Kan man äta potatis som börjat gro?

Potatisen är en älskad klassiker. Den passar till allt och den är både nyttig och klimatvänlig. Men hur är det med när den börjat gro – kan man äta den då?

Potatis som börjat gro

GRODDARNA tittar fram om potatis förvaras för varmt.

© iStock

Du ska precis laga middag och upptäcker att potatisen har börjat gro. Kan du äta dem?

Det korta svaret är ja och nej. Du kan inte äta själva groddarna, men om du skär bort dem kan du fortfarande äta potatisen.

Läs också: Potatis är billig, utsökt – och nyttig

Bort med grodden, ner med potatisen

När potatisen utvecklar groddar är det för att den tror att den ska utvecklas till en ny potatisplanta. Det låter kanske väldigt bra, men groddar innehåller mycket glykoalkaloider, som är naturliga gifter som håller insekter, röta och svamp borta.

Hos människor kan gifterna orsaka huvudvärk, illamående, buksmärtor och diarré.

Därför ska du aldrig äta groddarna, men enligt Livsmedelsverket behöver du inte slänga hela potatisen. Skala den och skär bort allt grönt med god marginal, så kan du äta resten.

Om du ändå inte är så förtjust i groddad potatis finns här tips för att hålla utväxterna borta.

potatis förvarade i matkällare

SE TILL att potatisen förvaras mörkt, för annars blir de lätt gröna och grön potatis ska man inte äta.

© iStock

Så undviker du att potatis börjar gro

Om knölarna förvaras för varmt, t ex på köksbänken, riskerar de att bilda groddar. Förvara dem därför i en temperatur på 8–10 grader – t ex i en matkällare.

Om du lägger dem i kylen ökar sockerhalten och de producerar mer av det cancerframkallande ämnet akrylamid när de värms upp.

Förutom att förvara potatis på rätt sätt kan du också se till att du äter dem innan de gror. Nedan följer 5 förslag på vad du kan använda dem till.