Airfryer – hälsosamt eller bara hajpat?

Den var tänkt att vara fritösens hälsosamma lillasyster, men airfryern kan göra mycket mer än att steka pommes frites, och den är snabb och billig(are) i drift.

airfryer på köksbord, kvinnoarm.

AIRFRYERN - kan bäst beskrivas som en blandning av en fritös och en varmluftsugn.

© iStock

För bara fem år sedan hade de flesta svenskar förmodligen aldrig hört talas om en airfryer.

Men med coronapandemin och sedan inflationen har den lilla kökshjälpen smugit sig in i många hem, och kokböcker med airfryers finns på bokhandlarnas bästsäljarlistor.

Läs också: Hälsosam och enkel middag - på max 30 minuter

Men vad exakt är det för pryl? Tänk om en varmluftsugn och en fritös fick ett barn tillsammans – där har du airfryern.

Vi har talat med Britt Andersen, författare till flera böcker om airfryers. Scrolla ner för att lära dig mer om köksmaskinen och få hennes bästa tips och tricks.

1 Vad är en airfryer?


Airfryern är en köksapparat som tillagar din mat genom att cirkulera varm luft runt den mycket snabbt. På så sätt liknar den en liten varmluftsugn.

Luften cirkulerar dock mycket snabbare i en airfryer, så du kan korta ner en stor del av tillagningstiden.

Samtidigt kan du se fram emot ett krispigt och saftigt resultat när du väljer airfryer eftersom den varma, snabbt cirkulerande luften frigör fukten i maten.

Det innebär att du kan använda airfryer för att tillaga många rätter som traditionellt förknippas med fritering.

2 Vad är det fina med en airfryer?


Airfryern har två stora fördelar.

Den ena är att du kan laga mat utan eller med mycket lite fett.

Du kan t ex göra krispiga hemlagade pommes frites med bara en matsked olja. Det är värmen och luften som ger dig en krispig yta, även utan fett.

Så om din ursprungliga plan var att fritera är det utan tvekan hälsosammare att lägga maten i en airfryer, där du kan använda 80-90 procent mindre olja.

Vissa rätter kommer därför att spara en hel del kalorier. Om alternativet till dina pommes frites eller vårrullar är en sallad eller ugnsbakade grönsaker är det förstås en annan sak.

3 Airfryer, varmluftsugn och fritös - vad är skillnaden?


Kort om de tre köksassistenterna

Illustration av airfryer
© iStock

Airfryer

  • Tillagar mat med hjälp av varmluft som cirkulerar snabbt.
  • Fukt och vatten i maten värms upp till en tillräckligt hög temperatur för att frigöra och skapa en krispig yta samtidigt som safterna i maten bevaras.
  • Kräver (nästan) ingen uppvärmning och tillagningstiden är kortare än i en ugn.
Illustration av varmluftsugn
© iStock

Varmluftsugn

  • Fläkten fördelar värmen jämnt i ugnen, men du får inte samma krispighet som i en airfryer, där värmen cirkulerar snabbare och runt maten.
  • Stort ugnsutrymme gör att du kan laga mat till många.
Illustration av fritös
© iStock

Fritös

  • Maten sänks ned i en stor mängd het olja – särskilt lämplig för pommes frites, vårrullar etc.
  • Ger jämn tillagning eftersom maten tillagas i ett oljebad.
  • Kräver mycket rengöring efter användning och matlagningen avger lukt.

4 För- och nackdelar med en airfryer.


6 fördelar med en airfryer

  • Krispig mat med färre kalorier
  • Tillagar maten jämnt
  • Värms upp (nästan) omedelbart
  • Kort tillagningstid jämfört med varmluftsugn
  • Använder mindre ström än varmluftsugnen
  • Lätt att rengöra

3 nackdelar med en airfryer

  • Inte tillräckligt med kapacitet för en stor familj
  • Tar upp mycket plats på på köksbänken
  • Kan vara dyr att köpa

5 Vad är lämpligt för airfryern?


  • Allt som behöver en krispig yta – till exempel kan du tillaga en fläskstek med perfekt krispiga svål.
  • Rätter, som normalt kräver mycket fett – pommes frites är det mest populära att göra i airfryer.
  • Mindre portioner av allt från kött till hembakt bröd.
Fläskstek på en skärbräda

DEN KLASSISKA fläsksteken kan enkelt tillagas i en airfryer – och ja, svålen blir krispig.

© iStock

6 Vad är inte lämpligt för airfryern?


  • Lätta råvaror som ligger löst – t ex färska örter eller ströbröd som riskerar att flyga runt.
  • Rätter som kräver omrörning flera gånger under tiden – här är ugnen bättre.
  • Stora råvaror och portioner. De får helt enkelt inte plats.
  • Klassisk, tunn pannkaka, för smeten klarar inte av den kraftiga luftcirkulationen.
20 Det är ungefär så många minuter du sparar om du tillagar en kyckling på 1.300 gram i en airfryer istället för i varmluftsugnen.

7 Tips och tricks när du använder en airfryer


Illustration av överfylld airfryer
© iStock

Fyll inte för mycket

Om du fyller airfryern gör du det svårt för luften att nå hela vägen runt. Välj istället mindre portioner där krispigheten blir precis lagom eftersom det finns gott om utrymme runt maten.

Illustration av form till airfryer
© iStock

Välj formar med omtanke

Tallrikar och formar blockerar också luftcirkulationen. Använd dem endast vid tillagning av rätter med flytande ingredienser, t ex pasta i en kastrull. Välj helst metallformar – de leder värmen bättre.

Illustration av oljesprej till airfryer
© iStock

Välj sprejolja

Du sparar (ännu mer) på de gyllene dropparna och de fördelas jämnare när du använder en sprej i stället för att hälla eller pensla på olja.

Illustration av låda till airfryer som skakas
© iStock

Skaka maten under tiden

Vänd kycklingen och skaka potatisen under tiden så att tillagningen blir så jämn som möjligt. Om du öppnar airfryern medan den är igång påverkas inte temperaturen.

8 Mini-guide: Köp rätt airfryer


Är du sugen på att köpa din egen airfryer? Vi förstår, men ställ dig frågorna nedan innan du går till affären för att vara säker på att du kommer hem med rätt maskin.

6 frågor att ställa dig själv

Hur stor ska den vara?

Ska du bara laga mat till dig själv eller till en familj på fyra personer? Det är helt avgörande för hur mycket mat airfryern ska kunna rymma. Det finns allt från de små på 2 liter till de stora som rymmer runt 11 liter. De flesta har en kapacitet på cirka 5 liter. Det är tillräckligt om ni är två personer hemma.

Var ska den stå?

Din nya kökshjälp behöver göra sig av med värmen – det gör den via ett ventilationsgaller. Välj en modell där gallret pekar i en "fri" riktning när du placerar den i ditt kök. Annars riskerar du fuktskador om värmen riktas rakt upp i t ex ett väggskåp.

Hur många watt?

Airfryers prestanda mäts i watt och anger hur snabbt maskinen värms upp och hur kraftigt luften cirkulerar. Ju fler watt, desto lättare är det att få en krispig yta. En airfryer med högt wattal tillagar också maten snabbare än en airfryer med lägre wattal. Stora airfryers har en minsta uteffekt på 1700 watt.

Digitalt eller mekaniskt ur?

Digitala nedräkningstimer är uppenbarligen enklare att ställa in än mekaniska, så med den förstnämnda kan du följa din mat mer exakt.

Ett eller två fack?

De flesta airfryers har ett stort fack, men du kan också få modeller med två mindre fack. Fördelen med att ha två separata fack är att du kan tillaga ingredienser som inte kräver samma temperatur eller tid samtidigt. Nackdelen är att det naturligtvis blir mindre utrymme i varje låda.

Skoda eller Ferrari?

Du kan hitta modeller som kostar så lite som 500 kr, medan andra kostar närmare 5 000 kr. Om du ska använda den flera gånger om dagen är det ofta värt att investera i en lyxigare modell.

9 Recept: Bönpommes med parmesan i airfryer


Bönpommes med parmesan på tallrik

Bönpommes med parmesan

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g gröna bönor, frysta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Parmesan

Så här gör du

  • Lägg de frysta bönorna, olja och salt i en påse och skaka väl så att olja och salt fördelas över bönorna.
  • Häll bönorna i airfryern och ställ in den på 200°C. Tillaga bönorna i 25–30 min, skaka eller rör om några gånger under tiden.
  • När bönorna är krispiga och bruna runt kanterna är de klara. Tillsätt extra salt om det behövs.
  • Servera bönpommes med nyriven parmesan på toppen.

TIPS Servera bönpommes som snacks eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel.


*Källa: Britt Andersen, författare till kokboken Airfryer recept