹⁄5 av en tredje sorts bekämpningsmedel gav vika för kallt vatten.

Rester av bekämpningsmedel finns framförallt i skalet och du slipper därför mycket av dem om du skalar frukt och grönsaker.

Ekologiska produkter är ett bra val om du vill undvika rester av bekämpningsmedel i salladen eller fruktskålen, även om en del medel faktiskt är tillåtna i ekologisk produktion.

Står valet mellan konventionellt producerad frukt och grönsaker från Sverige eller utlandet får du färre pesticider om du väljer de svenska.