När är multivitamintabletter viktigt?

Multivitaminer och mineraltillskott är det populäraste kosttillskottet. De små all round-pillren består av en blandning av vitaminer och mineraler, som bidrar till en välfungerande kropp, men faktiskt är tabletterna onödiga, så länge du äter hälsosamt och varierat. Läs mer här om varför och när multivitamin kan vara bra för dig.

Piller

BORDE DU ÄTA MULTIVITAMIN-TABLETTER? Få svaret här.

Vem är det bra för?

Kosttillskottens svar på en schweizisk armékniv är inget för dig som äter en vanlig sund kost. Multipiller med vitaminer och mineraler kan ge ett bidrag, men mängderna är i allmänhet för små för att kunna avhjälpa en verklig brist på något vitamin eller ett mineral. Om du kommer in i en period då du av någon anledning äter mycket lite eller mycket ensidigt kan multipiller dock vara ett bra alternativ.

Hur mycket kan jag äta?

Ta aldrig mer än den rekommenderade dagliga dosen eftersom piller kan innehålla vitaminer och mineraler som blir giftiga om de intas i för stora mängder. Var också uppmärksam på att multivitaminpiller inte kan användas som hjälp om du har upptäckt att du har brist på till exempel järn, magnesium eller kalcium. Det är ett allroundpiller som i princip täcker ditt basbehov av mikronäringsämnen.

Vilken mat ger samma effekt?

Du får i dig en rejäl blandning vitaminer och mineraler bara genom att äta en vanlig sund kost bestående av:

  • Fisk och fågel
  • Frukt och grönsaker
  • Fullkorn
  • Bra växtoljor som olivolja, rapsolja och olja gjord på nötter

En vitamintablett innehåller 3 saker

1. Vattenlösliga vitaminer – Vitamin B och C som kroppen behöver dagligen eftersom de bara finns kvar i kroppen en kort tid. Av samma anledning är de harmlösa att inta i större mängder.

2. Fettlösliga vitaminer – Vitamin A, D, E och K, som ska intas med lite fett för att fungera, och som är farliga att inta i för stora mängder.

3. Mineraler Kalcium, zink och järn som din kropp behöver för att fungera optimalt.

LÄS OCKSÅ: Vad gör zink i min kropp?