Kan man äta potatisar med groddar?
Potatisar är sunda och miljövänliga ... Men du ska inte äta potatisar som har groddar eller är gröna. Här under får du veta varför.
Potatisar är sunda och miljövänliga ... Men du ska inte äta potatisar som har groddar eller är gröna. Här under får du veta varför.
Potatisar är goda, sunda och miljövänliga, men om de ligger för länge kommer de med tiden att börja gro, för de tror att de ska bli potatisplantor. För att skydda sig mot växtätande djur och insekter producerar potatisarna även giftämnet solanin. Ett ämne som bland annat kan ge illamående, magont och diarré, om det äts av människor, och som varken kan kokas eller stekas bort. För säkerhets skull är det därför bäst att slänga potatisar som har börjat få groddar. Samma sak gäller om potatisarna har börjat bli gröna.
LÄS OCKSÅ: 10 myter om potatis
Här under har vi samlat våra bästa recept med potatis, så att du kan använda dem innan de blir för gamla.
Små, välsmakande pizzor med räkor och potatis. ➡️ Gå till receptet
Omelett med potatis, spenat och fetaost. ➡️ Gå till receptet
Potatissallad med ärter och parmaskinka. ➡️ Gå till receptet
Pastasallad med potatis, bönor och pesto. ➡️ Gå till receptet
Cottage pie med potatismos och broccoli. ➡️ Gå till receptet