Nyttiga köttbullar med havregryn, serverade med potatis och sallad

70 minuter
553 kcal

Dessa klassiska köttbullar är mixade med havregryn. En hit för både mage och smaklökar.

Tallrik med köttbullar, potatis och sallad

KÖTTBULLAR MED HAVREGRYN – är enkel vardagsmat som både barn och vuxna kan njuta av.

© wichmann+bendtsen

Nyttiga köttbullar med havregryn, serverade med potatis och sallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ stor gul lök
  • 250 g blandfärs
  • ¾ dl finvalsade havregryn
  • ½ ägg
  • ½ dl mjölk
  • ¾ tsk salt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 400 g potatis
  • ½ msk smör
  • Havssalt

Sallad:

  • ½ stort äpple
  • ¼ gurka
  • 62 g machesallad
  • 1 msk grovhackade valnötter

Creme fraichedressing:

  • 1 dl lätt creme fraiche
  • ½ tsk dijonsenap
  • ½ tsk akaciahonung eller socker
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ¼ dl färska örter (ev)

Så här gör du:

  • Finhacka löken och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Låt den vila i 30 min i kylskåpet. Värm ugnen till 200°C varmluft.
  • Forma 12 köttbullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 25 min – vänd dem efter 15 min.
  • Koka potatisen tills den är mjuk och skär den sedan i bitar. Stek dem i en stekpanna i lite smör på hög värme tills de får en fin krispig yta. Salta och peppra.
  • Finhacka äpple och gurka och blanda med sallad och grovhackade valnötter.
  • Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Tips

  • Du kan variera smaksättningen med timjan, spiskummin, vitlök, chili och curry.
  • Rör inte i fyllningen för länge, då blir köttbullarna hårda som kanonkulor.
  • Du kan variera smaksättningen med timjan, spiskummin, vitlök, chili och curry.
  • Du kan riva löken mycket fint på ett rivjärn om du har barn som inte vill ha lök (när de vet att det är lök i).