Cottage pie med grönsaker

1 timme
476 kcal

Äkta husmanskost som är mättande och smakrik. Här är vårt recept på brittisk paj i en kalorisnål version med massor av grönsaker.

cottage pie

COTTAGE PIE – Den krispiga, gyllene, bottenlösa pajen är en barnvänlig rätt, så du kan servera den till hela familjen.

© wichmann+bendtsen

Cottage pie med grönsaker

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Köttsås:

  • 100 g rotselleri
  • 150 g morötter
  • ½ stor gul lök
  • ½ purjolök
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 250 g nötfärs, max 7%
  • 1 msk tomatpuré
  • 2½ dl vatten
  • ½ buljongtärning
  • 1 tsk Worchestershiresås
  • ¾ tsk torkad rosmarin
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Potatislock:

  • 300 g potatis
  • 75 g rotselleri
  • ¾ dl mjölk
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Börja med potatislocket. Skär den skalade potatisen och rotsellerin i grova tärningar.
  • Koka i ca 20 min tills bitarna är mjuka och fina. Häll av vattnet, tillsätt mjölk och mosa med en potatisstöt eller visp. Smaka av med salt och peppar.
  • Tärna rotselleri, morötter och lök till köttsåsen. Skär purjolöken i ringar.
  • Fräs löken i olja i en het stekpanna. Tillsätt köttet, bryn det väl och tillsätt tomatpurén.
  • Tillsätt morötter, rotselleri och purjolök. Rör om väl och tillsätt resten av ingredienserna. Låt köttsåsen sjuda under lock i 10 min. Värm ugnen till 180°C.
  • Häll köttsåsen i en ugnsfast form och fördela moset ovanpå. Grädda i 25 min.

TIPS Rätten kan göras långt i förväg. Baka den bara i ugnen precis före servering.

TIPS Här har vi använt mager nötfärs. Du kan också göra den med lamm, men då heter den Shepherd's pie.

TIPS Worcestershiresås ger köttfärssåsen den rätta goda smaken.

TIPS Du kan förvara rätten i kylen i ca 3 dagar.