Airfryer – hälsosamt eller bara hajpat?
Den var tänkt att vara fritösens hälsosamma lillasyster, men airfryern kan göra mycket mer än att steka pommes frites, och den är snabb och billig(are) i drift.
Den var tänkt att vara fritösens hälsosamma lillasyster, men airfryern kan göra mycket mer än att steka pommes frites, och den är snabb och billig(are) i drift.
För bara fem år sedan hade de flesta svenskar förmodligen aldrig hört talas om en airfryer.
Men med coronapandemin och sedan inflationen har den lilla kökshjälpen smugit sig in i många hem, och kokböcker med airfryers finns på bokhandlarnas bästsäljarlistor.
Men vad exakt är det för pryl? Tänk om en varmluftsugn och en fritös fick ett barn tillsammans – där har du airfryern.
Vi har talat med Britt Andersen, författare till flera böcker om airfryers. Scrolla ner för att lära dig mer om köksmaskinen och få hennes bästa tips och tricks.
Airfryern är en köksapparat som tillagar din mat genom att cirkulera varm luft runt den mycket snabbt. På så sätt liknar den en liten varmluftsugn.
Luften cirkulerar dock mycket snabbare i en airfryer, så du kan korta ner en stor del av tillagningstiden.
Samtidigt kan du se fram emot ett krispigt och saftigt resultat när du väljer airfryer eftersom den varma, snabbt cirkulerande luften frigör fukten i maten.
Det innebär att du kan använda airfryer för att tillaga många rätter som traditionellt förknippas med fritering.
Airfryern har två stora fördelar.
Den ena är att du kan laga mat utan eller med mycket lite fett.
Du kan t ex göra krispiga hemlagade pommes frites med bara en matsked olja. Det är värmen och luften som ger dig en krispig yta, även utan fett.
Så om din ursprungliga plan var att fritera är det utan tvekan hälsosammare att lägga maten i en airfryer, där du kan använda 80-90 procent mindre olja.
Vissa rätter kommer därför att spara en hel del kalorier. Om alternativet till dina pommes frites eller vårrullar är en sallad eller ugnsbakade grönsaker är det förstås en annan sak.
20 Det är ungefär så många minuter du sparar om du tillagar en kyckling på 1.300 gram i en airfryer istället för i varmluftsugnen.
Är du sugen på att köpa din egen airfryer? Vi förstår, men ställ dig frågorna nedan innan du går till affären för att vara säker på att du kommer hem med rätt maskin.
*Källa: Britt Andersen, författare till kokboken Airfryer recept