Ris är en vanlig orsak till matförgiftning

Om du skulle gissa vilka livsmedel som oftast orsakar kräkningar och diarré, skulle ris förmodligen inte vara ett av dem. Men denna populära stapelvara kan lätt utveckla toxiner som skickar dig till toaletten.

Kvinna på väg att kräkas i toaletten

4-6 TIMMAR är tider det tar från att du ätit dåligt ris till det att det kommer upp igen.

© iStock

Din kropp känns konstig, magen börjar vrida sig och illamåendet smyger sig på.

Plötsligt befinner du dig med huvudet i toaletten, och snart trycker det på i andra änden också.

Om du har ätit ris under de senaste 4–6 timmarna kan detta vara orsaken. Den populära stärkelsekällan kan orsaka matförgiftning om du glömmer en viktig regel.

Detta enligt Klaus Theede, överläkare på gastroavdelningen på Hvidovre sjukhus.

Läs också: 6 tips för att undvika magbesvär vid buffén

Ris ska inte stå på diskbänken

När du lagar en varm rätt och har rester som du vill spara ska du kyla ner dem så att temperaturen sjunker från 65 till 10 grader inom högst fyra timmar.

Detta gäller även – och kanske framför allt – ris. Men det är många som inte vet om det.

Ris innehåller ofta bakterien Bacillus cereus. Den kan bilda så kallade sporer, som inte bryts ned vid tillagning.

Läs också: Ris - välj det färgade

Om riset får stå i rumstemperatur i flera timmar växer sporerna till bakterier och bildar gifter som gör oss sjuka.

Det knepiga med gifter är att de inte förstörs av uppvärmning. När de väl finns i riset kan du inte bli av med dem igen.

Därför bör du bara värma upp ris som har svalnat snabbt efter att det har kokats. Överläkaren själv värmer dock inte upp ris och råder dig att göra detsamma.

KÄLLA: Klaus Theede, överläkare på gastroenheten på Hvidovre sjukhus